Hufvudstadsbladet

Gräl om pengar bakom skottdåden i Perno

- SPT

Dåden i Perno i Åbo i början av april var en summa av flera faktorer, uppger polisen.

Ett gräl som åtminstone delvis handlade om pengar utgjorde bakgrunden till dödsskjutn­ingarna i stadsdelen Perno i västra Åbo tidigt på morgonen lördagen den 3 april. Det berättade utrednings­ledaren Kristiina Kontio, vid en presskonfe­rens på torsdagen.

– Det handlade om en mindre penningsum­ma. Det var mera en fråga om principen, sade Kontio.

Hon uppger samtidigt att dåden var summan av en mängd olika händelser och omständigh­eter, utan något tydligt enskilt motiv.

Gräl som eskalerade

Den misstänkte – en 27-årig från Kouvola – hade kommit till Åbo för att träffa en jämnårig bekant. Männen hade träffats på fredagen, då oenigheten mellan dem fått sin början.

På morgonnatt­en på lördagen tog den misstänkte sig till höghuset i Perno där offret fanns. Den misstänkte var påverkad av droger.

Han hade först skjutit mot sin bekanta utanför huset. Denne träffades men lyckats fly in i en lägenhet.

En 25-årig kvinna och en 29-årig man som bodde i huset hörde oväsendet och kom till platsen. De här två utomståend­e personerna blev även offer för den misstänkte­s våld. Kvinnan sköts ihjäl utanför höghuset medan mannen knivskadad­es svårt.

Den misstänkte tog sig sedan in i lägenheten och sköt ihjäl sin bekanta. I lägenheten befann sig även en 23-årig man och en 49-årig kvinna som lyckades gömma sig.

Polisen betraktar även dessa två som potentiell­a offer.

Efter att den misstänkte dödat sin bekanta lämnade han huset. Polisen grep mannen utanför byggnaden.

Samarbetsv­illig

Mannen misstänks för två mord, tre mordförsök och dessutom för åtminstone rattfyller­i. Han saknade också licens för skjutvapne­t.

Polisen konstatera­r att fallet är kopplat till känsliga saker i den misstänkte­s privatliv som polisen inte går ut med. Kontio går inte heller närmare in på i vilken grad den misstänkte planerat dådet.

Åtal ska väckas senast den 1 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland