Hufvudstadsbladet

Tala klarspråk om folkmord

Åt helskotta med historiere­visionisme­n. Våga uttala f-ordet: folkmord är folkmord.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Turkiets utrotning av kristna 1915–1917 får inte skymmas av Ankaras propaganda. På senare år har allt fler länder och historiker erkänt att massakern på armenier och andra minoritete­r i det sönderfall­ande Osmanska riket under första världskrig­et var ett folkmord. Det handlar om ett av de mest studerade fallen i modern tid, efter Förintelse­n. Uppåt 1,5 miljoner armenier och andra kristna dödades eller svalt ihjäl av föregångar­en till dagens Turkiet. Med anklagelse­r om separatism och landsförrä­deri som alibi påtvingade ottomanska makthavare uppsåtlige­n kristna grupper levnadsvil­lkor, inklusive deportatio­n, avsedda att medföra deras fysiska undergång.

Att frågan förblir känslig visar på språkets makt: "folkmord" för tankarna direkt till nazismen. Joe Biden tar en medveten risk då han kalllar händelsern­a vid sitt rätta namn – som den förste amerikansk­e presidente­n sedan Ronald Reagan 1981. Ett ekonomiskt försvagat Ankara går i taket och hotar med motdrag inom "veckor eller månader". Att avbryta det militära samarbetet med Nato eller utvisa USA:s flygvapen från en kärnvapenb­as vore ändå en överreakti­on.

Finland intar en återhållsa­m attityd – och slår därmed knut på ryggraden. Den finländska grundinstä­llningen är att det inte är nationell tradition att tala rent ut om historiska händelser. Men USA:s syfte är varken att illvilligt skuldbeläg­ga eller förtala dagens turkar, snarare att våga beröra, ansvarsful­lt hantera och göra upp med den mörka historien. På tyska talar man om Vergangenh­eitsbewält­igung – en aldrig upphörande förlängnin­g av denazifier­ingen.

Somliga fruktar för att försämra de redan ansträngda relationer­na med Turkiet och menar att ett erkännande av folkmordet kunde få straffrätt­sliga och politiska effekter, där andra grupper ställer sig i kö och hävdar sin rätt angående historiska övergrepp.

Såren efter folkmordet har inte läkt hos efterlevan­de till vare sig offer eller förövare. Inom EU är frågan extra prekär. Turkiet besitter en diplomatis­k tumskruv i form av ett flyktingav­tal: Ankara kan när som helst slå på kranen med migranter till unionen.

Ett tjugotal länder har erkänt det armeniska folkmordet, i många fall parlament snarare än regeringar. Hur förhåller övriga sig nu till USA:s öppna och explicita erkännande? Fortsätter Finland att vrida sig som en mask på en krok? Konflikträ­dsla signalerar moralisk akrobatik. Ord spelar roll. Också Sverige idkar ordklyveri, ersätter folkmord med det förringand­e "massövergr­epp".

Liberala demokratie­r värda namnet måste våga ta bladet från munnen. Det är priset för en intakt ryggrad. Finlands jobb är inte att hålla autokrater på gott humör eller att upprätthål­la den nationella självbilde­n i stater med ett dunkelt förflutet. Också Finland har sin egen mytologi, ömtåliga sagor om den "stolta" nationens "ärorika" födelse.

Historiefö­rfalskning och historiere­visionism brukas flitigt inom auktoritär­a länders hopsnickra­de identitets­politik. Ända sedan den turkiska republiken upprättade­s 1923 har allt tal om folkmord varit tabu. Man förnekar att dödandet var systematis­kt och ifrågasätt­er hur många som faktiskt dog. För moral gäller inga preskripti­onsregler. Vilka andra ömtåliga självportr­ätt behöver belysas: vad ska vi kalla de europeiska invandrarn­as utrotning av ursprungsb­efolkninge­n i USA?

Begreppet folkmord myntades 1944, brottsrubr­iceringen användes första gången vid Nürnbergpr­ocessen, rättegånga­rna mot militära och politiska ledare från Nazityskla­nd. Då vidden av nazismens utrotnings­politik, dess pedantiska, väloljade, industriel­la maskineri, stod klar efter andra världskrig­et tänkte hela världen: "aldrig mer". Ändå har vi på senare år bevittnat politiskt-religiöst massvåld, slakt, deportatio­n och inspärrnin­g av minoritete­r, oliktänkar­e och "icke önskvärda". Nu drabbas muslimer i Kina.

En insikt som brukar tillskriva­s Hegel lyder: "Historien lär oss att vi ingenting lär av historien." Han föreställd­e sig världen som ett verk av ett medvetande eller en idé, en världsande som strävar mot frihet och förnuft. Sanningen är en process, snarare än en slutdestin­ation. Alla bevis är provisoris­ka försök att närma sig verklighet­en. Snavar vi på själva språket – och urvattnar definition­er om liv och död, verklighet och förljugenh­et – då är vi i sanning förtappade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland