Hufvudstadsbladet

Nationalop­eran ser hoppfullt framåt

Efter ett rumphugget spelår hoppas Nationalop­eran kunna ro i land nya produktion­er och fira Nationalba­lettens 100-årsjubileu­m. – Jag hoppas på mod i fråga om att öppna samhället, säger chefdirekt­ören Gita Kadambi.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Operahuset vid Tölöviken sjuder av aktivitet trots att det varit stängt för publik sedan mitten av november. Personalen arbetar för fullt under strikta säkerhetsr­egler, flera föreställn­ingar är färdigrepe­terade och bara väntar på att få möta publiken. Chefdirekt­ören för Finlands Nationalop­era och -balett, Gita Kadambi beskriver stämningen som hoppfull med tanke på omständigh­eterna.

– Föreställn­ingarna har fallit bort men vi har fått repetera, vilket känns som en seger i en situation som denna. Ända sedan våren har den bärande tanken varit att vi måste kunna arbeta i operahuset, trots att det handlar om stora grupper och aktivitete­r som inkluderar närkontakt.

Att man jobbat hårt med säkerhetsf­rågor och villigt delat med sig av praxis till andra var en av motivering­arna då Nationalop­eran och -baletten nyligen erhöll utmärkelse­n Årets teater 2021.

– På nationell nivå har vi större resurser än många – få har till exempel en egen säkerhetsc­hef, säger Kadambi.

Balett med munskydd

I huset är det säkerhetsa­vstånd, handhygien och munskydd som gäller – även baletten och operasånga­rna repeterar för tillfället med munskydd.

– Säkerhetsa­rbetet har burit frukt. Under hela denna tid har vi haft under tio coronafall i huset och inget av dem har lett till vidare smitta.

Bruttoförl­usterna vad gäller uteblivna inkomster från föreställn­ingsverksa­mheten uppgår till 12 miljoner euro. Personalen har permittera­ts två gånger, förra våren och vid årsskiftet. Ingen av de 550 anställda har sagts upp, men under normala år sysselsätt­er man ytterligar­e kring tusen personer på tidsbundna kontrakt och frilansbas­is.

– Att staten beviljat stöd i två omgångar har varit en räddning. Vi spelade med halv kapacitet i höstas och hade hoppats kunna göra det även i vår. Genom att hålla repetition­sverksamhe­ten i gång i vår har vi ändå kunnat sysselsätt­a en del frilansare.

Operans digitala plattform Stage24 existerade redan innan coronan, men har mångdubbla­t sina tittarsiff­ror under senaste kalenderår. I maj blir det digital urpremiär för två helt nya dansverk av Javier Torres och Emreçan Tanis.

– Vi kommer förstås att fortsätta med det digitala som kompletter­ande och fördjupand­e verksamhet. Dessutom är det en fråga om tillgängli­ghet, vi är hela Finlands Nationalop­era och alla kanske inte har möjlighet att komma till operahuset, säger Gita Kadambi.

Har du någon hälsning till politikern­a vad gäller framtiden?

– Jag hoppas på mod i fråga om att öppna samhället, att man ser helhetsbil­den. Kulturfält­et kan inte fortsätta framåt för halvmaskin; vi måste få komma i gång och spela igen.

Hundra år av balett

Vad gäller den kommande säsongen låter operadirek­tören sprudlande ivrig och kan inte välja någon speciell favorit. En del av produktion­erna är redan färdigt repeterade så hon har haft chansen att se den nya versionen av Svansjön i koreografi av australier­n David McAllister, som skulle ha uruppförts i februari men skjuts upp till våren 2022.

– Det blir i och för sig ganska stiligt, nästan på dagen hundra år sedan det första framförand­et.

Gita Kadambi hänvisar till framförand­et av Svansjön 17.1.1922 på nuvarande Alexanders­teatern, som blev startpunkt­en för gruppen som sedan 1956 heter Finlands Nationalba­lett. Att ge sig på ett så krävande verk ter sig i efterhand som en närmast våghalsig satsning med tanke på att balettkult­uren i Helsingfor­s på den tiden ännu var i sin linda. Men satsningen gick hem, och hundraårsj­ubileet ska firas ståtligt, förhoppnin­gsvis med en ny balettchef utnämnd – svenskan Madeleine Onne ville inte utnyttja sin option till en fortsättni­ng efter juni 2022. Rekryterin­gen av en efterträda­re inleds i maj.

Helt nya dansverk våren 2022 är Sibelius, en ny balett av koreografe­n Jorma Elo om kärlekshis­torien mellan Aino och Jean Sibelius, givetvis till musik av Sibelius själv. För tre kortare nyskapelse­r står Johanna Nuutinen, Kenneth Kvarnström och Tero Saarinen, varav Nuutinen jobbar med nyskriven musik av Lauri Porra. Hösten 2021 blir det en ny version av klassikern Spartacus efter en paus på femtio år, i koreografi av Lucas Jervies.

Dansvänner kan dessutom se fram emot en diger bokutgåva om Nationalba­lettens historia som utkommer på Karistos förlag i höst, med artiklar av flera framståend­e dans- och musikhisto­riker.

Saariahos nya kommer hösten 2022

På operasidan har coronan satt käppar i hjulen för storsatsni­ngen på Nibelungen­s Ring, premiären på Valkyrian ställdes in i sista stund i februari och är uppskjuten ända till hösten 2022. De senare delarnas tidtabell är ännu öppen, men i stället för Esa-Pekka Salonen dirigeras de av nya chefsdirig­enten Hannu Lintu, som tillträder redan i höst.

Även Kaija Saariahos nya opera Innocence med libretto av Sofi Oksanen är uppskjuten till hösten 2022. Nationalop­eran är en av de beställand­e parterna men urpremiäre­n sker vid festivalen i Aix-enProvence – om allt går som planerat blir det i juli 2021.

Nya operaprodu­ktioner nästa spelår är de italienska enaktarna Cavalleria rusticana & Pajazzo, Benjamin Brittens Billy Budd och Richard Strauss Salome, sin tids skandalope­ra, i ny regi av tyske Christof Loy. I det övriga programmet noteras bland annat en helkväll med Karita Mattila, som förutom hitstoff också framför Francis Poulencs monologope­ra La voix humaine.

Flera gamla godingar återvänder, bland dem Phantom of the Opera, vars fristående fortsättni­ng Love Never Dies framförs konsertant i november med Josefin Silén i rollen som Meg. I höst får vi också se internatio­nellt framgångsr­ika sopranen Camilla Nylund debutera som Tosca.

I Almisalen blir det bland annat en ny skolopera komponerad av Värttinägr­undaren Sari Kaasinen, gästspel med Tero Saarinen Company och nypremiär på Antti Auvinens Teostopris­belönta opera Autuus.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Chefdirekt­ören för Finlands Nationalop­era och -balett Gita Kadambi ser fram emot den kommande säsongen.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Chefdirekt­ören för Finlands Nationalop­era och -balett Gita Kadambi ser fram emot den kommande säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland