Hufvudstadsbladet

Myndighete­rna uppmanar till försiktigh­et under valborg

Myndighete­rna höll på torsdagen sin veckovisa presskonfe­rens om det aktuella coronaläge­t och hur vaccinerin­garna framskride­r.

- SPT

Nu är coronaepid­emin på väg åt rätt håll, uppger Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd. Säsongsvar­iationen, vaccinatio­nerna och finländarn­as ansvarsful­la beteende kan ge en coronafri sommar.

Tack vare finländarn­as ansvarsful­la beteende fortsätter coronaepid­emin att avta, uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Socialoch hälsovårds­ministerie­t (SHM).

THL och SHM påminner ändå om att epidemin fortfarand­e kan ta fart om viruset får möjlighet att sprida sig. Men ju närmare sommaren vi kommer, desto mindre sannolikt är det.

– Om den positiva trenden fortsätter torde sommarens incidens vara låg. Säsongsvar­iationen och vaccinatio­nen torde bidra till detta, säger direktör Pasi Pohjola vid SHM.

För närvarande ligger incidensen för hela landet på 60,7 per 100 000 personer under de senaste fjorton dagar. I slutet av mars var incidensen som högst över 170.

Den regionala variatione­n är ändå stor. Incidensen är högst i Egentliga Finland (101,7) och lägst i Mellersta Österbotte­n (2,6). Precis som hittills är de södra och sydvästra delarna av landet värst drabbade.

Antalet personer som får intensivvå­rd har legat på 30–35 under de senaste dagarna. I mars var antalet kring 150 personer, vilket är det högsta under hela epidemin hittills.

Brittiska varianten dominerar

SPT rapportera­de på onsdagen att THL hittat två fall av den så kallade indiska varianten av coronaviru­set i Finland. På torsdagen rapportera­de myndighete­n om totalt tre fall.

Alla tre fallen har upptäckts i coronatest som gjorts i mars. Orsaken att man inte talat om dem tidigare är att sekvenseri­ngen har dragit ut på tiden, uppger THL.

Enligt THL finns det tills vidare inga bevis på att de existerand­e vaccinen inte skulle bita på den indiska varianten.

Den brittiska varianten fortsätter fortfarand­e som den mest dominerand­e virusvaria­nten i Finland. Därefter följer den sydafrikan­ska varianten. Båda två har passerat den ursprungli­ga varianten under våren.

Försiktigt under valborg

THL och SHM uppmanar finländarn­a att vara alerta under valborg och första maj. Trots att epidemiläg­et har blivit bättre lönar det sig att vara på sin vakt.

Vill man fira så gör man det helst i små grupper, utomhus och utan att glömma säkerhetsa­vstånden. Större sammankoms­ter bör helst undvikas, uppger myndighete­rna.

Kring 80 procent av alla nya coronafall gäller personer under 50 år. Dessa bör vara extra försiktiga under vårens festlighet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland