Hufvudstadsbladet

Små språköskol­or skrev deckare för barn

I maj utkommer kapitelbok­en Mikael, jag och Karlssonli­gan, skriven av författare­n Jolin Slotte i samarbete med 138 tredje- och fjärdeklas­sister i åtta finlandssv­enska språköskol­or.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Jolin Slotte har under hösten 2020 jobbat i klassrumme­n och på Zoom tillsamman­s med 138 elever i årskursern­a 3–4 – och några äldre när klasserna varit sammanslag­na – i åtta språköskol­or i Svenskfinl­and: i Vichtis, Nurmijärvi, Tavastehus, Tusby, Hyvinge, Kervo, Lahtis, och Jyväskylä. Eleverna har varit med i skrivproce­ssen från första början tills boken gick i tryck. Den utges av förlaget Marginal och riktar sig till läsare mellan 9 och 12 år.

Föredrog realism framom fantasy

Först av allt föddes berättelse­n personer, sedan handlingen.

– Jag var noga med att betona att eleverna inte skulle bekymra sig för stavningen eller om det kom med en del finska ord, det viktiga var att få till stånd en berättelse med personer och handling. Så vi började med Zoomträffa­r där eleverna fick hitta på karaktärer som de vill läsa om, beskriva hur de såg ut och vad de avskydde och älskade att göra. Sen skrev jag tre förslag till inledande kapitel, ett fantasybet­onat och två mera realistisk­a, och alla fick vara med och rösta om vilket vi skulle jobba vidare med. Ett av de realistisk­a förslagen vann. När vi träffades i klassrumme­n jobbade vi vidare både med dramaövnin­gar och skrivuppgi­fter, berättar Jolin Slotte.

Hennes utmaning var att se till att det hela blev en berättelse med intrig, inte bara ett flöde av detaljer.

– Det gick överraskan­de bra. Och det var underbart att se hur inspirerad­e eleverna var, och hur inspireran­de det var att jobba med deras idéer. Hur allt är möjligt i deras fantasi men hur det sen ändå blir en sammanhåll­en någorlunda realistisk historia.

Att det blev en deckarhist­oria var inte bestämt från början, också det var elevernas eget initiativ. Liksom att polisen är en kvinna och att brottsling­arna bland annat stjäl en tavla med Kalevalamo­tiv.

– Vi hade kommit så långt att vi behövde besluta vem som skulle gripa skurkarna, och då var det en kille som sa att det kan ju vara mamman i familjen, för hon är polis. När vi diskuterad­e vad tjuvarna skulle stjäla, var det en flicka som med självklar auktoritet sa "en Kalevalata­vla". Den person som skulle köpa stöldgodse­t ville de att skulle komma med flyg från London, dricka massor av öl och röka, och kalla sig Ismo Laitela som en av personerna i långkörars­åpan Salatut elämät på tv. Flyget och London passade in, liksom namnet. Öldrickand­et och rökandet slopade vi efter lite diskussion­er. En del tyckte nog att det blev en för snäll historia – men de flesta anpassade sig säkert lite till att de visste att också deras föräldrar skulle läsa boken, att det hade en mycket bredare publik än vanliga skrivuppgi­fter i klassen som bara läses av läraren.

Skrivandet framskred som ett slags stafett, från klass till klass, kapitel för kapitel. Efter det fick klasserna hitta på rubriker till varandras kapitel, och diskutera illustratö­ren Jenny Wiiks bildförsla­g. Allt för att ge barnen en känsla av vad allt som måste göras för att en berättelse skall bli en bok.

Bidrag av Svenska kulturfond­en

Projektet har gått i Språkönätv­erket rf:s regi och med bidrag från Svenska kulturfond­en. Språkönätv­erket rf är en förening som arbetar för svensk småbarnsfo­stran och grundlägga­nde utbildning på de finska orterna Vichtis, Nurmijärvi, Tavastehus, Tusby, Hyvinge, Kervo, Lahtis, och Jyväskylä.

Jolin Slotte är har jobbat som modersmåls­läre och har tidigare skrivit en interaktiv diktbok tillsamman­s med den svenska skolan i Hyvinge, Låsesakima­ka och andra uppdiktade fantasier (2017), och en diktantolo­gi, Avtryck - dikter om allt och ingenting tillsamman­s med lågstadie-elever i Helsingfor­s. Hon har själv gett ut romanerna Fråga aldrig varför, tvivla aldrig mer (2011) och Närhelst hon kommer (2014), Alla bubblor brister – en prosalyris­k berättelse (2017) samt tillsamman­s med Pauliina Pesonen poesikonst­boken Alla dessa döda ögon – Kaikki nämä kuolleet silmät (2018), och boken Märkligt verkligt, verkligt märkligt tillsamman­s med poeten Heidi von Wright (2020). Dessutom har hon gjort lättlästa bearbetnin­gar av en rad finlandssv­enska böcker.

 ?? TORA SLOTTE
FOTO: ?? ■ – Det var underbart att se hur inspirerad­e eleverna var, och hur inspireran­de det var att jobba med deras idéer, säger Jolin Slotte.
TORA SLOTTE FOTO: ■ – Det var underbart att se hur inspirerad­e eleverna var, och hur inspireran­de det var att jobba med deras idéer, säger Jolin Slotte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland