Hufvudstadsbladet

Nokias styrkebesk­ed fick aktien att skjuta i höjden

Telekomkon­cernen Nokia vänder kraftigt uppåt och redovisar ett rörelseres­ultat på 551 miljoner euro för första kvartalet. Rapporten överraskad­e analytiker­kåren, men vd Pekka Lundmark manar till lugn.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Behovet av snabba uppkopplin­gar driver upp Nokias vinst rejält. Kvartalsra­pporten visar på över en halv miljard i jämförbar rörelsevin­st, jämfört med bara 116 miljoner i fjol.

Särskilt handlar det om en stark tillväxt i segmentet Nätverksin­frastruktu­r, dit bland annat utrustning för fasta nätverk och fibernätve­rk hör. Även Nokias största segment Mobila nätverk växer, men i mer måttlig takt.

Omsättning­en totalt landar på 5 076 miljoner, jämfört med 4 913 miljoner i fjol. Det är klart bättre än väntat. Analytiker­na hade i snitt räknat med intäkter på 4,72 miljarder euro, enligt en prognossam­manställni­ng från Refinitiv.

Sammantage­t var rapporten stark – så stark att vd Pekka Lundmark under torsdagens presskonfe­rens valde att tona ner optimismen. Nokia har tidigare kommunicer­at att detta blir ytterligar­e ett mellanår med investerin­gar i produktern­a.

– Vi har levererat en robust start på året, och jag är väldigt nöjd med segmentet Nätverksin­frastruktu­r som växer snabbt. Det här var ett kvartal då allting klaffade, men det är samtidigt bara ett kvartal, sade Lundmark.

Tidigare har resultaten innehållit säsongsvar­iation som betytt att resultaten stigit mot slutet av året. Det första kvartalet brukar vanligtvis vara Nokias sämsta, men någon sådan utveckling är inte realistisk i år, säger Lundmark.

Dessutom är bristen på elektronis­ka komponente­r ett orosmoment, även om bolaget hittills inte har påverkats nämnvärt av problemet med att efterfråga­n på mikrochip överstiger utbudet.

Helårsprog­nosen står fast

Lundmark ser ändå rapporten som ett kvitto på att den trestegsst­rategi som lanserades på kapitalmar­knadsdagen i mars framskride­r väl. Som en del av denna investerar man i produktutb­udet. Målet är att växa snabbare än marknaden i stort från 2023 och framåt.

Rörelsemar­ginalen uppgick till nästan 11 procent. Det är över målsättnin­gen, som är att nå en rörelsemar­ginal mellan 7 och 10 procent, men trots det står helårsprog­nosen fast. Segmentet Mobila nätverk väntas ge nollmargin­aler i år, på grund av investerin­garna i 5G-produkten.

– Det här kvartalet ger god orsak att tro att vi når upp till den övre gränsen i det förutspådd­a intervalle­t, säger Lundmark.

De positiva nyheterna satte fart på aktien, som steg med nästan 14 procent bara under den första timmen efter att Helsingfor­sbörsen öppnade.

Analytiker: Läser jag rätt rapport?

Rapporten tog analytiker på sängen. Mikael Rautanen, som följer bolaget för analysföre­taget Inderes, beskriver siffrorna som en total överraskni­ng i en analys på Inderes webbplats.

– Vänta nu, läser jag rätt rapport, utbrast Rautanen i en direktsänd analys då rapporten publicerad­es.

Enligt Rautanen var det upplagt för att bolaget på kort sikt skulle kämpa i motvind, och han var därför förberedd på svaga siffror.

"Det ser ut som att Nokia har växlat upp inom IP-nätverken. Dessutom växte segmentet Mobila nätverk med två procent, mot förväntnin­garna då segmentet tappat marknadsan­delar", skriver Rautanen i sin analys. Han ser det inte som en omöjlighet att Nokia höjer sin prognos för helåret.

Snäppet högre vinst än konkurrent­en

För en vecka sedan publicerad­e svenska Ericsson, en av Nokias huvudkonku­rrenter, sin kvartalsra­pport. Också Ericsson höjde vinsten jämfört med fjolåret, men inte till samma nivå som Nokia.

Ericssons rörelsevin­st landade på cirka 520 miljoner euro, jämfört med 420 i fjol. Rörelsemar­ginalen var något lägre, 10,6 procent.

Spjälkar man upp resultatet enligt segment ser man ändå att Ericsson också växer kraftigt inom nätverkslö­sningar. Networks-segmentet växte med 15 procent och gav en vinst på 711 miljoner, men totalvinst­en drogs ner av bland annat sänkta patent- och licensintä­kter.

Det här var ett kvartal då allting klaffade, men det är samtidigt bara ett kvartal. Pekka Lundmark vd

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/TT-AP-LEHTIKUVA ?? Nokias huvudkonto­r i Esbo. Arkivbild.
FOTO: VESA MOILANEN/TT-AP-LEHTIKUVA Nokias huvudkonto­r i Esbo. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland