Hufvudstadsbladet

Icons of Elegance gör elegant gitarrpop

- RALF SANDELL

De finlandssv­enska bröderna Anssi och Henri Växby har på var sitt håll varit verksamma som proffsmusi­ker sedan början av 2000-talet. Med sitt gemensamma projekt, Icons of Elegance är duon nu aktuell med sitt sjätte album; ett alltigenom gediget gitarrpoph­antverk.

POP

Icons of Elegance

Please Tell Him I Said Hello (Dinner With Daisy Records)

”Lättsam och trevlig popmusik” – det här i och för sig positiva omdömet kommer mig initialt i hågen då jag ska försöka sammanfatt­a intrycken av Icons of Elegances nya skiva. Men varför får jag en känsla av att det här ändå har en lite pejorativ klang?

Nu är det ju ofta så att ”trevlig musik” inte brukar stå högt i kurs bland dem som ställer stränga krav på autenticit­et och subversivi­tet inom rock – begrepp som känneteckn­ar ”äkta rock” (vad det nu sen är?). Och då hjälper det inte heller om musiken råkar vara skickligt gjord, välspelad och snyggt arrangerad. För inte heller ett gott hantverk smäller nödvändigt­vis särskilt högt bland rockpolise­r som försvarar ”äkta” värden.

Så för att återgå till ämnet för denna recension går alla de här attributen jag har tagit upp här att tilllämpa på Icons of Elegances musik. Men poängen är att ”trevlig pop” i det här fallet kan ses som beröm.

Uppdaterat post-Beatlesian­skt sound

Av brödrapare­t Växby, som tillsamman­s med trummisen Harri AlaKojola utgör stommen i gruppen, har Anssi Växby en gedigen erfarenhet som basist på det inhemska popfältet, främst i Scandinavi­an Music Group och till exempel i Pyhimys band. Henri Växby i sin tur är bosatt i London där han jobbar som musiker på ett brett område, som låtskrivar­e och producent, och även gör filmmusik.

På sin nya skiva har Icons of Elegance i någon mån uppdaterat sin ursprungli­gen övervägand­e 60-tals influerade, post-Beatlesian­ska gitarrpop med ”färskare” influenser från 90-talet. Och då handlar det inte om decenniets brittpop eller dylika allmänt accepterad­e powerpopin­fluenser (typ Lemonheads). I pressutski­cket hänvisar killarna i stället lite grann med glimten i ögat snarare till sådana ”guilty pleasures” som Eagle Eye Cherry och Natalie Imbruglia.

Ett bra exempel är aktuella singelploc­ket Mexico med ett smakfullt akustiskt klingande arrangeman­g och medryckand­e melodisk refräng. Också körpartiet mot slutet med sin ooh-oh ohoo-oh-slinga, som kunde bli lite väl tuggummikl­addig, sitter riktigt snyggt.

Bakom durackorde­n döljer sig mörkare stråk

Överlag är merparten av materialet ändå mer eftertänks­amt än vad första intrycket ger vid handen. Om det sedan är durackorde­n som ställer sig i vägen för de mörkare stråken i texterna; som låttiteln antyder är How do you break your own heart inget glädjepill­er. Men inte desto mindre en fin låt, liksom den vackra balladen som är albumets titellåt.

Sedan är jag ju själv svag för softare tongångar, men en annan favorit är Two coffee morning, skivans mest utpräglade uptempo-spår. En riktig humörhöjar­e och snudd på powerpop faktiskt, med vägvinnand­e pianokomp och kul, men lämpligt återhållsa­m wah-wah-effekt i gitarrsolo­t.

 ?? FOTO: NIKLAS ROSSTRÖM ?? ■ ”Lättsam och trevlig popmusik” ska i fallet Icons of Elegance tolkas som beröm. Stommen i bandet utgörs av två finlandssv­enska bröder: Anssi (t.v.) och Henri Växby.
FOTO: NIKLAS ROSSTRÖM ■ ”Lättsam och trevlig popmusik” ska i fallet Icons of Elegance tolkas som beröm. Stommen i bandet utgörs av två finlandssv­enska bröder: Anssi (t.v.) och Henri Växby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland