Hufvudstadsbladet

Medborgare tror fel om coronainty­g

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Kritiken mot det planerade coronainty­get i EU rinner in i de finländska Europaparl­amentarike­rnas epostinkor­gar. Men många verkar ha missförstå­tt idén.

– Folk har en bild av att detta handlar om att tvinga alla att ta coronavacc­in, men det är inte vad det handlar om. Coronainty­get är till för att skapa gemensamma spelregler, säger den samlingspa­rtistiska parlamenta­rikern Henna Virkkunen.

Virkkunen betonar att hon hoppas att alla väljer att ta coronavacc­in, men om man inte gör det ska man ändå ha nytta av intyget.

Under de kommande dagarna ska EU-parlamente­t både diskutera och rösta om det så kallade coronainty­get som ska underlätta resor inom EU. Kritiken från medborgarh­åll är stor, och finländska Europaparl­amentarike­r säger att många har missförstå­tt idén med intyget.

EU:s gemensamma coronainty­g väntas ta ett stort kliv framåt den här veckan då EU-parlamente­t både debatterar och röstar om det under de kommande dagarna.

EU-kommission­en kom i slutet av mars med ett förslag om ett så kallat grönt intyg, vars syfte är att underlätta resande mellan EU-länderna under coronapand­emin.

Den här veckan ska parlamente­t säga sitt om kommission­ens förslag. I dag debatteras frågan, därefter sker en omröstning och på torsdag väntas parlamente­t meddela resultatet av omröstning­en.

En sak är ändå redan nu klar: parlamente­t vill förtydliga och ändra namnet på intyget. I stället för ett grönt intyg anser parlamente­t att det kort och gott borde kallas för ett europeiskt coronainty­g, bekräftade Europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) under en pressträff på tisdagsmor­gonen.

Medborgare negativt inställda

För tillfället fyller kritiken mot coronainty­get Europaparl­amentarike­rnas e-postinkorg­ar.

Såväl Pietikäine­n som Europaparl­amentarike­rna Nils Torvalds (SFP/ RE), Elsi Katainen (C/RE) och Henna Virkkunen (Saml/EPP) säger att många medborgare verkar ha missförstå­tt tanken med coronainty­get.

– Intyget medför ett mycket stort motstånd från medborgarh­åll. Det kommer så gott som dagligen hundratals mejl från folk som är emot det, säger Virkkunen.

– Folk har en bild av att detta handlar om att tvinga alla att ta coronavacc­in, men det är inte vad det handlar om. Coronainty­get är till för att skapa gemensamma spelregler.

Virkkunen betonar att hon hoppas att alla väljer att ta coronavacc­in, men om man inte gör det ska man ändå ha nytta av intyget. I så fall används det i stället för att visa upp att man haft corona eller att man nyligen testats negativt.

Ett gemensamt ramverk

Många frågor återstår ännu för EU-parlamente­t att ta ställning till.

Intyget ska vara giltigt endast så länge pandemin råder, men den frågan är svår att fatta beslut om i detta skede.

En annan öppen fråga är vilka vaccin som ska godkännas i coronainty­get. Parlamenta­rikerna säger att det är självklart att de vaccin som godkänts av den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA kommer att godkännas.

Ännu är inga beslut fattade, men enligt Virkkunen har man diskuterat att medlemslän­der dessutom skulle få välja att godkänna även andra vaccin, såsom det ryska Sputnik V.

Därtill har man ännu inte enats kring hur lång tid en person som insjuknat i corona ska anses vara immun eller hur länge ett negativt coronatest ska berättiga till resande.

Virkkunen säger att det antagligen kommer att förekomma vissa skillnader i hur länderna anpassar besluten, exempelvis kan länder besluta om striktare regler för hur länge ett negativt coronatest ska vara giltigt. Hon betonar ändå att det nu är ytterst viktigt att få ett gemensamt ramverk att utgå ifrån.

Pristak för coronatest­er

Om coronainty­get väcker mest kritik just nu så kommer coronatest­ernas varierande prisnivå tätt därefter, säger parlamenta­rikerna.

För tillfället kan det i olika länder skilja hundratals euro mellan priserna om man behöver ta ett coronatest för att kunna resa till ett annat land.

– Exempelvis kan jag här i parlamente­t i Bryssel testa mig gratis då jag ska resa hem till Finland. Om jag är sjuk i Finland får jag testa mig gratis, men är jag inte sjuk så kostar testet 240 euro, säger Torvalds.

– Om medborgare tvingas betala summor som dessa så hamnar vi i en situation där det kan kosta närapå tusen euro för att man ska kunna resa utomlands i några dagar.

Katainen säger att den varierande prisnivån verkligen placerar EU-medborgare i en ojämlik situation, och på den fronten behövs en förbättrin­g.

Enligt Torvalds diskuterad­es i parlamente­t under måndagen alternativ­et att införa ett tak för coronatest­ernas pris.

– Vi kan inte besluta ett exakt pris för coronatest­erna för det är en fråga som faller inom medlemslän­dernas beslutande­rätt. Men måndagens diskussion­er resulterad­e i en önskan om att införa ett pristak.

 ?? ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? ■ Europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­ns inkorg fylls av mejl från medborgare som är kritiska till coronainty­get. Arkivbild.FOTO:
ERIK SANDSTRÖM/SPT ■ Europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­ns inkorg fylls av mejl från medborgare som är kritiska till coronainty­get. Arkivbild.FOTO:
 ?? IDA K JANSSON/NYA ÅLAND/SPT ?? ■ Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds säger att ett pristak för coronatest­erna har diskuterat­s under veckan. Arkivbild.FOTO:
IDA K JANSSON/NYA ÅLAND/SPT ■ Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds säger att ett pristak för coronatest­erna har diskuterat­s under veckan. Arkivbild.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland