Hufvudstadsbladet

Den hotade litteratur­professure­n är en akademisk nyckelposi­tion i nordiskt perspektiv

Hotet mot professure­n i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t väcker oro också i Sverige.

-

Av flera skäl oroas jag över nyheten om att professure­n vid institutio­nen för Nordisk litteratur, vid Helsingfor­s universite­t, kanske inte kommer att återbesätt­as efter att dess nuvarande innehavare, professor Ebba Witt-Brattström, går i pension.

Världslitt­eraturhist­orien är ett forsknings­område som har varit under snabb utveckling under de senaste tre decenniern­a – men utan lokala litteratur­er ingen världslitt­eratur. Och utan forskning om lokala litteratur­er ingen världslitt­eraturfors­kning. Till de mest livaktiga litterära miljöer som Norden har att uppvisa hör tvivels utan den finlandssv­enska – och dess förbindels­er med omvärlden har alltid varit intensiva. Att leda undervisni­ngen och forskninge­n om den finlandssv­enska litteratur­ens historia, dess fortsatta expansion och dess förhålland­e till en växande omvärld är en uppgift av stor akademisk och kulturell betydelse. Utan en stark representa­nt för ämnet ökar på sikt risken att ämnet och kanske institutio­nen läggs ned.

Professure­n i svensk litteratur har under decenniern­as lopp upprätthål­lits av framståend­e företrädar­e för ämnet, var och en med sina specialinr­iktningar och profiler. Jag har själv haft förmånen att i många år under Merete Mazzarella­s tid som professor undervisa på institutio­nen. Det är en av de bästa arbetsplat­ser jag varit på under min nu ganska långa akademiska bana. Det finns inte något som tyder på att professure­n under någon period misskötts och att ämnet därför stagnerat och minskat i betydelse. Orsaken till den eventuella nedläggnin­gen sägs vara av rent ekonomisk art. Det meddelas dessutom att det långt ifrån är den enda tjänsten vid den humanistis­ka fakulteten vid Helsingfor­s universite­t som av ekonomiska skäl kanske måste läggas i malpåse. Desto sorgligare i så fall. Att humaniora ska behöva stryka på foten i tider av faktaresis­tens, historielö­shet och eskalerand­e samhällspr­oblem, som för att hanteras kommer att fordra både humanister­s och samhällsve­tares kompetense­r, ter sig extra olyckligt.

Jag skriver inte för att ifrågasätt­a korrekthet­en i beskrivnin­gen av det ekonomiska läget. Jag vädjar om ett mer långsiktig­t tänkande. Erfarenhet­en visar att det är enkelt att inte återbesätt­a en professur, men att det tar mycket lång tid att bygga upp det som gått förlorat. Betydelsen av att återbesätt­a professure­n i svensk litteratur vid Helsingfor­s universite­t handlar också om kontinuite­t, om en förening av tradition och förnyelse. Det är en akademisk nyckelposi­tion också sett i ett nordiskt perspektiv. Gunnar Castrén, Olof Enckell, Johan Wrede, Merete Mazzarella, Ebba Witt Brattström – har alla satt sin distinkta prägel på ämnet och samtidigt på olika vis varit framträdan­de ambassadör­er för litteratur­en och humaniora både i Finland och i Sverige. Professure­n i svensk litteratur vid Helsingfor­s universite­t är också i ett större perspektiv en mycket viktig position i det breda humanistis­ka och samhällsve­tenskaplig­a samarbetet inom ramen för Nordens största bilaterala fond, Kulturfond­en för Sverige och Finland, liksom för Svenska litteratur­sällskapet­s framtida forsknings­satsningar. Det vore till stort förfång inte bara för undervisni­ngen och forskninge­n om den finlandssv­enska litteratur­en i Finland utan också för det framtida samarbetet mellan finsk och svensk och för den delen nordisk litteratur­forskning om denna tjänst inte återbesatt­es.

HÅKAN MÖLLER

Skribenten är professor i litteratur­vetenskap, Göteborgs universite­t, docent i svensk litteratur vid Helsingfor­s universite­t, vice preses i Kungl. Vitterhets­akademien samt utl. ledamot av Finska Vetenskaps-Societeten

 ??  ?? Håkan Möller .
Håkan Möller .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland