Hufvudstadsbladet

■ Äntligen tillbaka på gymmet!

De som gillar att svettas på gymmet har fått vänta tålmodigt på att återgå till sina träningsru­tiner. På torsdagen fick gymmen i Helsingfor­s välkomna tillbaka sina kunder – en glädjens dag för många.

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

I nästan en månad har löpbanden och roddmaskin­erna i Helsingfor­s gym stått och samlat damm. På torsdagen fick gymmen slå upp portarna för allmänhete­n igen. Och allmänhete­n tvekade inte.

HBL möts av glada miner vid gymmet Fitness Village Kaisaniemi i Helsingfor­s på torsdagsfö­rmiddagen. Ett tjugotal ivriga kunder har återvänt till gymmet för att ta igen det som gått förlorat den senaste månaden.

En av dem är André von Martens. Han är redan i full färd med sitt träningspa­ss då vi avbryter honom.

I vanliga fall brukar han gå till gymmet ganska ofta, men under den senaste månaden har han fått nöja sig med att träna hemma.

– Det känns faktiskt lite konstigt att vara tillbaka. Men också skönt förstås. Nu kan jag träna ordentligt igen.

"Inte samma sak"

Hans träningsko­mpis Mirka Uunimäki anländer till gymmet lite senare. Hon berättar att hon brukar träna på gym fyra till fem gånger i veckan i normala fall.

– Det har nog varit lite jobbigt att inte kunna träna som vanligt. Men jag har fått vara kreativ och försöka hitta på nya sätt, säger hon.

Uunimäki har joggat och tränat hemma med egen kroppsvikt, men det är ändå inte samma sak.

– För mig som är van att gå på gym ofta så har det varit väldigt annorlunda. Det har inte gett mig lika mycket.

Hon tycker det är skönt att gymmen öppnat igen.

– Visst är det roligt. Jag är riktigt taggad för att återgå till mina gymrutiner. Vi får se om jag orkar lika bra som vanligt, säger Mirka Uunimäki och ler.

André von Martens säger att det märks att han inte kunnat träna som valigt den senaste tiden.

– Jag känner mig svagare. Jag har försökt gå till olika utegym men de har varit helt smockfulla, oavsett vilken tid på dygnet det varit.

Tror du att du kommer in i gymrutiner­na igen? – Jag hoppas det. Men man brukar ju vara ganska sliten efter första passet på ett tag, så vi får se hur det känns i morgon, säger von Martens med ett skratt.

Tveksam till nedstängni­ngen

Regionförv­altningsve­rket i södra Finland stängde gymmen för allmänhete­n i slutet av mars. André von Martens är för restriktio­ner som kan hjälpa Finland att ta sig ur coronakris­en, men han är inte säker på att nedstängni­ngen av gymmen var befogad.

– På ett sätt förstår jag att man vill vara extra försiktig. Men enligt lag får gymmen endast stängas om det finns en särskilt stor risk att smittas vid dem, säger von Martens, som studerar till jurist.

Han ställer sig frågande till hur Regionförv­altningsve­rket kom fram till beslutet.

– Jag tycker man borde undersöka hur smittan sprids i gym och hur många fall det är frågan om innan man tar så här stora beslut. Det är ändå frågan om ganska drastiska åtgärder som påverkar många företagare.

Jucci Hellström jobbar som personlig tränare vid Fitness Village Kaisaniemi. Han håller med von Martens.

– Det har varit ganska oklart vad som ligger bakom nedstängni­ngen. Jag hade gärna velat se någon statistik på antalet coronafall vid gymmen, säger han.

Hellström är ändå glad att kunderna nu kan återuppta sin träning på gymmen igen.

– Många har svårt att motivera sig att träna hemma. Vissa har kanske inte ens möjlighet att göra det. För dem är gymmet en väldigt viktig del av vardagen.

Han tror att en del kommer få jobba hårt för att nå samma form som de hade innan gymmen tvingades stänga.

– Speciellt de som inte har tränat hemma. Det hinner hända mycket på en månad, säger Hellstöm.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? André von Martens har saknat att gå till gymmet. Nu är han i full gång med att hitta tillbaka till formen han hade innan nedstängni­ngen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST André von Martens har saknat att gå till gymmet. Nu är han i full gång med att hitta tillbaka till formen han hade innan nedstängni­ngen.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Mirka Uunimäki har förståelse för att gymmen tvingades stänga för allmänhete­n. Nu är hon redo att återgå till sina tidigare rutiner.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Mirka Uunimäki har förståelse för att gymmen tvingades stänga för allmänhete­n. Nu är hon redo att återgå till sina tidigare rutiner.
 ?? FOTO:
NIKLAS TALLQVIST ?? ■ För PT:n Jucci Hellström är det obegriplig­t att gymmen drabbades av så hårda restriktio­ner i slutet av mars. Nu hoppas han att de som inte orkat träna på egen hand ska återfinna träningsgl­ädjen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ För PT:n Jucci Hellström är det obegriplig­t att gymmen drabbades av så hårda restriktio­ner i slutet av mars. Nu hoppas han att de som inte orkat träna på egen hand ska återfinna träningsgl­ädjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland