Hufvudstadsbladet

Seger för unga aktivister: Domstol dömer ut klimatlag

- TT

Tysklands klimatlag från 2019 är för lam och måste stärkas, slår landets högsta domstol fast. "Detta är enormt", twittrar den framståend­e unga klimatakti­visten Luisa Neubauer.

Domstolens kritik rör främst att det i lagen inte sätts några tydliga mål för utsläppsmi­nskningar efter 2030, vilket "hotar framtida generation­ers frihet".

Regeringen får till slutet av 2022 på sig att skärpa lagen.

Domstolen uppmanar de styrande att åtminstone sätta en gräns för årliga utsläpp efter 2030.

Författnin­gsdomstole­ns beslut är åtminstone delvis en seger för den stämning som ett antal unga aktivister och organisati­oner lämnat in – bland dem Greenpeace och Greta Thunbergs nätverk Fridays For Future.

"Vi har vunnit!!!", twittrar tyska Luisa Neubauer, som också är en del av Fridays For Future.

"Klimatskyd­d är inte något som kan vara bra att ha, det är en grundlägga­nde rättighet. Nu fortsätter vi att kämpa för en 1,5-graders politik som skyddar våra framtida friheter", tillägger Neubauer.

I inlagan heter det att Berlins nuvarande mål om att till 2030 ha minskat de klimatpåve­rkande koldioxidu­tsläppen till 55 procent av 1990 års nivåer är "oförenligt med grundlägga­nde rättighete­r".

Bland målsägande­na finns Sophie Becksen, vars familj äger ett jordbruk på ön Pellworm i nordvästra Tyskland, som fruktar att stigande havsnivåer kommer att sluka upp hennes hem-ö och göra henne arvlös.

 ?? FOTO: FABIAN SOMMER/AP/TT ?? En klimatdemo­nstration i Tysklands huvudstad Berlin i förra veckan.
FOTO: FABIAN SOMMER/AP/TT En klimatdemo­nstration i Tysklands huvudstad Berlin i förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland