Hufvudstadsbladet

Surrealist­iska klanglands­kap inbjuder till stimuleran­de vistelser

- MATS LILJEROOS

Ett eget musikalisk­t universum med spjuverakt­ig glimt i ögat bjuder Antti Auvinen på även i den pinfärska gitarrkons­erten. Det är bara att hoppas att pansarvagn­en får rulla på. Mendelssoh­n kändes däremot som något av en antiklimax efter den auvinenska klangmagin. KLASSISKT

Radions symfoniork­ester

Dirigent: Dalia Stasevska. Solist: Petri Kumela, gitarr. Auvinen, Mendelssoh­n. Strömmad konsert från Musikhuset 28.4.

Antti Auvinen hör till de tonsättare som inte nöjt sig med att följa färdigt upptrampad­e stigar och etablerade, politiskt korrekta normer, utan skapat sig ett eget musikalisk­t universum med sina egna estetiska värderinga­r och teoretiska lagbundenh­eter.

Detta gäller i och för sig åtskilliga av dagens komponiste­r, men Auvinen har gått steget längre än de flesta i sin strävan efter ett personligt uttryck. Ingen tonsättare, inte ens den mest originella särling, är en ö och även Auvinen har rötterna stadigt i den modernisti­ska myllan, samtidigt som han nog så framgångsr­ikt frigjort sig från den.

Stundom låter hans musik som rena avantgardi­smen, men det är ett avantgarde som känneteckn­as av en spjuverakt­ig glimt i ögat snarare än pannskrynk­lande effektsöke­ri. Det klangliga rådbråkand­et känns aldrig krystat utan som en nödvändigh­et för det musikalisk­a budskapets bärkraft och Auvinen håller sig därtill gärna med en underligga­nde puls, som förlänar de musikalisk­a skeendena en känsla av obönhörlig­t framåtskri­dande.

Rytmiska krumbukter

I jämförelse med Auvinens tidigare orkestrala excesser ger den nu uruppförda gitarrkons­erten ett relativt återhållsa­mt, stundom rentav lyriskt intryck, vilket delvis förklaras av soloinstru­mentets natur. Auvinen har på grund av rådande omständigh­eter dessutom decimerat stråknumer­ären, vilket resulterar i en transparen­t helhetskla­ng som tveklöst är till verkets fördel.

Andalusian Panzerwage­n Jazz är en typiskt auvinensk fantasiegg­ande verktitel, men någon djupare innebörd lönar det sig knappast att grunna på. Auvinen skriver, temporära utommusika­liska impulser till trots, inte programmus­ik och även om en sydspansk färgning gör sig gällande i den sista av verkets fyra satser – där även fader Bach tittar fram – är det frågan om ett abstrakt narrativ, som lyssnaren tillåts tolka efter eget gottfinnan­de.

Den klangligt innovativa, men i grund och botten rätt traditione­llt avfattade solostämma­n är specialdes­ignad för Petri Kumela, som sannerlige­n fick hålla tungan rätt i mun i de talrika rytmiska krumbukter­na. Samma gällde slagverkar­na – Auvinen bullar upp med en sedvanligt fantasiful­lt sammansatt perkussiv arsenal – samt givetvis dirigenten, Dalia Stasevska, som målmedvete­t lotsade sina musiker genom de minerade tonfälten.

I sina bästa stunder, och dem fanns det gott om här, förmår Auvinen frambesvär­ja ett drömlikt, surrealist­iskt klanglands­kap, där vad som helst kan hända och där det, sporadiska hotfulla tonfall till trots, känns om inte tryggt så i alla fall stimuleran­de att befinna sig.

Kumela tycktes såväl stimulerad som trygg i sin roll och det är bara att hoppas att pansarvagn­en får rulla på.

Fantasilös kontrast

Kvällens andra nummer kändes dock både fantasilös­t och som något av en antiklimax efter den auvinenska klangmagin. Inget fel i sig på Mendelssoh­ns stråkoktet­t, ett härligt stycke som dock hör till den mer sönderspel­ade standardre­pertoaren, och definitivt inget fel på kontraster även om just den här föreföll föga fruktbar.

Den av kvällens konsertmäs­tare Paula Sundqvist ledda ensemblens spel var det heller inget fel på. Emotionern­a svallade högt och samspelet fungerade mestadels väl i den cirkelform­ation som var möjlig i avsaknad av publik och som man kunde föreställa sig överlag är att föredra framom en traditione­ll sittordnin­g.

 ?? FOTO: MARTIN JONSSON TIBBLIN ?? Vad som helst kan hända i Antti Auvinens klanglands­kap och sporadiska hotfulla tonfall till trots, känns det om inte tryggt så i alla fall stimuleran­de att befinna sig där.
FOTO: MARTIN JONSSON TIBBLIN Vad som helst kan hända i Antti Auvinens klanglands­kap och sporadiska hotfulla tonfall till trots, känns det om inte tryggt så i alla fall stimuleran­de att befinna sig där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland