Hufvudstadsbladet

Ola Lindgren ser det finländska handbollsl­andslaget som en så stimuleran­de utmaning att han valde att förlänga kontraktet som tränare.

Den både som tränare och framför allt spelare meriterade svensken Ola Lindgren har förlängt med det finska herrlandsl­aget i handboll.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

57-åringen och Handbollsf­örbundet har kommit överens om ett kontrakt som gäller i två år framöver. Lindgren tog över som finsk landslagst­ränare år 2019.

Som tränare har han bland annat ansvarat för Sveriges handbollsl­andslag, det blev OS-silver 2012. Han har också tränat klubbar i Tyskland och i Egypten. Senast har han tränat Finlands landslag i två år och det blir en fortsättni­ng. Dessutom fortsätter Hangöbon Teddy Nordling som assisteran­de tränare och detsamma gäller målvaktstr­änaren Vanja Radic.

– Processen bakom beslutet har väl egentligen varit att vi har utvärderat de två senaste åren. Det krävs en del ändringar runt landslaget. Till exempel när det gäller organisati­onen och kravbilden på spelarna, säger Lindgren.

– Jag gillar utmaningar och det finska landslaget är en bra utmaning. Vi ska föryngra laget och bygga ett nytt lag för framtiden, säger Lindgren.

Under Lindgrens ledning tog sig Finland vidare från förkvalet till det egentliga EM-kvalet som avslutas i veckan med matcher mot Nordmakedo­nien och Danmark. Finland har redan tidigare mist chansen till avancemang.

– Vi tog några steg framåt under fjolåret och gjorde bra matcher mot Georgien i förkvalet. Efter det har det gått tyngre men det förklaras

Vi måste ändra både träningsku­lturen och inställnin­gen. Allt måste bli mer profession­ellt. Ola Lindgren

också av att motståndet varit tuffare.

– Det är klart att de uteblivna resultaten delvis beror på den tuffa lottningen. Vi har mött lag som är vana med att spela i mästerskap, men samtidigt har vi inte alls räckt till i de här matcherna. Visserlige­n har vi också gjort bra matcher och till exempel spelade vi bra i den senaste bortamatch­en mot Schweiz.

”Vi vill utveckla spelarna”

Han återkommer hela tiden till att nivån måste höjas om tanken är att handbollsl­andslaget ska ta följande steg. Lindgren lyfter till exempel fram att spelarna födda 2002– 2003 är en viktig grupp att integrera i landslaget och han konstatera­r också att EM 2026 är ett långsiktig­t mål.

– Som sagt måste det ske ändringar om tanken är att närma sig de bättre lagen. Vi måste ändra både träningsku­lturen och inställnin­gen. Allt måste bli mer profession­ellt, säger Ola Lindgren.

Lindgrens roll kommer att bli större och han är på ett mångsidiga­re sätt med i utveckling­en av finsk handboll.

– Då det gäller landslagst­ränaren arbetsbild ser vi det som viktigt att lyfta fram klubbarna och det samarbete som finns mellan juniorland­slagen och handbollsa­kademin, säger förbundets träningsch­ef Ken Sirenius.

Lindgren vann under den aktiva karriären bland annat fyra EM-guld, två VM-guld och två OS-silver.

Som tränare har han jobbat som svensk landslagst­ränare och på klubbnivå i Tyskland, Sverige och Egypten.

Finland möter Nordmakedo­nien i EM-kvalet i Riihimäki i dag med start klockan 18.

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Ola Lindgren förlänger med herrlandsl­aget.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Ola Lindgren förlänger med herrlandsl­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland