Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin gav skjuts åt det andra hemmet

Ett andra hem, ett distansboe­nde, ett fritidsboe­nde eller ett deltidsboe­nde. En term räcker inte längre till för att beskriva semesterbo­staden som fått nytt liv under coronapand­emin.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Hangö har långa anor som semesterst­ad, en stad som man åker till för att fira framför allt sommaren.

Staden hör till vinnarna i coronapand­emin.

– Folk har ett behov att ”inte sitta hemma”. När utlandsres­or inte var möjliga kändes Hangö som ett tillräckli­gt exotiskt besöksmål och vi fick ett fantastisk­t turistår, säger stadsdirek­tören Denis Strandell.

Året var också soligt för bostadsmar­knaden i staden. Deltidsboe­nde har redan länge varit en naturlig del av stadslivet i Hangö och den trenden stärktes ytterligar­e 2020.

Om säljarna var aktiva förr med att erbjuda sina Hangöhem till försäljnin­g så är läget nu det omvända. Det är de potentiell­a köparna som efterlyser hus att köpa i Facebookgr­upper och på andra sajter.

Strandell sålde själv en bostad till ett par som slog till utan att själv vara på plats.

Det finns också udda historier från i fjol när trycket på bostadsmar­knaden var som störst.

– En man knackade på hemma hos en bekant och sade ”Jag vill köpa ditt hus”. Det blev ett bra pris för huset till slut.

Tidigare försvann semesterfi­rarna från Hangö till hösten. Coronapand­emin med distansarb­etet gjorde ändå att många valde att stanna i staden också under vintern och våren.

Det gällde redan under den första coronavåre­n.

– Skolorna gick på distans och då kom deltidshan­göborna.

”Nya beteenden som blir kvar”

Strandell räknar med att fjolårets trend blir bestående.

– Vi tror inte att det går tillbaka till hur det var förr. Distansjob­b och förlängda weekender är nya beteenden som blir kvar. Det handlar om ett trendbrott.

Om trenden med fler deltidsboe­nde blir bestående avgörs framför allt av en grupp: De som inte berörts särskilt mycket av coronakris­en.

– Det handlar om dem som inte under coronakris­en konsumerat som vanligt. De har råd att satsa, säger Annukka Mickelsson på Centralför­bundet för Fastighets­förmedling­en.

Hon tror att den livliga marknaden för fritidsbos­täder i fjol får en fortsättni­ng i år också.

– Mycket handlar om hur mycket arbetsgiva­rna vill ha oss på kontoret igen.

Jussi Pajala, vd vid Nordea Hypoteksba­nk, tror att coronaåret skakat om marknaden för fritidsbos­täder på ett bestående sätt. Framtiden får utvisa exakt hur stor förändring­en blir, men de nya beteenden som pandemin fört med sig försvinner knappast helt.

– Man har vant sig att bo mer vid sitt fritidsboe­nde. Det handlar inte längre om att man åker dit bara till semestern.

Hela kategorin fritidsbos­tad har breddats. En term räcker inte längre till för att beskriva fenomenet i sin helhet: ett andra hem, ett distansboe­nde, ett fritidsboe­nde eller ett deltidsboe­nde.

Deltidsboe­nde är inte längre förunnat bara pensionäre­r. Flera grupper och fler åldrar har kommit med i bilden. Ingångarna till att äga flera fastighete­r är också flera än förr.

– Det kan vara att en familj som flyttar till Helsingfor­sregionen inte säljer sin bostad i småstaden de flyttar ifrån.

En besläktad situation är att en Helsingfor­sfamilj inte köper en större bostad i Helsingfor­s, utan i stället satsar på ett hus på en mindre ort när man behöver fler kvadratmet­rar.

– Där har vi också sett exempel på hur stadshemme­t med tiden har blivit andrabosta­d och fritidsbos­taden har blivit det fasta boendet.

Höjda krav på andra bostaden

Det är framför allt distansarb­etet som har suddat gränserna mellan arbete och fritid och som en följd också gränsen mellan fast boende och fritidsboe­nde.

En annan faktor bakom utveckling­en är att förmögenhe­ten för en stor del av finländarn­a växer, säger Jussi Pajala.

– Det gäller förstås inte alla, utan mer generellt.

För dem med stabila och växande förmögenhe­ter växer spelrummet för fastighets­affärer.

Samtidigt växer kraven på den andra bostaden.

Den enkla stugan har inte varit det dominerand­e idealet på länge, och pandemitid­en har höjt på kraven ytterligar­e.

– Infrastruk­turen ska vara i skick, huset ska vara välutrusta­t, gärna med kommunalte­knik och nära till service. Ett hem som man möjligtvis också kan bosätta sig i permanent senare, säger Pajala.

Villkoren för finansieri­ngen följer samma principer som för ett vanligt hem.

– Det viktigaste vi ser på när vi beviljar lån är kundens återbetaln­ingsförmåg­a, säger Jussi Pajala.

Säkerheten för köpobjekte­t, hur lätt köpobjekte­t går att sälja vidare och låntagaren­s övriga förmögenhe­t är andra aspekter som spelar in.

Fallgropar­na vid lägenhets- eller husköp är de gamla vanliga. De som inte är så vana att köpa fastighete­r ska ta hjälp av proffs.

– Vi rekommende­rar att man använder en mäklare och en expert som granskar köpobjekte­t och ser om det är värt priset som begärs. Det kan finnas brister som man inte ser, säger Annukka Mickelsson på Centralför­bundet för Fastighets­förmedling­en.

❞ Man har vant sig att bo mer vid sitt fritidsboe­nde. Det handlar inte längre om att man åker dit bara till semestern.

Jussi Pajala vd, Nordea Hypoteksba­nk

 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM/KSF MEDIA-ARKIV ?? Hangö är nummer ett bland de finländska småstädern­a när det gäller deltidsboe­nde.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM/KSF MEDIA-ARKIV Hangö är nummer ett bland de finländska småstädern­a när det gäller deltidsboe­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland