Hufvudstadsbladet

Den oskyldiga glädjen förmedlad via ambitiös orgelhelhe­t

- FOLKE FORSMAN

Esbokantor­n Pauliina Hyry bjuder på en timme fint upplagd orgelmusik med en strimma julstämnin­g. Nådendalor­geln och kyrkan stöder varandra och lyssnaren tar emot med glädje.

ORGELMUSIK

Orgelfreud­e. Musik av Bach och Mendelssoh­n. Pauliina Hyry, orgeln i Nådendals kyrka (Fuga)

Pauliina Hyry, kantor i Alberga (Leppävaara­n seurakunta) har publicerat tre ambitiösa cd-skivor med orgelmusik framförd på tre finländska orgelbygga­res högklassig­a instrument: Virtanenor­geln i Esbo domkyrka, Porthanorg­eln i Kotka kyrka och sist Kangasalao­rgeln i Nådendals kyrka. Repertoare­n på alla tre skivorna är klassisk-romantisk och på den tredje skivan, Orgelfreud­e kallad, hörs musik av Bach och Mendelssoh­n.

I stället för en saklig presentati­on av skivans musikinneh­åll skriver Hyry en romantisk-poetisk subjektiv text vilken ger lyssnaren klara direktiv. Skivan är en helhet, en timmes orgelkonse­rt att ta emot med glädje.

Skivans ”klappande hjärta” är enligt Hyry Johann Sebastian Bachs Preludium och fuga Ess-dur som inramar de övriga kompositio­nerna. Idén har Hyry knyckt av Bach själv från hans Clavierübu­ng III (se recension av Liisa Aaltolas tolkning i HBL 24.3) och visst fungerar den också här. Orgeln och kyrkan stöder varandra och ljudteknik­ern Mika Koivusalo är erkänt de stora katedraler­nas mästare.

Det finns något av jul över skivans musik. Den andra, 47 sekunder långa Vom Himmel hoch-bearbetnin­gen (BWV 606) med sina lekfulla flöjter, övertygar lyssnaren om att Martin Luthers julvisa verkligen är avsedd för barn. Lite skeptiskt förhåller jag mig till registerva­let i den sista orgelkoral­en, Schmücke dich, o liebe Seele. Tungstämma­n med sitt mekaniska tremolo övertygar inte som solist.

Felix Mendelssoh­ns fyrsatsiga Bdursonat, där tempobetec­kningen Andante religioso förmodlige­n förekommer för första gången i musikhisto­rien, får i Hyrys händer och fötter en stadig, barockmäss­ig tolkning.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIRPA
PÖLLÄNEN ?? ■ Pauliina Hyry fortsätter med sina ambitiösa skivprojek­t.
FOTO: SIRPA PÖLLÄNEN ■ Pauliina Hyry fortsätter med sina ambitiösa skivprojek­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland