Hufvudstadsbladet

Budgetjobb­et slutade kring klara ideologisk­a betoningar

Efter nio dagar avslutades en budgetmang­ling som blev mera dramatisk än på länge.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Koltrastar­na sjöng i Kronohagen och gråtrutarn­a gjorde sina svängar upp över Ständerhus­et. Det var en riktig vårkväll och många av den som gick från Ständerhus­et mot de svarta bilarna verkade lättade över att krisen var över för den här gången, några med rätt matt släpande steg. Budgetmang­lingen var över. Den första av ministrarn­a som lämnade Ständerhus­et var utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna). Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) sade att han till och med redan hade börjat städa sitt skrivbord vid ministerie­t när det såg som mest kritiskt ut. Centern hade utmanat budgetrama­rna för de kommande åren – partiet ansåg dem vara för slappa och regeringen såg ut att falla.

Vid presskonfe­rensen efteråt var de ideologisk­a betoningar­na tydliga, särskilt mellan statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och vetenskaps­och kulturmini­ster Annika Saarikko (Centern).

– Vi har gjort en budget som dämpar den ojämlikhet pandemin har skapat. Vi har fattat beslut som undviker besparinga­r bland dem som har lidit mest, sade Sanna Marin.

Centern företagsin­riktad

Centerleda­ren Annika Saarikko hade stått mitt i den nio dagar långa kris som förde regeringen nästan till dess avgång. Hon presentera­de flera plock ur budgeten som var inriktade på företag och företagsam­het.

– Det här är en budget som bromsar skuldsättn­ingen, stödjer företag och skapar arbetsplas­ter, sade Annika Saarikko.

Bland hennes guldkorn i budgeten fanns en fortsatt dubbel avskrivnin­gsrätt i företag. Också en reform av samfundsbe­skattninge­n enligt estnisk modell såg hon som en framgång.

– Det är också en stor förändring att arbetsförv­altningen nu flyttas till kommunerna, sade Annika Saarikko.

Saarikko såg det också som positivt att budgeten stöder finländarn­a som väljer att föda flera barn. I samma linje såg hon också satsningar på arbetsrela­terad invandring.

Man beslutade också att hushållsav­draget höjs från 2 250 euro till 3 000 euro, vilket justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) lyfte fram. Hur avdraget har

Vi har gjort en budget som dämpar den ojämlikhet pandemin har skapat. Sanna Marin

en sysselsätt­ande effekt ska också utredas. Också hon såg budgeten som stimuleran­de för företag.

– Vi måste ge företagen den bästa möjlighete­n att lyckas. Det är viktigt att industrins konkurrens­kraft består, sade Henriksson.

– Jag är oerhört glad att vi har hittat en gemensam väg, att vi tror på oss själva och framtiden.

Fondskatt uppges vara struken

Under budgetmang­lingen ska också källskatt på allmännytt­iga fonder, pensionsbo­lag och utländska placerings­bolag ha diskuterat­s. Enligt HBL:s informatio­n backade regeringen i alla fall från planen på torsdagen.

Liisa Suvikumpu, vd på föreningen Stiftelser och Fonder, ett paraply för 208 stipendies­tiftelser, säger att hon är mycket lättad om regeringen faktiskt backar från skatt på allmännytt­iga fonder.

– Vi har beräknat att det hade inneburit 29 miljoner euro mindre i stipendier. Ingen vet vad siffran exakt hade varit, men något i den storleksor­dningen.

Enligt Helsingin Sanomat ser kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) ut att vara en av de ministrar som får offra mest i nedskärnin­garna i statsbudge­ten. Särskilt de stora satsningar­na på nya järnvägsst­räckor kan sannolikt ligga bland det som skurits bort.

Bland de stora pågående trafikproj­ekt som väntar på anslag i 2022 års budget finns bland annat arbetena på att införa eldrift på Hyvinge-Karis-Hangöbanan.

 ?? FOTO: HEIKKI
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin ledde
■ regering i mål efter nio dagar krisartade förhandlin­gar.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin ledde ■ regering i mål efter nio dagar krisartade förhandlin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland