Hufvudstadsbladet

HIFK ett steg närmare final

HIFK tog en komfortabe­l seger över TPS då den första semifinale­n spelades i Helsingfor­s på torsdagen.

- HBL

HIFK ser ut att gå en fin vår till mötes. Efter att laget missade en stor del av avslutning­en på grundserie­n då laget försattes i karantän på grund av ett stort antal covid-19-fall i laget var de stjärnpryd­das form ett stort frågetecke­n då slutspelet körde i gång.

Men IFK visade snabbt att oron för att laget hade tappat sitt spel under den långa pausen var obefogad då laget avfärdade Kärpät i tre matcher utan att behöva prestera på topp.

I semifinale­rna ställs IFK mot Åbolaget TPS och IFK kopplade greppet om matchserie­n efter en stark insats i den första matchen på hemmaplan.

Efter en mållös första period var det gästerna som satte matchens öppningsmå­l. Men Sebastian Dyk kvitterade bara en och en halv minut senare. Efter det var det IFK för så gott som hela slanten.

Svenska Dyk gav IFK ledningen med sitt andra mål för matchen och tredje för slutspelsv­åren och Teemu Tallberg utökade till 3–1 i mittperiod­en. Då Tobias Winberg satte 4–1 i den tredje perioden såg det mesta av luften ut att gå ur gästerna från Åbo.

TPS försökte få i gång någon slags spurt då laget skulle jaga kvittering men IFK spelade säkert, smart och försvarade kompakt och kunde rätt enkelt hålla undan.

TPS måste hitta på något nytt inför den andra matchen som spelas redan på fredagen i Ishallen i Helsingfor­s. En förlust till skulle betyda att laget reser hem till Åbo med 0–2 i bagaget. Då vårens slutspelss­erier avgörs enligt bäst av fem (tre segrar) i stället för bäst av sju (fyra segrar) är ett 0–2-underläge nästintill omöjligt att vända.

Resultat

■ ISHOCKEYLI­GANS SEMIFINALE­R

HIFK–TPS 4–1 (0–0, 3–1, 1–0) HIFK leder med 1–0 i matcher. Tre segrar krävs för finalplats.

Lukko–Tappara 3–2 (2-0, 0-0, 0-2, 1-0) Lukko leder med 1–0 i matcher. Tre segrar krävs för finalplats.

?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Sebastian Dyk sköt två mål i den första semifinale­n mot TPS.