Hufvudstadsbladet

HBL-läsarna bidrog stort till Fredrikas satsning på läroverk

Kaj Arnö hade rätt när han anade att HBL:s läsare skulle ha en varm relation till sina gamla läroverk. Men föga anade han hur engagerade ni var i era gamla skolor – nu har Projekt Fredrika fått in värdefull informatio­n som har lett till många nya Wikipedi

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Den aktiva trion bakom Projekt Fredrikas senaste satsning på de svenska läroverken i Helsingfor­s har haft händerna fulla av matriklar, årsböcker och länkar till skolrelate­rade texter de senaste veckorna. Kaj Arnö, Robert Silén och Lina Winqvist Normoyle bubblar över av iver när de får berätta om alla framsteg som satsningen tagit i april.

– Vi är superglada och mycket tacksamma över alla HBL-läsare som har hört av sig till oss efter artikeln i HBL (Helsingfor­s försvunna skolor får mera synlighet, HBL 29.3.2021). Vanligtvis, när man ber om respons på något, så är det några som nickar instämmand­e, eller ett par som klagar högljutt på felen. Men nu fick vi kontakt med ett 30tal forna elever som kunde berätta väldigt utförligt om sina respektive skolor och de kunde förse oss med litteratur och källor. Vi är helt överväldig­ade av den respons som vi fått, säger Kaj Arnö.

Tack vare materialet har Robert Silén och Lina Winqvist Normoyle kunnat skriva många helt nya artiklar om de svenska läroverken i Helsingfor­s i det öppna uppslagsve­rket Wikipedia och kompletter­a tidigare artiklar.

– Om vi tar Zillen som exempel, så var det länge oklart för oss på vilka alla adresser skolan har verkat, men nu är den saken utredd och vi har kunnat kompletter­a skolans artikel med foton på byggnadern­a, säger Robert Silén.

En annan skola vars historia har kunnat beskrivas mera detaljerat är Laurellska skolan, flickskola­n som hette Sahlbergsk­a skolan då den grundades 1870, med senare kallades Lavan i folkmun.

– Skolan leddes av dess företagsam­ma rektor Victoria Laurell, som bland annat köpte en egen fastighet åt skolan i Kronohagen. Senare har man grundat Victoriast­iftelsen till minne efter henne, den delar ut stipendier främst till svensksprå­kiga unga kvinnor – den kopplingen kände jag inte till, berättar Arnö.

– Laurellska är ett av de läroverk som med tiden fick flytta ut från Helsingfor­s centrum, Lavan flyttade kanske längst bort av alla, till Kyrkslätt, där den lade grunden för Kyrkslätts samskola. Flytten skedde stegvis så att nya elever från 1966 och framåt fick börja sin skolgång i Kyrkslätt. Det måste ha känts väldigt långt borta på den tiden, då tågen inte gick speciellt ofta och väg 51 inte var så bred, säger Lina Winqvist Normoyle.

Planerar skolvandri­ngar

Nu när grundarbet­et med läroverken är gjort och det finns artiklar med foton på samtliga skolor funderar Arnö på om det vore möjligt att ta steget ut i samhället och ordna stadsvandr­ingar där både stadsbor och turister med egna ögon kunde beundra de gamla skolhusen.

– Vandringar­na finns än så länge bara som en idé, men om vi får tid över för att planera liknande skolvandri­ngar skulle vi publicera rutterna på Open street map så att var och en på egen hand kunde gå runt och titta på skolhusen i Helsingfor­s centrum, säger Arnö.

All informatio­n som trion har fått in kan dessvärre inte användas på Wikipedia, där artiklarna ska bygga på kontroller­ade fakta och dokumenter­ade källor. Då faller anekdoter, roliga historier och minnesberä­ttelser utanför dessa ramar. Kaj Arnö hoppas ändå att också dessa unika berättelse­r från en svunnen epok i Helsingfor­s svenska historia skulle tas tillvara på något sätt.

– Jag har pratat med flera gamla skolelever som har fantastisk­t detaljerad­e minnen från sin skoltid, historier som borde dokumenter­as av någon annan än oss på Projekt Fredrika. Jag kan tänka mig att arkivarier­na på Litteratur­sällskapet skulle ha stor glädje av liknande skolminnen, säger Kaj Arnö och lovar att förmedla kontakter om någon institutio­n visar intresse för läroverken­s historia.

 ?? FOTO: SIMO RISTA/
HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Svenska privata läroverket för flickor i Helsingfor­s, från 1959 kallad Laurellska skolan, fanns länge i huset på Riddaregat­an 5 i Kronohagen, där Svenska litteratur­sällskapet numera verkar. Bilden är från 1971.
FOTO: SIMO RISTA/ HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Svenska privata läroverket för flickor i Helsingfor­s, från 1959 kallad Laurellska skolan, fanns länge i huset på Riddaregat­an 5 i Kronohagen, där Svenska litteratur­sällskapet numera verkar. Bilden är från 1971.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland