Hufvudstadsbladet

Illusionen blev verklighet, men nu kastar Fork in handduken

Fyra kompisar ville bli rockstjärn­or – och det gick vägen. Det är en bra tidpunkt för Fork att avsluta karriären, även om det känns dystert att deras trumfkort, publikrela­tionen, saknas vid den inspelade avslutning­skonserten.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

KONSERTINS­PELNING

Fork: The end

Yle Arenan och Yle Fem 30.4 kl. 16.45, Yle TV1 1.5 kl. 14.10, Yle Fem 30.5 kl. 21.25 .

DOKUMENTÄR

Fork: Vem vill leva för evigt

Yle Arenan och Yle Fem 30.4 kl. 19, 30.5 kl. 21.00. HHHII

Jag trodde jag skulle skriva en tv-recension, men inser att detta är en nekrolog. Efter en tjugofem år lång karriär säger a cappellaro­ckbandet Fork farväl. Att det skulle bli så långvarigt och stort trodde kanske ingen då det begav sig.

Den planerade avskedskon­serten får tyvärr bara avnjutas i tv-soffan. Som bihang släpps också en dokumentär på 25 minuter, där medlemmarn­a verbaliser­ar sig själva utmärkt: de skapade en illusion av världens största och mest kaxiga rockstjärn­or, sedan blev illusionen så småningom verklighet. Jag drar fortfarand­e på munnen då jag minns hur de gjorde entré från scentaket på sin första stora konsert på Savoyteate­rn i början av 2000-talet. Det säger en hel del om vad man drömde om.

Välslipat till max

Ödets ironi är att det Fork är makalöst bra på, relationen till publiken, saknas på avskedskon­serten. Ingen applåderar, ingen sjunger med och det sedvanliga mellansnac­ket saknas nästan helt. De inledande låtarna känns lite trevande, men så småningom kommer partyt i gång och många låtar river sig igenom tv-rutan, som Sias Alive och Mark Ronsons Uptown funk.

Allt är välslipat till max, nästan så jag emellanåt längtar efter lite smuts under naglarna – eller kanske Fork skulle föredra att kalla det klibb på champagneg­laset? Jag uppskattar till exempel så enkla saker som att höra Kasper Ramström andas i inledande Muse-låten Knights of Cydonia, det påminner om att det är riktiga människor som står på scenen. Vad gäller ljudteknik har man tagit gigantiska kliv med hjälp av gruppens femte medlem Gregory Maisse, från ett enstaka distat gitarrsolo vid millennies­kiftet till en allt bredare effektpale­tt. Ibland saknar jag de riktiga rösterna men tekniken möjliggör att man på sätt och vis vuxit sig större än de egna rösterna.

Stadionfor­matet funkar

Och stort var namnet – det är ljusshow, koreografi, fabulösa frisyrer, flor, läderbyxor och cowboyutst­yrslar. Lady Gagas Pokerface passar Jonte Ramsten som hand i handske – pokerface och frontmanna­fasoner är just vad han och Mia Hafrén behärskar bättre än de flesta. Avancerad kurs i rockstjärn­euppträdan­de av stadionfor­matet, med beröm godkänd. Synd bara att den mörka färgsättni­ngen gör det svårt att urskilja koreografi­n i Hafréns bravurnumm­er, Michael Jacksons Smooth Criminal.

Fortfarand­e är Kasper Ramström den som berör mig mest: röstfärgen är personlig och det finns något skört i uttrycket som bibehållit­s under alla dessa år. Den fjärde medlemmen Anna Asunta har varit med sedan 2010 och hon är otroligt skicklig om än på gränsen till kylig som solist.

Hårt jobb bakom

Det finns a cappella-grupper som är skickligar­e än Fork rent musikalisk­t, men inte många som är lika skickliga underhålla­re som de. Den klatschiga ytan döljer massvis av hårt jobb, ett levebröd för sex personer.

Dokumentär­en avslöjar att den tyngsta biten är skapandet och repetition­erna – synd att den inte ger mer kött på benen om med vilka slags musikalisk­a verktyg Fork jobbar, det hade varit intressant. Annars knyter dokumentär­en stiligt ihop trådarna och lite nostalgi blir det förstås: videomater­ialet från 1996 är festligt, och snuttarna ur tv-serien 16 där originalkv­artetten träffades 1992 får mig att små

le. Däremot tycks dokumentär­en ha glömt de storstilad­e artistnamn­en medlemmarn­a använde i början: Mr. Miles Precious och consortes har firat begravning i tysthet.

Jag tar fasta på Mia Hafréns ord i dokumentär­en: "Vi funderade inte alls på var vi ska passa in". Det är ett framgångsr­ecept som tål att tänka på.

Personlige­n tror jag bandet tänker klokt då man sätter punkt efter att ha uppnått det man drömt om. Hej då Fork, dags för er att hitta på nya lekar.

 ?? FOTO: PARAD MEDIA ?? Jonte Ramsten bjuder på karakteris­tiskt loj frontmanna­attityd vid Forks avskedskon­sert, som spelades in utan publik på Svenska Teatern i november 2020.
FOTO: PARAD MEDIA Jonte Ramsten bjuder på karakteris­tiskt loj frontmanna­attityd vid Forks avskedskon­sert, som spelades in utan publik på Svenska Teatern i november 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland