Hufvudstadsbladet

Snart följer avgörande krigsspel

Finlands största upphandlin­g genom tiderna, köpet av nya jaktplan, befinner sig på målrakan. Alla fem jaktplanst­illverkare som är med i racet har lämnat in sina slutliga bindande anbud.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Försvarsma­ktens logistikve­rk har tagit emot slutliga anbud i den så kallade HXupphandl­ingen från de fem jaktplanst­illverkare som tävlar om jätteaffär­en med finska staten.

Anbuden har lämnats in av Boeing F/A-18 Super Hornet (Förenta staterna), Dassault Rafale (Frankrike), Eurofighte­r Typhoon (Storbritan­nien), Lockheed Martin F-35 (Förenta staterna) och Saab Gripen (Sverige).

Den totala prislappen ligger på 10 miljarder euro. Riksdagen har godkänt en beställnin­gsfullmakt på 9,4 miljarder euro. Dessutom finns en reserverin­g på 579 miljoner euro för andra kostnader, till exempel nödvändiga infrastruk­tursatsnin­gar för de nya planen.

Anbudsgiva­rna har blivit ombedda att inom ramen för maximibudg­eten bygga upp en helhet som utöver flygplan också innehåller tekniska system, utbildning­ssystem, serviceutr­ustning, testanordn­ingar, reservdela­r och vapen, sensorer och nödvändiga stödfunkti­oner.

Nu följer tyst period

Från och med nu följer en så kallad tyst period i upphandlin­gen då det inte längre sker några förhandlin­gar mellan köparen och säljarkand­idaterna. Detaljerna i anbudet offentligg­örs först då segraren är utsedd och köpavtalet underteckn­at.

Då jaktplanet har klarat kraven på försörjnin­gsberedska­p, industriel­lt samarbete och kostnader, testas jaktplanen­s militära prestanda. Det sker genom en jämförelse av tidigare testresult­at och specifikat­ioner, men också med hjälp av ett långvarigt krigsspel där de olika kandidater­na bedöms utifrån hur väl de klarar av att bemöta en uppsjö fientliga hot.

Försvarsma­ktens experter korar vinnaren utifrån krigsspels­resultatet och en bedömning av plantypens utveckling­spotential.

"Eftersom upphandlin­gen påverkar försvarsma­ktens funktionsf­örmåga och avgör flygvapnet­s stridsförm­åga ända till 2060-talet, bör upphandlin­gsbeslutet i första hand leda till att man väljer det system som till sin prestation­sförmåga är bäst, inklusive stödjande element och utveckling­sförmåga under hela livscykeln och i framtiden", skriver Försvarsmi­nisteriet i ett pressmedde­lande.

På hösten, då försvarsma­ktens experter är klara med krigssimul­eringen, landar ärendet hos Försvarsmi­nisteriet varpå statsrådet i slutet av året utser Hornet-efterträda­ren.

❞ Den totala prislappen ligger på 10 miljarder euro.

 ?? GRAFIK: MAIJA HURME/KSF MEDIA ?? Boeing F/A-18 Super Hornet
USA
GRAFIK: MAIJA HURME/KSF MEDIA Boeing F/A-18 Super Hornet USA
 ??  ?? Lockheed Martin F-35
USA
Lockheed Martin F-35 USA
 ??  ?? Dassault Rafale
Frankrike
Dassault Rafale Frankrike
 ??  ?? Eurofighte­r Typhoon
Storbritan­nien
Eurofighte­r Typhoon Storbritan­nien
 ??  ?? Saab Gripen
Sverige
Saab Gripen Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland