Hufvudstadsbladet

Jubel och tvekan efter Bidens tal

- MARTIN YNGVE/TT

Joe Biden presentera­de sina visioner och storslagna planer inför kongressen. På agendan var allt från arbeten till klimatet, men kommer något av det att bli verklighet? – Inte mycket. Det kommer att vara populärt ute i landet, men det spelar inte någon riktig roll, säger statsvetar­en Dennis Goldford.

USA:s president vill se satsningar på amerikansk­a jobb, stärkt stöd för familjer och utbildning. Han vill satsa på miljövänli­ga alternativ och höja skatterna för de allra rikaste.

– Låt oss höja minimilöne­n till 15 dollar i timmen. Ingen som arbetar borde leva under fattigdoms­gränsen. Och medan vi håller på, låt oss lagstifta om jämlika löner, sade Biden i sitt första tal till kongressen som president.

Riktade sig mot arbetarkla­ssen

Talet fick genast väntad kritik från republikan­skt håll, och applåder från Demokrater­na.

– Det här var i allt utom namnet ett state of the union-tal. Helt klart ville han prata om sin ekonomiska plan och alla framgångar­na med stimulansp­aketet och vaccinerin­gen. Men visst, han har en mycket ambitiös agenda, sade Dennis Goldford, professor i statsveten­skap vid Drake University i Iowa, innan han i samma andetag konstatera­r att få av löftena och förslagen lär förverklig­as.

– Mycket få republikan­er kommer att vilja rösta för förslag som ger Joe Biden allt beröm. De målar upp honom som ännu en "höjda utgifter

Mycket få republikan­er kommer att vilja rösta för förslag som ger Joe Biden allt beröm. De målar upp honom som ännu en ”höjda utgifter och skatter”-liberal ... Dennis Goldford

och skatter"-liberal och det kommer de att fortsätta med, inte minst efter de här förslagen.

Joe Biden riktade under stora delar av sitt tal sig mot den arbetarkla­ss som traditione­llt gynnas av demokrater­nas politik men de senaste åren lockats av Donald Trump. Men där Trump vädjat till deras missnöje fortsatte Biden på den väg han gått under hela sin politiska karriär, säger Goldford.

– Han sade att han ser dem och vill hjälpa dem och fokuserade på materiella saker, och det var ingen slump vilken ort han nämnde när han sade att jobben skulle tillbaka till USA, "från Kina till Pittsburgh".

Ett år på sig

Men Goldford återkommer till den politiska verklighet­en och att orden har en lång väg att vandra för att bli politisk verklighet.

– Är planerna, som (familjepak­etet) "American Families Plan", tillräckli­gt populära i tillräckli­gt många valkretsar? För många senatorer finns det ingenting att vinna på att rösta för det. Då kan deras väljare välja någon som står ännu längre åt höger.

Är det så här det kommer se ut? Storslagna planer som republikan­erna blundar för? – Ja, i alla fall det närmaste året. Sedan börjar vi närma oss mellanårsv­al och hela Washington kommer att fokusera på det. Biden har fram till kanske nyår eller lite till på sig att driva igenom sina planer. Men det kommer att krävas många förhandlin­gar och förändring­ar mot vad vi hörde i kväll, säger Dennis Goldford.

Pelosi och Harris

Bidens tal hölls inför en relativt tom kammare, med få gäster och långt färre kongressle­damöter på plats än vanligt, dels beroende på säkerhet, dels på grund av coronarest­riktioner. Men det var inte bara det som var annorlunda under kvällen.

– En sak var riktigt anmärkning­svärd: Att få se två kvinnor (Kamala Harris och Nancy Pelosi) sitta bakom presidente­n, det var stort. Och sedan den tomma salen. Det var ju så få därinne och jag var rädd att någon republikan skulle ta chansen att högljutt häckla Biden, men det slapp vi som tur var, säger Dennis Goldford.

 ?? FOTO: MELINA MARA/TT-AP ?? USA:s president Joe Biden hälsar med armbågen på representa­nthusets talman Nancy Pelosi, som står bredvid vicepresid­enten Kamala Harris, innan sitt tal till kongressen.
FOTO: MELINA MARA/TT-AP USA:s president Joe Biden hälsar med armbågen på representa­nthusets talman Nancy Pelosi, som står bredvid vicepresid­enten Kamala Harris, innan sitt tal till kongressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland