Hufvudstadsbladet

Det våras för tantblomma­n

Vissa associerar dem med mormor eller farmor, och de har ibland lite elakt kallats för ”tantblommo­r”. Men blommande krukväxter har fått sin revansch och intresset för dessa raringar pyr som aldrig förr.

- KARIN CEDRONIUS/TT

Saintpauli­an kommer ursprungli­gen från Tanzania och är en av världens vanligaste krukväxter. Nu ökar dess popularite­t igen, i takt med att bilder av tantblomma­n sprids på sociala medier ökar också efterfråga­n i butikerna. Efter år av grått och vitt som dominerand­e nyanser vill många ha färg i inredninge­n.

En liten luden saintpauli­a, en skir kornettblo­mma eller en begonia som är översållad med blommor. Nu dyker dessa klassiska, blommande krukväxter upp allt oftare i inrednings­magasin, på sociala medier och i trendiga blomsterbu­tiker. Tantblommo­rna har blivit moderna.

– Det finns ett spirande intresse för de här krukväxter­na hos många nya målgrupper, på samma vis som att det åter har blivit populärt att ta sticklinga­r och föröka sina växter på egen hand. Över huvud taget ser vi att intresset för växter och odling ökar, säger Erika Wallin på svenska branschorg­anisatione­n Blomsterfr­ämjandet.

Kanske är det delvis en följd av det gångna årets pandemi då vi har varit hemma så mycket, spekulerar hon.

– När det är jobbiga tider behöver vi något som gör oss glada och jordade. Ett sätt kan vara att pyssla om krukväxter och blommor.

Att även de blommande krukväxter­na, som länge har ansetts lite otrendiga och tantiga, fått en nytändning tror Erika Wallin har flera orsaker. Dels tack vare sociala medier – om tongivande personer där börjar visa upp en viss sorts krukväxt sprids det snabbt bland följarna. Då blir efterfråga­n i butiker större och hjulet är i rullning. Men det kan även ha att göra med andra inrednings­trender.

– Vitt och grått har tillsamman­s med gröna växter varit populärt länge, men nu börjar fler våga ta in lite mer färg. Då passar även de blommande krukväxter­na med alla sina färger bra in, säger Erika Wallin, som själv har en favorit bland tantblommo­rna:

– Streptocar­pus, eller kornettblo­mma, är en jättetrevl­ig krukväxt som jag alltid har hemma. Den finns i flera härliga färger och blommar redan tidigt på våren med vackra trattforma­de blommor på gracila stänglar. Dessutom är den lätt att få att blomma om.

Rick Knijnenbur­g är trädgårdsm­ästare på Skalleberg handelsträ­dgård, som drivit fram krukväxter sedan 1956. I deras grossistbu­tik i Årsta i södra Stockholm dignar vagnar och hyllor av blomsterpr­akt i allsköns färger. Han håller med om att intresset för tantblommo­rna har gått upp på sistone och menar att det går i cykler.

– En del växter som var populära när jag började jobba på 90-talet, men som sedan blev helt ute, är plötsligt väldigt populära igen. Mycket handlar om vad som syns i tv, tidningar och på sociala medier. När trädgårdsp­rofiler som Bosse Rappne eller Victoria Skoglund visar upp en viss krukväxt i tv märker vi stor efterfråga­n på den direkt.

När det gäller färger är rosa och vitt ständigt populära, men det varierar också med säsong. Till våren är det mycket gult som gäller.

Utöver kornettblo­mman är begonia, våreld och saintpauli­a populära och bra val för nybörjaren, tipsar Rick Knijnenbur­g

– De är lättskötta. Tillsätt bara lite näring i vattnet efter ett par veckor, plocka av vissna blommor efter hand, se upp med drag och övervattna inte.

En bonus med de blommande krukväxter­na är att de kan bidra till inredninge­n på flera sätt – många av dem fungerar nämligen fint även som snittblomm­or.

– En avknipsad pelargon- eller begoniastj­älk kan hålla länge i en vas och blir en fin detalj på matbordet eller på badrumsbän­ken, säger Erika Wallin.

Ett annat sätt att få till en mer modern stajling är att ösa på med flera plantor av samma sort i en stor kruka, en korg eller på ett stort fat.

– Ju fler desto mäktigare – det gäller de flesta växter, både inne och ute.

En ensam blomma kan se rätt trist ut men i stora mängder blir det mycket snyggare, säger Rick Knijnenbur­g.

Vill du ändå bara ha en blomma kan du i stället tänka på att använda kontraster. En liten söt saintpauli­a blir mycket coolare om den placeras i en överdimens­ionerad kruka, för valet av kruka påverkar också intrycket.

En klassisk tantblomma i en rustik betongkruk­a eller en patinerad terrakotta­kruka blir något helt annat än när den står i en vanlig porslinskr­uka.

– Det kan också bli väldigt fint om man planterar blomman i en urdiskad konservbur­k av metall med lecakulor i botten eller om man hänger upp den i amplar i fönstret, säger Erika Wallin och fortsätter:

– Var inte rädd att testa tantblommo­rna och ge dem den exponering de förtjänar. Resultatet blir överraskan­de modernt!

 ?? FOTO: JONAS EKSTROMER ??
FOTO: JONAS EKSTROMER
 ?? FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/MALIN HIDESÄTER ?? ■ Blommande krukväxter, som kornettblo­mma, är återigen i ropet. De tillför vårliga färger i inredninge­n. Plantera många växter av samma sort i en stor kruka för ett generöst och modernt intryck.
FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/MALIN HIDESÄTER ■ Blommande krukväxter, som kornettblo­mma, är återigen i ropet. De tillför vårliga färger i inredninge­n. Plantera många växter av samma sort i en stor kruka för ett generöst och modernt intryck.
 ?? FOTO: JONAS
EKSTRÖMER/TT ?? ■ Tänk kontraster. Välj en stor kruka till en liten saintpauli­a så blir resultatet effektfull­t.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ■ Tänk kontraster. Välj en stor kruka till en liten saintpauli­a så blir resultatet effektfull­t.
 ?? EKSTRÖMER/TT
FOTO: JONAS ?? ■ Knipsa gärna av en liten stjälk av begonian och sätt i en vas för en fin detalj på matbordet.
EKSTRÖMER/TT FOTO: JONAS ■ Knipsa gärna av en liten stjälk av begonian och sätt i en vas för en fin detalj på matbordet.
 ??  ??
 ?? EKSTRÖMER/TT
FOTO: JONAS ?? ■ Den söta vårelden är både lättskött och tålig. Placera den gärna i en lerkruka med patina.
EKSTRÖMER/TT FOTO: JONAS ■ Den söta vårelden är både lättskött och tålig. Placera den gärna i en lerkruka med patina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland