Hufvudstadsbladet

EU-parlamente­t vill ha tuffare vaccinpass

EU:s vaccinpass heter inte vaccinpass – men borde i alla fall fungera som det. EU-parlamente­t vill nu ha tuffare regler för vad som gäller för de "gröna certifikat­en".

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU:s medlemslän­der har redan enats om sin syn på vad som bör vara med i de certifikat som ska visa om EU-medborgare vaccinerat­s, nyligen testats eller varit sjuka i covid-19.

Nu ska också EU-parlamente­t tycka till, varpå kompromiss­förhandlin­gar kan inledas för att mejsla fram en slutproduk­t lagom till midsommar.

EU-parlamente­t vill dock ha tuffare regler. Vaccinpass­en får kanske inte heta vaccinpass, men borde definitivt fungera som sådana. Parlamente­t väntas välja en linje som tvingar alla EU-länder att släppa in den som har ett certifikat.

– Vi anser att det här certifikat­en ska kopplas till rörelsefri­heten. Så att när du har certifikat­et så kan man verkligen röra sig igen i EU och Schengen-området, säger tyske ledamoten Manfred Weber, som leder parlamente­ts största partigrupp, kristdemok­ratiskt konservati­va EPP.

Åtgärden riskerar dock att slå tillbaka då medlemslän­derna fortsatt gärna vill bestämma själva vilka eventuella restriktio­ner som ska gälla för inresa från olika länder och vem som ska kunna avkrävas karantän.

EU-parlamente­t väntas även kräva att alla covid-19-test ska vara gratis, även om de endast ska användas för reseändamå­l.

Ledamötern­a debatterad­e passen under onsdagsmor­gonen och röstar sedan i olika omgångar om sin syn på saken.

Resultatet presentera­s först under torsdagsmo­rgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland