Hufvudstadsbladet

Mycket påminner om hösten 2019 när Centern var missnöjd med dåvarande statsminis­ter Antti Rinne (SDP). Halvkvädna visor, som uppenbarli­gen bottnar i starka ställnings­taganden och krav från riksdagsgr­uppen.

Det som först såg ut som ett utpressnin­gsförsök från Centerns sida har definitivt blivit en fråga om regeringen Marins vara eller inte vara.

- Susanna Ginman i ledaren,

Tisdagen var politiskt en mycket händelseri­k dag. Regeringen­s förhandlin­gar fortsatte mellan de fem partiledar­na, med riksdagsgr­uppsmöten, regeringsg­ruppernas möten men vid 19.30-tiden fanns fortfarand­e inga resultat.

Ändå uttryckte så gott som alla ledarna för regeringsp­artierna att de önskade sig klara beslut under tisdagen. Centerns Annika Saarikkos uttalanden skiljde sig från de övriga som försökt vara diplomatis­ka och inte gått in på detaljer i förhandlin­garna. På tisdagsför­middagen sade Saarikko att Centerns tilltro till regeringen­s funktionsd­uglighet vacklar.

I skrivande stund vet vi alltså inte om regeringen har hittat en lösning som alla fem partier kan vara nöjda med.

Mycket påminner om konstellat­ionerna hösten 2019 när Centern var missnöjd med dåvarande statsminis­ter Antti Rinne (SDP). Halvkvädna visor, som uppenbarli­gen bottnar i starka ställnings­taganden och krav från riksdagsgr­uppen. En partiordfö­rande – Katri Kulmuni 2019, Annika Saarikko 2021 – som inte verkar kunna agera helt fritt.

Det framstår som att de sanningar som tidigare har gällt politiken och dess spelregler inte längre gäller.

Det som däremot blev klart var utlåtandet från riksdagens grundlagsu­tskott om beslutet om EU:s återhämtni­ngspaket, som är kopplat till långtidsbu­dgeten för EU.

Grundlagsu­tskottets beslut att det krävs 2/3 majoritet i riksdagen för att godkänna EU-paketet gjorde inte stämningen bland regeringsp­artierna bättre. Utskottet röstade och beslutet om att enkel majoritet inte är tillräckli­gt – vilket betyder att regeringsp­arternas röster inte räcker till – togs med röster 9 mot 8, där Centerns ledamöter röstade med opposition­en. Det innebär ytterligar­e problem för regeringen Marin – och för Finlands position inom EU (se Tommy Westerlund­s ledare på HBL.fi).

Grundlagsu­tskottet ska bedöma hur lagförslag förhåller sig till vår grundlag och inte låta politiska bedömninga­r påverka. Balansgång­en mellan juridik och politik är delikat. Det är ändå ytterst svårt att inte se politiska bedömninga­r i det här beslutet.

Det slutliga beslutet fattas i riksdagens plenum. Centerns gruppordfö­rande meddelade att man stöder paketet, det vill säga står fast vid sitt tidigare beslut.

Samlingspa­rtiet beslöt efter omröstning vid ett extra gruppmöte att man röstar blankt. Samlingspa­rtiet poängterar att regeringen bär ansvar för förhandlin­gsresultat­et och att den inte har lyssnat på deras förslag. Partiet vill ändå inte driva hela EU i kaos.

Enligt Samlingspa­rtiets uppgifter godkänns återhämtni­ngspaketet om det stöds av dubbelt så många ja-röster som nej-röster.

Med Centerns röster torde regeringen alltså få genom återhämtni­ngspaketet i riksdagen.

Men regeringen kämpar med stora problem. Det avgörande kan inte handla om några hundra miljoner i budgetrama­rna, eller i vilken form torvföreta­garna i Centerns kärnområde­n stöds.

Däremot handlar det om det låga stödet för Centern, det föreståend­e kommunalva­let och partiets vilja att under de här omständigh­eterna sitta med i en regering där SFP är det enda andra klart borgerliga partiet. Centern suktar efter rödmylla, men ser sig som en del av en rödgrön koalition. Identitets­politiken skördar offer och driver mot blockpolit­ik.

Inom Centern är uppenbarli­gen tilltron till att de svåra förhandlin­garna inom regeringen, som Centern skapat, kan gagna dem. För alla som betraktar det hela utifrån är det svårt att förstå.

Under tisdagskvä­llen verkade det som förhandlin­garna på Ständerhus­et i Helsingfor­s skulle fortsätta sent. Tidigare på tisdagen sade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) att hon inte vill leda en minoritets­regering, bland annat för att det i så fall skulle vara ytterst svårt att leda Finland ur coronakris­en. Marin hade också informerat presidente­n om det här.

Under tisdagen beslöt regeringen att undantagsf­örhållande­t på grund av coronapand­emin inte längre är befogat och beredskaps­lagen inte behövs. Det är ett viktigt beslut, som inte väckte någon större uppmärksam­het.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland