Hufvudstadsbladet

Varje färdtjänst­användare måste få skräddarsy­dd service

- TERHI TOIKKANEN jurist, Tröskeln rf

FÄRDTJÄNST Esbo stads logistikdi­rektör Kari Sirviö konstatera­r i HBL-artikeln om färdtjänst­en (22.4) att han skrivit flera genmälen för att rätta till påståenden som bland annat föreningen Tröskeln framfört om färdcentra­len som sköter om färdtjänst­en för funktionsh­indrade och gamla i Esbo.

Tröskeln rf har inte kommit med ogrundade påståenden. Vi har gett uttryck för vår oro över den informatio­n som färdcentra­lens kunder har delgett oss. Samma problemstä­llningar har också tagits upp av Esbo handikappr­åd i dess ställnings­tagande den 17 februari.

Det är oroande att färdcentra­len upprepade gånger tycks sträva efter att kvittera feedback från kunder som lögnaktigh­eter, i stället för att försöka utveckla verksamhet­en, och genuint involvera kunderna i det.

Artikelns faktaruta med Esbo stads statistik över hur bra färdcentra­len fungerar går stick i stäv med den verklighet som användarna rapportera­r. Även här finns något som inte stämmer. Det skulle vara bra om färdcentra­len skulle inse att deras sätt att rapportera inte är ändamålsen­ligt, utan direkt vilseledan­de.

Behovet av färdtjänst har sitt ursprung i ett individuel­lt handikapp, som gör att man inte kan utnyttja vanliga sätt att röra sig. Därför bör varje färdtjänst­användare få en skräddarsy­dd service som tar hänsyn till hens individuel­la behov och livssituat­ion. I annat fall kan man inte kalla det för färdtjänst.

Färdcentra­lens intentione­r och direktiv har varit goda. Man bör dock hålla sig till direktiven. Dessutom bör man både svara på och följa upp reklamatio­ner och klagomål. Om färdtjänst­en fallerar för den enskilda individen kan det leda till direkt livsfara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland