Hufvudstadsbladet

Blanda inte ihop rättsveten­skapen med rättstillä­mpningen

- STEN PALMGREN juris licentiat, lagstiftni­ngsråd, Helsingfor­s

JURIDIK Frågan om juridiken är en teknik eller en vetenskap är en klassiker inom rättsfilos­ofin. Jan-Erik Ingvall (HBL Debatt 27.4) gör det ändå lite väl lätt för sig när han skriver att juridiken inte är en vetenskap och att orsaken till att den har universite­tsstatus enbart beror på en gammal tradition. Juridik är ”en godtycklig tolkning av godtycklig­t tillkomna lagar och förordning­ar” säger han.

Det är visserlige­n intressant att diskutera juridikens status som vetenskap, men en sådan diskussion bör då utgå från vad man avser med vetenskap. Då får man inte blanda ihop juridiken, det vill säga rättsveten­skapen, med tillämpad juridik, det vill säga rättstillä­mpningen.

Domaren som tillämpar lagarna idkar inte vetenskap, men tillämpar det som rättsveten­skapen har lärt, nämligen den kunskap som gör att domaren kan undvika godtycke. Domarens verksamhet är lika lite vetenskap som läkarens när denne sköter sina patienter och tillämpar det som vetenskape­n (medicinen) har lärt. Att säga att rättsveten­skap inte är vetenskap är lika befängt som att säga att filosofin inte är det. Men som sagt, det beror förstås på hur vi definierar vetenskap.

Inte heller lagarna och förordning­arna ”tillkommer godtycklig­t”. Vi har en rättsordni­ng som har utvecklats under flera århundrade­n och som delvis går årtusenden tillbaka. Den ställer gränser för vad som är möjligt att åstadkomma lagstiftni­ngsvägen. Vi brukar här i Norden vara stolta över de rättsliga traditione­r och den värdegrund som våra rättssyste­m bygger på. Vi försöker också leva upp till de internatio­nella förpliktel­ser som vi har förbundit oss till.

Rättsordni­ngen är som bekant inte fullkomlig och det finns mycket som brister. Och det finns också både inre och yttre hot. En av de viktigaste uppgiftern­a för rättsveten­skapen och för rättsvetar­na är att försvara vår rättsordni­ng och att ständigt arbeta för att utveckla den. Ett samhälle utan en juridisk fakultet är ett skräckscen­ario.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland