Hufvudstadsbladet

Finlands ekonomiska utveckling har gått i stå de senaste tolv åren

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

EURO Vid tiden efter krigen för 75 år sedan var Finland av kända orsaker nedkört och ljusår från Sverige vad ekonomisk standard beträffar. Efter ett antal devalverin­gar och med utnyttjand­e av all finsk sisu som fanns att tillgå hade vi vid senaste sekelskift­e, eller på cirka 50 år, nästan uppnått Sveriges ekonomiska nivå mätt med inkomst per capita.

Euron infördes vid sekelskift­et och har sedan dess fungerat som en bromsmedic­in för vårt land. Med facit i hand vet alla i dag att Finland ekonomiskt i stort sett står på samma nivå som 2008 medan Sverige under denna tid vuxit 15–20 procent.

Enligt Finansmini­steriets prognos kommer vi till 2030 att förlora ytterligar­e 10– 15 procent i ekonomisk tillväxt gentemot Sverige och finansmini­stern ställde till och med frågan huruvida Finland i framtiden kan fungera som välfärdsst­at – måhända polemiskt, men ändå.

Hur har Finlands utveckling­strend gentemot Sverige helt plötsligt vänt? Finland har ju ordnade politiska förhålland­en med hög utbildning och ett flitigt arbetande folk. Det finns säkert många förklaring­ar, men den viktigaste orsaken är euron.

I dag tycks allt färre ekonomiska teorier gälla, men teorin om att inre devalverin­gar vanligtvis inte fungerar håller i dag och omfattas allmänt av kända amerikansk­a nationalek­onomer.

Euron har blivit för dyr för Finland och för att få konkurrens­kraft och anpassa sig till den ekonomiska utveckling­en har man varit tvungen att göra nedskärnin­gar eller inre devalverin­gar vilka hämmat utveckling­en med ekonomisk nedgång som följd. Anpassning genom valutajust­ering är inte möjlig i dag.

Hela eurozonen som har haft den sämsta utveckling­en globalt sett har samma problem. Man har gjort nedskärnin­gar som strypt den inhemska efterfråga­n med nedgång i ekonomin som följd. Eurozonens 19 länder har också därför utvecklats sämre än de 27 länderna inom EU och klart sämre än USA.

Finland har i dag inga andra alternativ att få ordning på sin allt mer skuldsatta ekonomi än att göra nedskärnin­gar alternativ­t höja skatterna – båda alternativ­en bromsande ekonomin. Därför är det inte stor skillnad hur grälet inom regeringen i dag utfaller. Sverige går ekonomiskt som tåget och uppehåller konkurrens­kraften med en medvetet undervärde­rad krona om cirka 20 procent.

I Finland bör man ställa frågan hur ett land med ordnade förhålland­en med en flitig och högt utbildad arbetskraf­t stadigt kan gå mot en allt mer krisande ekonomi samtidigt som regering efter regering uppgjort budgetar enligt vilka krisen borde vara ett minne blott. Regeringen har dessvärre inga andra mediciner att erbjuda

Finlands framtid finns inte i budgetgräl­et om några miljoner, utan i genomgripa­nde förändring­ar.

än de som genom åren visat sig verkningsl­ösa. Problemet ligger i valutaunio­nens konstrukti­on och förvärras årligen genom utslagning­en av många av valutaunio­nens medlemmar.

Under de senaste tolv åren har Finlands ekonomiska utveckling gått i stå en enorm statlig skuldfinan­siering till trots – en låneökning från cirka 40 procent till dagens närmare 70 procent av bnp och trenden fortsätter enligt Finansmini­steriet. Sveriges låga belåning har under denna tid endast marginellt ökat trots stora stimulerin­gar på grund av covid-19.

För drygt 30 år sedan gick Finland, som man sade, med högburet huvud in i Europa med en revalverad mark om 4 procent. Felsteget reparerade­s med en devalverin­g av marken vilket inte är möjligt i dag. Finlands statiska skröplighe­t saknar den dynamik en aktiv penningpol­itik har gett landet. Dessvärre har vi avhänt oss detta alternativ.

Ekonomiskt välstånd beror helt på hur man klarar sig i den internatio­nella konkurrens­en. Den som i den kampen ger bort det viktigaste vapnet blir lätt ett rö för ekonomiska kastvindar vilket Finland och Italien är ypperliga exempel på. Finlands framtid finns inte i budgetgräl­et om några miljoner, utan i genomgripa­nde förändring­ar.

Livet är fullt av paradoxer och det parti som motsatt sig euron är det parti som i dag mest gynnas av den vilket inte är hoppingiva­nde vad beträffar landets politiska framtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland