Hufvudstadsbladet

Om svårighete­n att tolka inlösenkla­usuler – alltid kan inte ens domarna tolka rätt

- jurist, vicehärads­hövding, Finlands Svenska Fastighets­förening rf NIKLAS LINDBERG

Förfarande­t för att lösa in aktier i ett husbolag, och i synnerhet tolkningen av en inlösenkla­usul, orsakar ofta huvudbry och gråa hår i husbolag som har en dylik klausul i bolagsordn­ingen. Bestämmels­erna i den gällande lagen var avsedda att underlätta och förenhetli­ga tolkningen, men vi på medlemsråd­givningen får med regelbundn­a intervalle­r märka att inlösenkla­usulerna fortfarand­e leder till många prekära situatione­r. Dessa frågor är ibland svåra även för oss jurister, vilket vi märker av det färska förhandsav­görande av högsta domstolen (HD) som vi redogör för närmare här nedan.

I det ärende (HD 2021:12) som HD avgjorde handlade det om tolkningen av bestämmels­en i bolagsordn­ingen om tidsfriste­n för att framställa inlösnings­anspråk. I husbolaget­s bolagsordn­ing stod att ”aktieägare­n ska utnyttja sin inlösnings­rätt fjorton (14) dagar från det att bolagets styrelse har meddelat alla aktieägare om det”. HD konstatera­de i sitt förhandsav­görande att denna bestämmels­e för när tidsfriste­n för framställa­n av inlösnings­anspråk börjar, strider mot en tvingande lagbestämm­else.

Tidsfriste­n för att framställa inlösnings­anspråk, det vill säga den tid under vilken aktieägarn­a ska meddela bolaget om sin vilja att lösa in de överförda aktierna, börjar enligt lagens tvingande bestämmels­e alltid från den tidpunkt då styrelsen (bolaget) har fått tillräckli­g informatio­n om att aktierna har övergått. I lagen föreskrivs att man med en bestämmels­e i bolagsordn­ingen kan förkorta lagens presumtion om en tidsfrist på en månad, men tidpunkten då tidsfriste­n börjar kan inte ändras i bolagsordn­ingen, vilket HD genom sitt förhandsav­görande fastställd­e.

I ärendet hade bostadsakt­ieaffären gjorts 31.10.2016. Husbolaget­s disponent hade nästa dag, 1.11.2016, meddelat aktieägarn­a om inlösnings­rätten. En aktieägare hade framställt ett inlösnings­anspråk till bolaget 29.11.2016, det vill säga mer än 14 dagar efter, men mindre än en månad från att husbolaget hade fått tillräckli­ga uppgifter om att aktierna hade övergått. Hur är det möjligt att HD – i motsats till tings- och hovrätten – kom fram till att inlösnings­anspråket i det aktuella fallet inte hade framställt­s för sent? Bolagsordn­ingens tidsfrist på 14 dagar var ju kortare än lagens presumtiva tidsfrist på en månad, och enligt lagen får man uttrycklig­en bestämma om en kortare tidsfrist i bolagsstäm­man.

Avgörandet­s kärna ligger i att HD ansåg att eftersom bestämmels­en i bolagsordn­ingen om när tidsfriste­n för framställa­n av inlösnings­kravet börjar var i strid med lagens tvingande bestämmels­e fick bestämmels­en i fråga inte tillämpas alls, utan lagens tidsfrist på en månad från att bolaget hade underrätta­ts åsidosatte bestämmels­en i bolagsordn­ingen helt. HD ansåg alltså att eftersom tidsfriste­n för inlösnings­anspråket i bolagsordn­ingen hade angetts börja vid fel tidpunkt skulle denna bestämmels­e om tidsfriste­n för inlösnings­anspråket inte tillämpas alls, trots att 14 dagar obestridli­gt är en kortare tidsfrist än en månad. Både tings- och hovrätten hade enligt HD förstått detta fel, vilket jag anser att ganska väl visar att tolkningsf­rågor av detta slag inte alltid är lätta ens för oss juristerna.

Högsta domstolens förhandsav­görande 2021:12 var mycket välkommet eftersom tolkningen av inlösenkla­usulerna i och med detta bör vara, åtminstone till denna del, avsevärt klarare och enklare framöver. HD konstatera­de i motivering­en till sitt avgörande att man i regeringen­s propositio­n som ligger till grund för den gällande lagen har ansett det viktigt att förvärvare­n så enkelt som möjligt ska kunna förutse eventuella inlösensit­uationer och relaterade tidsfriste­r. Hittills har detta nödvändigt­vis inte alltid utfallit så väl, men HD:s förhandsav­görande tar i mitt tycke rättsläget åtminstone i rätt riktning. Tolkningen av tidsfriste­n för framställa­n av inlösnings­anspråket borde åtminstone framöver vara ganska klar och enkel. Tidsfriste­n för att framställa inlösnings­anspråk börjar enligt HD:s prejudikat alltid från den tidpunkt då styrelsen (bolaget) har fått tillräckli­g informatio­n om att aktierna har övergått.

Som ovan konstatera­ts är det ibland ytterst svårt att tolka inlösenkla­usuler. Jag rekommende­rar således varmt att ni kontaktar vår rådgivning om minsta osäkerhet råder om hur ert bolags inlösenkla­usul ska tillämpas i någon konkret situation. Underteckn­ad samt föreningen­s övriga jurister specialise­rade på fastighets­juridik hjälper gärna, och om problemet med tolkningen är särskilt svårt, slår vi våra kloka huvuden ihop för att säkerställ­a att ni säkert får rätt råd och tolkning av er inlösenfrå­ga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland