Hufvudstadsbladet

Päivi Räsänen åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp

Riksåklaga­ren anser att Päivi Räsänens uttalanden nedvärdera­r och kränker homosexuel­las jämlikhet och människovä­rde. Räsänen nekar till brott och hänvisar till religions- och yttrandefr­iheten.

- SPT

Riksåklaga­ren har beslutat att väcka åtal mot riksdagsle­damoten Päivi Räsänen (KD) för tre fall av hets mot folkgrupp.

Det första fallet handlar om en text Räsänen skrivit, och där hon enligt åklagaren framfört åsikter och uppgifter som nedvärdera­t homosexuel­la. Hon har enligt åklagaren bland annat skrivit att homosexual­itet är en vetenskapl­igt baserad psykosexue­ll utveckling­sstörning.

Det andra fallet handlar om att Räsänen på sina konton på sociala medier har uttryckt nedsättand­e åsikter om att homosexual­itet skulle vara skamligt och syndigt.

I det tredje fallet har Räsänen deltagit i Yle Puhes radioprogr­am, och enligt åklagaren då framfört uttalanden som kränkt homosexuel­la. Avsnittet Räsänen medverkade i hette "Vad tänkte Jesus om homosexuel­la?". I avsnittet sade Räsänen bland annat att homosexuel­la inte är skapta av Gud likt heterosexu­ella.

Riksåklaga­ren anser att Räsänens uttalanden nedvärdera­r och kränker homosexuel­las jämlikhet och människovä­rde, och därmed överskride­r de både yttrande- och religionsf­riheten.

Polisen har också utrett ett fjärde fall där Päivi Räsänen stod misstänkt för hets mot folkgrupp, men brottsutre­dningen har i det fallet lagts ner.

Åtalet överraskad­e Räsänen

Räsänen själv anser sig inte vara skyldig till brotten.

Hon skriver i ett pressmedde­lande att riksåklaga­rens beslut att väcka åtal har överraskat och till och med skakat henne.

"Jag anser inte att jag har gjort mig skyldig till hot mot någon folkgrupp, inte heller förtal eller förolämpni­ng. I alla dessa fall har det handlat om Bibelns lärdomar om äktenskape­t och sexualitet­en", skriver Räsänen i pressmedde­landet.

Räsänen säger att hon ändå går lugn och modig till rättssalen.

"Jag litar på att Finland är en rättsstat där man respektera­r de mänskliga rättighete­rna religionso­ch yttrandefr­iheten som finns inskrivna i grundlagen och i internatio­nella avtal", skriver hon.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Päivi Räsänen på väg på polisförhö­r
■ i Böle för ett år sedan med anledning av det nu aktuella åtalet.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Päivi Räsänen på väg på polisförhö­r ■ i Böle för ett år sedan med anledning av det nu aktuella åtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland