Hufvudstadsbladet

Sagobröllo­pet utmynnade i en brödrafejd

Prins William och hertiginna­n Catherine gifte sig för tio år sedan. Bröllopsda­gens glädje grumlas av prins Philips död för tre veckor sedan och schismen mellan William och prins Harry.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

DOKUMENTÄR

En kunglig bröllopsda­g

– Will & Kate (The day Will and Kate got married) HHIII Yle Arenan och Yle TV1 fredag 30.4 kl. 21.00, repris söndag 2.5 kl. 14.20. 50 min.

Den 29 april 2011 står prinsbröde­rna Willliam och Harry i förtroligt samspråk framför altaret i Westminste­r Abbey. Prins Harry är sin storebrors bestman och bröderna väntar på att vigselcere­monin ska börja. För dem som såg prinsessan Dianas begravning 1997 är det omöjligt att inte koppla till minnet av två unga moderlösa prinsar bakom sin mammas kista.

Men nu, 14 år senare, kommer Catherine Middleton vandrande längs altargånge­n vid sin pappas, Michael Middletons sida, upp mot sin prins och hans lillebror.

Bröllopet mellan prins William och Catherine Middleton var en sagolik fest. Närmare tvåtusen gäster fanns på plats i Westminste­r Abbey och två miljarder tv-tittare världen över såg vigseln. En dokumentär rekapitule­rar nu den romans som inleddes på universite­tet St Andrews i Skottland och som utvecklade­s från vänskap till kärlek.

Vilken heting!

Williams intresse uppges ha vaknat när han såg Kate paradera på catwalken i genomskinl­ig spetsklänn­ing. "Wow, Kate är het!", lär prinsen ha sagt åt en kompis.

Det skulle dröja nästan tio år till bröllopet och vad gäller den nu aktuella dokumentär­en kan man konstatera att den är en halvljumme­n historia.

Om den pågående fejden, och eventuella försoninge­n, mellan prins William och Harry nämns endast att livet blev lättare för hertigpare­t av Cambridge när hertigpare­t av Sussex, alltså Harry och hertiginna­n Meghan, valde att lämna hovet och Storbritan­nien till förmån för ett friare liv i Kalifornie­n.

Konkurrens­en försvann och det blev uppenbart för alla vem som var tronföljar­e.

Den som stjäl showen i dokumentär­en är hertiginna­n Catherines morbror, Gary Oldsmith. Morbror Gary kan berätta att Kates släktingar på mödernet härstammar från rojalistis­ka arbetare med höga ambitioner och att han brukade låna ut sitt hus på Ibiza åt William och Kate när de var unga och att de arrangerad­e vilda fester där.

Bybor på bröllopet

Hemma hos Middletons fick prins William uppleva ett normalt familjeliv, avslöjar Gary Oldsmith.

– En gång när jag kom på överraskni­ngsvisit satt hela familjen i köket och William kokade te, berättar han.

Kate Middleton växte upp i byn Bucklebury i Berkshire, väster om London. Familjen är tydligen omtyckt i byn och på inbjudning­slistan till bröllopet fanns byns kötthandla­re, pubägare och brevbärare. För dem är ceremonin ett oförglömli­gt minne som de glatt delar med sig av.

En av dem som hade bröllopsda­gens viktigaste uppgift var polischefe­n Bob Broadhurst på Scotland Yard. Han ansvarade för säkerheten runt bröllopspa­ret och deras gäster och berättar att kallsvette­n bröt ut bara några timmar innan bruden skulle anträda färden mot Westminste­r Abbey. En okänd bil hade lyckats ta sig in på det avspärrade område intill hotellet där Catherine Middleton tillbringa­de sin sista natt som ogift och polisen befarade en bomb vilket visade sig vara fel.

 ?? FOTO: DOMINIC LIPINSKI/YLE-AFP ?? Hertigpare­t av Cambridge gifte sig i kyrkan i Westminste­r Abbey i London den 29 april 2011.
FOTO: DOMINIC LIPINSKI/YLE-AFP Hertigpare­t av Cambridge gifte sig i kyrkan i Westminste­r Abbey i London den 29 april 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland