Hufvudstadsbladet

Bra underhåll ger ökad livslängd för taket BEKANT DUO TAR HAND OM TVÄTTEN

Att se Stefan och Niklas Westerlund tvätta tak hör vid det här laget till kategorin säkra vårtecken i Svenskfinl­and. Till att de stortrivs i branschen bidrar uppskattni­ngen och det varma mottagande­t de får från sina kunder.

-

Stefan och Niklas Westerlund och familjeför­etaget Uudenmaan Painepesu är inne på sin sjunde säsong.Vintertid är det andra typer av tvättuppdr­ag som gäller men så fort vårsolen börjar lysa är det taken som kallar far och son. Verksamhet­en har rullat på bra allt sedan starten 2015 och många kunder fås numera via rekommenda­tioner. – Att ha nöjda kunder känns förstås bra. En profession­ellt utförd taktvätt är något som inte behöver upprepas så ofta, så några direkta stamkunder har vi inte,men ett bra utfört jobb leder ofta till nya kunder. För dem själva är jobbet lika roligt som alltid. – Vi brukar bli otroligt bra mottagna av våra kunder. Ibland känns det nästan som att vi skulle vara på besök, inte på jobb, säger Stefan Westerlund. Uppdragen strömmar in från i stort sett hela sydkusten och lite till. Att man betjänar på svenska har bidragit till popularite­ten i de finlandssv­enska regionerna, vilket Stefan och Niklas tycker är kul. -Vi känner oss väldigt hemma med att få jobba på svenska även om finska givetvis inte heller är något problem.

Underhåll som lönar sig

Under rådande tider kan taktvätt och -behandling­ar ses som en trygg servicefor­m.Att hålla distans är inget problem då man jobbar på taket. – Under pandemin har vi faktiskt haft mera jobb än tidigare. När folk spenderat mycket tid hemma har man velat satsa på att se om sitt hus, säger Stefan Westerlund. Allt fler inser numera betydelsen av att ta bra hand om sitt tak. Med en profession­ellt och i tid utförd taktvätt och ytbehandli­ng förlänger man takets livslängd och skyddar husets strukturer från fuktskador. – Då takytan slits blir den porös.Alger och mossa får fäste och äter kalken från teglen vilket i längden orsakar hål. Genom att tvätta och ytbehandla taken förlängs deras livslängd. Också utseendemä­ssigt ger det taket och huset ett lyft. Gamla betongtege­l med tjockt mosslager kan se förskräckl­iga ut, men med tvätt och tillhörand­e behandling blir de hur bra som helst.

Bekvämt för kunden

Smidighete­n i hela kedjan från offertförf­rågan till slutfört arbete hör till saker som uppskattas av kunderna. – Efter att kunden tagit kontakt går vi tillsamman­s igenom hurdant underhåll taket skulle behöva och gör utgående från det en offert som alltid är gratis, säger Stefan. Med jobbet inbokat kan man som kund låta företaget sköta resten. – Det enda vi behöver är tillgång till ett eluttag och vatten, samt tegel om man vill att vi ska byta ut söndriga takpannor. När vi är klara städar vi efter oss.Även om taket blir som nytt är målet att gårdsplane­n ska se likadan ut när vi åker som den gjorde när vi kom, säger Niklas. Taktvättss­äsongen pågår så länge som det är plusgrader dygnet runt.Tvättandet går att göra fastän det regnar, medan ytbehandli­ngarna kräver en korts tids uppehåll. ■

Riktigt gamla betongtege­l kan se förskräckl­iga ut med tjock mossa på, men efter tvätt och tillhörand­e behandling blir de hur bra som helst,

STEFAN WESTERLUND

 ??  ?? Trivs: Vi har ett roligt jobb med trevliga kunder, säger Niklas Westerlund, VD, och Stefan Westerlund på Uudenmaan Painepesu.
Trivs: Vi har ett roligt jobb med trevliga kunder, säger Niklas Westerlund, VD, och Stefan Westerlund på Uudenmaan Painepesu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland