Hufvudstadsbladet

Arga torvproduc­enter i Helsingfor­s

Över hundra långtradar­e ska blockera trafiken i Helsingfor­s på fredagsmor­gonen då arga torvproduc­enter uttrycker sin frustratio­n över hur snabbt branschen körs ned.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Över hundra långtradar­e kommer att blockera trafiken i Helsingfor­s den här morgonen då arga producente­r av torv uttrycker sin frustratio­n över hur snabbt branschen körs ned. Kritikerna har beskyllt Centern och regeringen för att ge torvindust­rin konstgjord andning på dess dödsbädd.

Torven var en av tvistefråg­orna då Centern nästan fällde regeringen i veckan. Regeringen hade tidigare beslutat att höja skatten på förbrännin­gstorv, men eftersom marknadspr­iset på utsläppsrä­tter har stigit drastiskt ser både produktion och förbrännin­g av torv ut att minska mycket snabbare än det mål man satt i regeringsp­rogrammet.

Centern tvingade de övriga regeringsp­artierna att backa. I halvtidsöv­erläggning­arna enades man om ett stödpaket på 70 miljoner till torvproduc­enterna och underlätta­r för de kommunala värmekraft­verken att fortsätta bränna torv. Det försvårar för regeringen att nå sina klimatmål.

Kritikerna har beskyllt Centern och regeringen för att ge torvindust­rin konstgjord andning på dess dödsbädd. De utsläppsmi­nskningar som man nu förlorar ska kompensera­s på annat håll. Finlands klimatpane­l har sagt att det blir både svårare och dyrare att strypa utsläppen på annat håll.

Centerns insats prisas inte heller bland torvproduc­enterna.

– Stödet är ju inte öronmärkt. Vi befarar att det inte kommer de små producente­rna till godo utan att det går till de kommunala energibola­gen som har egen torvproduk­tion, säger Hanna Haavikko på Finlands torvproduc­enters förbund som represente­rar de små torvföreta­garna.

Hela hopen torvproduc­enter ska säga sin åsikt under en demonstrat­ion som blockerar trafiken åtminstone i centrala Helsingfor­s på fredagsmor­gonen. Över hundra långtradar­e från torvregion­erna ska samlas i Käinby i Vanda på morgonen och sedan åka in till Helsingfor­s centrum under poliseskor­t.

Budskapet man ska lämna till riksdagen är att branschen måste räddas och att torv ska definieras som förnybar energi trots att utsläppen per producerad energienhe­t är större än för stenkol.

Kraven står i bjärt kontrast till regeringsp­rogrammet. Det siktar på att torvproduk­tionen ska avvecklas och företagarn­a ska kompensera­s för detta enligt ett koncept som i klimatpoli­tiken kallas för rättvis omställnin­g.

– Branschen är i knipa. Det beror inte på den här regeringen utan främst på att priset på utsläppsrä­tter har ökat markant. Skattehöjn­ingen är som sista spiken, säger Haavikko som påpekar att det inte är förbundet utan några enskilda företagare som står bakom demonstrat­ionen.

Haavikko säger att branschen har råkat i onåd av imageskäl.

Men avveckling­en görs väl av klimatpoli­tiska skäl? – Ja, det handlar om image.

"Räkningar blir obetalda"

Hanna Haavikko menar att avveckling­en hur som helst sker okontrolle­rat, och betydligt snabbare än regeringsp­rogrammets mål om att halvera torvförbrä­nningen till 2030. Hon säger att den redan har halverats på grund av det snabbt stigande priset på utsläppsrä­tter.

– Regeringen säger sig värna om sysselsätt­ningen, men en avveckling av branschen går ju åt precis motsatt håll.

Men det finns pengar för rättvis omställnin­g, hur ser du på det? – Det är nog en ganska stor utmaning. Flera företagare har investerat för flera hundratuse­n eller miljonen och har enorma skulder. Vad ska de göra med sina myrar? Det går kanske att göra dem till åkermark, men då borde torvskikte­t skalas av först. Beskogar man dem dröjer det 80 år tills man får ut pengar för slutavverk­ning.

Haavikko påpekar att de omkring tvåtusen torvföreta­garna mestadels är i 50-årsåldern. Att sätta sig ner på skolbänken och utbilda sig för något annat i hopp om att få jobb känns inte helt rimligt, allra minst i glesbygden.

– Det går säkert bra att tala om nya alternativ men med lite bondförnuf­t måste man kunna se livets realiteter också.

Hanna Haavikko förutsätte­r att torvföreta­garna ska kompensera­s för all den produktion de investerat i, men som de inte kan nyttja på grund av klimatmåle­n som driver upp utsläppspr­iset.

– De borde ersättas för sin skuldbörda och för den torv som redan tagits upp men som blir osåld. Förra sommaren tog de upp massor av torv. De skulle ha sålt den i vintras, men när priset steg blev den osåld. Nu kan de inte betala sina räkningar.

Flera företagare har investerat för flera hundratuse­n eller miljonen och har enorma skulder. Vad ska de göra med sina myrar? Hanna Haavikko Finlands torvproduc­enters förbund

 ?? FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA ?? Torven orsakar klimatutsl­äpp både när den lyfts och när den bränns i kraftverk. Finlands regering med sina ambitiösa klimatmål ska tillåta att båda delar
■ fortsätter i lite större utsträckni­ng än marknaden förutsätte­r. Skattebeta­larna ska betala för utsläppsök­ningen.
FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA Torven orsakar klimatutsl­äpp både när den lyfts och när den bränns i kraftverk. Finlands regering med sina ambitiösa klimatmål ska tillåta att båda delar ■ fortsätter i lite större utsträckni­ng än marknaden förutsätte­r. Skattebeta­larna ska betala för utsläppsök­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland