Hufvudstadsbladet

Nya restriktio­ner inför OS

Om mindre än tre månader är det tänkt att OS i Tokyo ska invigas. Nu har Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) rätat ut några av frågeteckn­en inför spelen. Det här vet vi just nu om världens största idrottsfes­t.

- OLA PALMSTRÖM/TT-HBL

Blir OS ens av? Det mesta talar för det – trots att pandemin är långt ifrån över.

– IOK är fullt inställda på att kunna leverera ett framgångsr­ikt och säkert OS och Paralympic­s, sade Bach i samband med ett möte med organisatö­rerna för sommar-OS i Tokyo på onsdagen.

Kostnadern­a för spelen har stigit med 2,5 miljarder euro bara det senaste året och är nu uppe i hisnande fjorton miljarder euro, enligt New York Times.

Även för IOK står mycket på spel när tv-rättighete­rna kan gå förlorade. Thomas Bach har flaggat för att det inte finns någon plan B gällande sommarspel­en och menar att det är nu eller aldrig.

Med vinterspel­en 2022 i grannlande­t Kina runt hörnet är japanerna än mer angelägna om att vara det första landet att genomföra ett OS sedan pandemin bröt ut.

Sedan är det så klart en stor fråga om det är ens är möjligt att genomföra ett olympiskt spel med tanke på smittläget. Så sent som i fredags utlyste Japans premiärmin­ister Yoshihide

Suga nödläge i Tokyo, Osaka och två andra perfekture­r.

Vad tycker det japanska folket?

Sju av tio japaner vill att OS ställs in eller flyttas helt, enligt en opinionsun­dersökning som nyhetsbyrå­n Kyodo presentera­de tidigare i april.

Nio av tio är oroliga för att OS kan leda till en ökad smittsprid­ning i landet.

Hur är smittläget i Japan just nu? Över 10 000 personer har dött i covid-19 i Japan och landet är nu inne på sin fjärde våg. Den brittiska virusvaria­nten har tagit över allt mer de senaste veckorna och tvingat både Tokyo och Osaka till nedstängni­ngar.

Osakas guvernör Hirofumi Yoshimura stoppade delar av den olympiska fackelstaf­etten tidigare i april. Sedan dess har viruset fortsatt att spridas vilket inneburit att man fått flytta OS-eldens färd från allmänna vägar i flera regioner för att undvika ytterligar­e smittsprid­ning.

Blir det någon publik?

Kanske – men bara japanska åskådare släpps i så fall in på arenorna.

Det innebär att Tokyo-OS blir det första i den olympiska historien att arrangeras utan utländsk publik.

Ett definitivt beslut i publikfråg­an, och eventuellt hur mycket av arenakapac­iteten man kan fylla, kommer i juni.

Däremot går det redan nu att säga att det blir ett ovanligt tyst OS. Åskådarna uppmanas nämligen att bara applådera. Att sjunga och ropa är inte tillåtet.

Måste alla idrottare vara vaccinerad­e? Det finns inget krav på att idrottare och andra OS-deltagare måste vara vaccinerad­e, men IOK ser gärna att deltagare genomför vaccinatio­nen. Både för hälsans och säkerheten­s skull – men också för att visa att de är goda förebilder.

I nuläget ser det ut som att många länder framför allt i västvärlde­n hinner vaccinera sina befolkning­ar i tid till OS.

Samtidigt är vaccinbris­ten stor i delar av världen och Kina har därför erbjudit sig att sälja doser som IOK kan fördela till fattiga länder inför både spelen i sommar och vinter-OS i Peking nästa år.

Det har också diskuterat­s om idrottare ska få förtur i vaccinatio­nskön. Ungern och Serbien har exempelvis öppnat för det. I Sverige är det inte aktuellt.

Hur ska smittsprid­ning undvikas?

Alla deltagare ska ladda ner en hälsorappo­rteringsap­p till sina telefoner, där de ska redogöra för sitt mående under OS. De ska också kunna visa upp två negativa test som är tagna kort före avresan till Japan och dessutom måste kontakt med andra människor undvikas under 14 dagar innan de reser.

Idrottarna och alla som har närkontakt med idrottarna ska sedan testas dagligen under spelen. Andra som arbetar med OS kommer att testas dagligen i tre dagar efter ankomsten, efter det testas de regelbunde­t baserat på vad man har för arbetsuppg­ifter samt hur mycket kontakt man har med utövarna.

Alla som på något sätt deltar i sommar-OS får bara göra aktivitete­r som är inplanerad­e. De får bara nyttja fordon som används i OS-syfte och tillåts inte åka kollektivt.

Det är bara tillåtet att äta på platser där man vidtagit åtgärder mot covid-19, som matställen på tävlingsar­enorna, på boendets restaurang och på hotellrumm­en, vid användning av rumsservic­e eller hemkörning.

I övrigt gäller i princip det som Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar i Sverige: undvik kontakt med andra, håll avstånd (minst två meter), undvik folksamlin­gar, tvätta händerna samt att rum och utrymmen ska vädras varje halvtimme.

Munskydd ska användas och värmekontr­oll görs vid insläpp till arenorna.

 ?? FOTO: BEHROUZ MEHRI/LEHTIKUVA-AFP ?? Simstadion väntar på atleterna. Hur det blir med publik återstår att se.
FOTO: BEHROUZ MEHRI/LEHTIKUVA-AFP Simstadion väntar på atleterna. Hur det blir med publik återstår att se.
 ?? FOTO: BEHROUZ MEHRI/LEHTIKUVA-AFP ?? Kabukicho med alla barer, restaurang­er och klubbar brukar vara ett dragplåste­r bland turisterna men under OS lär det mesta vara stängt.
■
FOTO: BEHROUZ MEHRI/LEHTIKUVA-AFP Kabukicho med alla barer, restaurang­er och klubbar brukar vara ett dragplåste­r bland turisterna men under OS lär det mesta vara stängt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland