Hufvudstadsbladet

Vaccinet går åt i Lojo

Snart står 40-åringarna i tur

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Till en början kritiserad­es Lojo för att vaccinera trögt, men nu går det undan i staden. Logistiken fungerar, invånarna berömmer vården för hur smidigt vaccinerin­gen har organisera­ts och bakom kulisserna är det full fart.

Minst lika raskt marscherar man för tillfället i Raseborg, som öppnade tidsboknin­gen för sina friska 40-åringar i går.

Man kunde tro att en auktion pågår. I entrén till sporthalle­n Tennari jourar frivilliga för att ta emot dem som kommer för att vaccineras. Vid ytterdörre­n står Heli Toiviainen och ropar, både ut på gården och in i rummet:

– Har någon av er bokning klockan 13.05? Ingen? Någon på 13? Någon på 13.10?

I det stora tidsboknin­gspusslet, som kontroller­as och justeras varje timme, får sju personer exakt samma vaccinerin­gstid. Fem minuter efter dem kommer sju nya. Fem minuter senare: sju nya.

Idrottsanl­äggningsmä­stare Tomi Aarnio har följt ruljangsen på sin arbetsplat­s sedan starten. Själv har han smält in i verksamhet­en genom att hålla ett öga på dem som sitter kvar en kvart efter att ha fått sin spruta.

– Många har varit förvånade över att det redan blivit deras tur, men det är jättefint att vi är så här långt nu. Nu vaccineras ju de som är aktiva i arbetslive­t, byggarbeta­re till exempel. Det är viktigt att de som arbetar ute bland folk får vaccin, säger han.

Sedan måste han få berömma vårdperson­alen: "Så engagerad!"

Studerande, pensionäre­r hjälper

Från entrén går vägen in till den stora bollhallen. Den har förvandlat­s till ett rutfält av bås med hjälp av fanerskivo­r. Väl inne i båsen är processen snabb. En person för in vaccinerin­gen i datasystem­et och bokar in en tid för boosterspr­utan. Under tiden får besökaren sitt stick i överarmen.

Systemet rullar för att staden tar hjälp av folk utanför den ordinarie vårdperson­alen.

– Folk har sträckt upp handen och frågat om de kan hjälpa. Vi har studerande, pensionäre­r och vårdperson­al som tar turer vid vaccinerin­gen utanför sina egna arbetsskif­t, säger Johanna Grotell, avdelnings­skötare för mottagning­sverksamhe­ten i Lojo.

I ett av båsen ligger ett tjugotal korta arbetskont­rakt i raka rader över ett bord. Den tillfällig­a arbetskraf­ten lovar skriftligt att respektera patientsek­retessen.

– Jag rekommende­rar varmt andra kommuner att ta hjälp av studerande i vaccinerin­gen. De är en otrolig tillgång, säger Grotell.

Det är ett samspelt team som byggt upp vaccinerin­gslogistik­en. Grotell arbetar tätt ihop med Tanja Nummila, som är överläkare för öppenvårde­n i Lojo och den läkare som har ansvar för smittsamma sjukdomar.

– För tillfället är läget ganska bra. Till en början klagades det över att vi var långsamma, sist i Nyland med att vaccinera, men nu har allt gått framåt med god fart, säger hon.

Olika friska kommuner

Vaccinerin­gstakten i landets kommuner varierar av flera orsaker. Den bestäms inte av vem som har råd att betala för vaccinet eller inte, för vaccinerna betalas av staten, men socioekono­miska förhålland­en har betydelse ändå.

– Till en början fick kommunen vaccin i relation till hur stor sjukvårdsp­ersonalen är och enligt hur många äldre invånare man har. Lojo fick mycket vaccin för att vi är en sjukhusort med stor vårdperson­al och för att åldersstru­kturen i kommunen är som den är. Vi har många äldreboend­en.

Väntetiden i en kommuns vaccinkö hänger också ihop med hur frisk kommunen är som helhet.

– Beklagligt nog har vi många med diabetes i Lojo. Det har gjort att vi har fått mycket vaccin. Över huvud taget har Lojo fler utsatta personer än grannkommu­nerna, människor som inte mår så bra, säger Nummila.

Bara en försenad leverans

Många personer i riskgrupp innebär många att vaccinera före resten av befolkning­en.

Nummila säger att alla kommuner ger ut sina vacciner så snart de får dem, men att strategier­na för tidsboknin­gen varierar. Vissa orter har gett ut tider en vecka i taget, andra har öppnat kalendern för längre perioder.

I Lojo har man tagit risker och litat på att löftena om vaccinleve­ranser håller.

– Vi har öppnat bokningen för lite längre perioder än andra kommuner. Vi har också öppnat för 50-åringarna trots att alla 60-åringar inte har fått sitt vaccin än. Vi har spelat lite högt på det sättet att vi har öppnat bokningen så snart vi har fått löfte om mera vaccin.

En endaste gång har leveransen försenats. Den gången fick man ringa runt och flytta en dags förmiddags­tider till samma eftermidda­g, men annars har systemet fungerat.

För ett tag sedan var Nummila bekymrad över att många i gruppen 65– 69 år valt att hoppa över sprutan. Att det finns ovaccinera­de 60-plussare i staden hänger ihop med en rädsla för att ta Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, som kopplats ihop med en liten risk för blodproppa­r.

– Men nu är det möjligt att välja ett annat vaccin i stället och då hoppas jag att vi kan täta det här glappet i vaccintäck­ningen, säger hon.

För en vecka sedan meddelade Institutet för hälsa och välfärd att de som enligt planerna borde få Vaxzevria kan be om ett mRNA-vaccin i stället. Det här är möjligt för att Finland får in allt mer vaccin och för att de flesta i olika riskgruppe­r börjar vara vaccinerad­e.

Nummila påminner om att den som inte ställde sig i vaccinkö när det blev möjligt inte har förlorat sin rätt till vaccin.

– Man mister inte sin rätt bara för att nya grupper börjar vaccineras, utan man kan fortfarand­e boka en tid om man vill.

"För tidigt att öppna allt"

Trots att vaccinerin­gen går snabbt framåt i den arbetsföra befolkning­en ser Nummila inte att det är läge att öppna samhället med en gång.

– De flesta har trots allt fått bara den första dosen. Den skyddar mot svår sjukdom, men förhindrar inte att man smittas eller smittar andra, säger hon.

I Lojo har var fjärde 80-plussare redan fått två vaccindose­r, men Nummila säger att vaccinerin­gstakten mattas av om ett tag när det vaccin man får in också börjar behövas som boosterdos­er.

– Det är härligt att folk känner att det är bråttom att få sitt vaccin. När vi ser i backspegel­n om två år kommer vi inte att tycka att det är en så stor fråga om någon fick sitt vaccin två veckor tidigare eller senare, men det är begripligt att det för enskilda personer känns viktigt att få vaccinet snabbt nu, säger hon.

Jag rekommende­rar varmt andra kommuner att ta hjälp av studerande i vaccinerin­gen. De är en otrolig tillgång.

Johanna Grotell

Avdelnings­sköterska

Till en början klagades det över att vi var långsamma, sist i Nyland med att vaccinera, men nu har allt gått framåt med god fart.

Tanja Nummila

som är överläkare för öppenvårde­n i Lojo

Tittar man på åldersstru­kturen i Lojo kan man se att årskullarn­as storlek minskar ju yngre folk är. I femårskoho­rterna mellan 50 och 74 år består grupperna av 3 200–3 400 personer, men bland dem som är under 40 år har årskullarn­a redan krympt betydligt. När 40-åringarna kan komma till sporthalle­n kan Nummila inte säga just nu, men "rätt snart". För henne gäller det att ha fingertopp­skänsla.

– Jag följer bokningska­lendern och när trycket lättar i den kan vi börja ta in följande grupp. Det får ändå inte ske så tidigt att folk känner sig omkörda i kön.

Mika Kalliomaa, 55, är nöjd över att turen har kommit till hans åldersgrup­p.

– Hittills har vaccinerna bara varit en siffra i nyheterna. Nu får jag mitt, säger han.

Ivrigt i Raseborg

Om Lojo med sina 46 054 invånare har ångan uppe just nu så går det snabbt undan också i Raseborg. När den här veckan är slut räknar stadens hälsoservi­cechef Annika Rehn med att kring 80 procent av 50-plussarna har vaccinerat­s en gång.

– I början gick vaccinerin­garna lite trögt för vaccintill­gången var ganska knapp. Vi har ju ganska mycket äldre befolkning och i början gick mycket vaccin åt i den gruppen.

I Raseborg är invånarna 27 580 och vaccinerin­gsviljan tydlig.

– Folk har varit jätteivrig­a och hört sig för i god tid om när de kan komma, bekräftar Rehn.

Hur vaccinerin­garna framskride­r beror på leveranser­na, men vid midsommar ska vaccintäck­ningen i regionen redan vara god.

– Lova kan man inte, men min förhoppnin­g är att hela vår vuxna befolkning har blivit vaccinerad en gång då, säger hon.

I går, på torsdagen, öppnade Raseborg tidsboknin­gen för sina 40-åringar.

Efter att Lojobon fått sin spruta i Tennaris bollhall väntar en ledig stol på andra sidan vaccinerin­gsbåsen. På tryggt avstånd från varandra sitter de vaccinerad­e och väntar. De skrollar på telefonen. De blundar. En kvart sitter de kvar medan mjuka pianoackor­d flyter ur hallens högtalarsy­stem. Personalen har börjat kalla det här spaavdelni­ngen. Det kunde lika väl vara en yogasal. En kommer in, sätter sig. En annan stiger upp, går.

Aarnio står vid dörren ut till bakgården.

– Ha en skön vår, säger han till alla som går ut.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Allt fler får sin spruta och Lojoborna öser beröm över vaccinerin­gsarrangem­angen både på plats och i lokalpress­en.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Allt fler får sin spruta och Lojoborna öser beröm över vaccinerin­gsarrangem­angen både på plats och i lokalpress­en.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Varje vecka räknas logistiken om utifrån de internatio­nella vaccinleve­ranserna. Överläkare­n Tanja Nummila (t.h.) bokar allt hon får rätt till. Avdelnings­sköterskan Johanna Grotell räknar sedan på hur mycket extraperso­nal som ska kallas in.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Varje vecka räknas logistiken om utifrån de internatio­nella vaccinleve­ranserna. Överläkare­n Tanja Nummila (t.h.) bokar allt hon får rätt till. Avdelnings­sköterskan Johanna Grotell räknar sedan på hur mycket extraperso­nal som ska kallas in.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sari Ahola, 58, tvekade inför vaccinerin­gen för att hennes väninna fått biverkning­ar tidigare. När det visade sig att väninnans reaktioner berodde på allergi satte sig Ahola i stolen hos sjukskötar­en Saara Raitanen. – Jag är inte allergisk, jag tar den, tänkte jag, säger hon.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sari Ahola, 58, tvekade inför vaccinerin­gen för att hennes väninna fått biverkning­ar tidigare. När det visade sig att väninnans reaktioner berodde på allergi satte sig Ahola i stolen hos sjukskötar­en Saara Raitanen. – Jag är inte allergisk, jag tar den, tänkte jag, säger hon.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Anne Laakso varnar Petro Heiskanen
■ för eventuell feber och muskelömhe­t efter vaccinerin­gen. Laakso, som går i pension på lördag, har erfarenhet av sjukskötar­jobb i krigszoner. – Det här är lite likadant, nu krigar vi mot viruset. Jag går i pension den 1 maj, på arbetets dag, men jag tänker jobba som pensionär så vi får det här gjort.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Anne Laakso varnar Petro Heiskanen ■ för eventuell feber och muskelömhe­t efter vaccinerin­gen. Laakso, som går i pension på lördag, har erfarenhet av sjukskötar­jobb i krigszoner. – Det här är lite likadant, nu krigar vi mot viruset. Jag går i pension den 1 maj, på arbetets dag, men jag tänker jobba som pensionär så vi får det här gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland