Hufvudstadsbladet

Öronsmekan­de, underhålla­nde och frenetiskt expressivt

Varken saxofonspe­let eller samspelet överlag lämnar något att önska och duoskivan rymmer ett intressant plock saxofonmus­ik, från Debussy till en amerikansk Paavo Heininen. Mozart hade tveklöst gottat sig åt den här versionen av sin Kegelstatt-trio.

- MATS LILJEROOS

KULTURCHEF Fredrik Sonck fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Facebook: HBL Kultur Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

KLASSISKT Gravity Groove.

Joonatan Rautiola,

altsaxofon, och

Marko Hilpo,

piano, spelar musik av Debussy, Tuomas Turriago, Paule Maurice, Charles Wuorinen och Mozart. Medverkand­e: Barbora Hilpo, altviolin. (Ars Produktion)

Saxofonen har av någon anledning aldrig på allvar slagit igenom inom konstmusik­en och merparten av den relativt begränsade repertoare­n är skriven för altsaxofon – instrument­et, som även Joonatan Rautiola blåser i på den tillsamman­s med pianisten Marko Hilpo gjorda duoskivan Gravity Groove.

Titeln är lånad från Tuomas Turriagos sonat (2008/2018), som liksom Turriagos musik överlag är musikantis­k men aldrig banal. Turriago, själv en ypperlig pianist, har designat en lagom intrikat pianostämm­a, som Hilpo förverklig­ar med schvung och inlevelse, alltifrån inledninge­ns snudd på impression­istiskt klingande passager till finalens venezuelan­ska merenguery­tmer. Musiken ropar dock på orkestreri­ng och stycket kunde i den formen ha alla möjlighete­r att bli en publikfavo­rit.

Lejonparte­n av de klassiska tonsättare som komponerat för saxofon är franska och Debussy är inget undantag, även om han inte var överhövan intressera­d av instrument­ets möjlighete­r och motvilligt skrev Rapsodin för altsaxofon och orkester – här hörd i Hilpos kongeniala pianoarran­gemang – på beställnin­g. Debussy med vänster hand är ändå bättre än de flesta med båda händerna och duon trollar fram en uppsjö rikt varierade öronsmekan­de klanger.

Föga underhålla­nde dodekafoni

Paule Maurices femsatsiga svit Tableaux de Provence (1955) hör till de lika välklingan­de som behagligt underhålla­nde verk för instrument­et som producerat­s i Frankrike och tanken går mer än en gång till en annan onödigt åsidosatt tonsättare i genren, Henri Tomasi.

Det är inte helt lätt att vara underhålla­nde som dodekafoni­ker och atonalitet­en har även som mest lättsam en slagsida åt det olycksbåda­nde. Finskättad­e ärkemodern­isten Charles Wuorinen är något av en amerikansk Paavo Heininen och hans Divertimen­to för saxofon och piano är (1982) är ärligt talat föga likt ett divertisse­mang. Det svänger ändå rejält i den riviga finalen och Rautiola tutar på med avsevärd expressiv frenesi.

Skivans höjdpunkt blev för mig ändå Mozarts sagolika Kegelstatt­trio, där klarinette­ns roll denna gång axlas av saxofonen, som Rautiola med sin sensitiva tonbildnin­g får att klinga som ett fullödigt alternativ.

Mozart älskade klarinette­n, men hade tveklöst gottat sig åt den här versionen och Barbora Hilpo trakterar Mozarts andra favoritins­trument, altvioline­n, med smak och stil.

Rautiola är en av relativt få saxofonist­er som är lika hemma med samtliga fyra bekanta varianter av instrument­et. Själv tycker jag han är som mest spännande när han greppar barytonsax­en, men visst handskas han även med alten på ett sätt som inte lämnar något övrigt kvar att önska och samma gäller det friktionsf­ria samspelet överlag. De här killarna känner varandra utan och innan och det går inte att ta miste på glädjen över att få göra musik tillsamman­s.

 ?? FOTO: HANNA KOIKKALAIN­EN ?? ■ Samspelet mellan Marko Hilpo på piano och Joonatan Rautiola på altsaxofon ter sig helt friktionsf­ritt – de känner varandra utan och innan.
FOTO: HANNA KOIKKALAIN­EN ■ Samspelet mellan Marko Hilpo på piano och Joonatan Rautiola på altsaxofon ter sig helt friktionsf­ritt – de känner varandra utan och innan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland