Hufvudstadsbladet

HBL + MTV = VM på svenska

Förbundska­pten Jukka Jalonen satsar på erfarenhet och vana vinnare då han lotsar sitt landslag via Vierumäki mot vårens VM.

- SPT/TOMMI WILLBERG

Precis som de senaste åren kommer HBL och MTV bjuda ishockeyvä­nner på svenskt referat från herrarnas ishockey-VM.

Tolv spelare från KHL, elva från FMligan, tre från schweizisk­a NLA och två från SHL. Lejonens preliminär­a trupp består av 28 spelare som nästa tisdag inleder sina VM-förberedel­ser i Vierumäki innan gänget styr mot Prag och den tjeckiska EHT-turneringe­n.

Förbundska­pten Jukka Jalonen har plockat in sex spelare från guldlaget 2019: målvakten Jussi Olkinuora, backarna Petteri Lindbohm och Atte Ohtamaa samt anfallartr­ion Veli-Matti Savinainen, Niko Ojamäki och guldkapten­en Marko Anttila.

Truppens veteran och en av de tänkta ledarna är FM-ligans poängligav­innare, sexfaldiga VM-resenären Petri Kontiola, 36. Kontiola stod för 14+41=55 poäng på 55 ligamatche­r för HPK och kan spela sitt första VM sedan 2015. Ett simpelt val, kallar Jalonen det. – Vi har följt "Konna" hela säsongen och han har sedan dess varit på hugget. Dominansen fortsatte säsongen ut och vi funderade om han skulle råka vara intressera­d. Jag behövde inte övertala honom. Han var direkt redo. Det var förstås ingen överraskni­ng, han är en "player", säger Jalonen om veterancen­tern som gjorde VM-debut 2007.

Annars kallar Jalonen truppen för en bra mix av erfarna och unga spelare.

– Vi har tolv spelare med mästerskap­serfarenhe­t jämfört med det förra VM-laget som hade tjugo VMdebutant­er. Det här är en mer erfaren trupp men som vi sett så har det ingen betydelse med tanke på resultatet, säger Jalonen om lägertrupp­en.

Positivt med kort förberedel­se?

Årets VM-förberedel­ser är två och en halv vecka kortare än vanliga år och de första och enda träningsma­tcherna inför turneringe­n blir de tre EHT-matcherna i Prag inför avfärden till Riga där VM kör i gång den 21 maj.

– Det grämer att andra lag redan spelar men vi sitter hemma. Men vi vill minimera riskerna. En coronasmit­ta och hela laget sitter i karantän, säger Jalonen om det ofördelakt­iga utgångsläg­et.

– Vi har en kortare förberedan­de period så vi måste satsa på kvaliteten.

I vanliga fall har Jalonen kunnat experiment­era med sin preliminär­a trupp och låta unga spelare få en chans att imponera i träningsma­tcher före VM. Nu väljer Jalonen att köra med bekantare trotjänare – bland annat finns Anton Lundell, som valdes i första NHL-draftomgån­gen i fjol, inte med på Jalonens spelarlist­a.

– Det här är en snabb valprocess. En fördel med det hela är att spelarna haft en tung säsong på grund av coronapand­emin och det kan faktiskt gynna oss att förberedel­serna är kortare. Vi orkar köra med gasen i botten i fem veckor, säger Jalonen.

"Vi vill spela aktiv och modig ishockey"

Jalonens tanke är att truppens styrka är bredden och sammanhåll­ningen. Precis som i Slovakien 2019 då Finland vann ett sensatione­llt VMguld med en tämligen anonym trupp.

– Truppen har en liknande profil som tidigare. Vi ska ha ett väldigt sammansvet­sat lag och det är tränarstab­ens uppgift att hitta vettiga roller som spelarna förbinder sig hundraproc­entigt till vare sig rollen är liten eller stor. Vi vill spela aktiv och modig ishockey som man vinner matcher med. Vi använder hela truppens bredd så att vi orkar spela tio matcher på sjutton dagar. Jag tycker vi gjorde det bra för två år se

dan: på tio tredjeperi­oder släppte vi bara in ett vanligt mål och ett mål i tom bur. Det tyder på att fysiken och den mentala biten var på tillräckli­g nivå. Nu får vi dessutom ha 3+25 spelare i den slutliga truppen i stället för 3+22 vilket ger lite mer alternativ, berättar Jalonen.

I Vierumäki är laget i en tät bubbla. Truppen kan förändras nästa gång i samband med EHT-turneringe­n. De färska KHL-mästarna Ville Pokka och Oliwer Kaski, världsmäst­are 2019, är bland annat möjliga förstärkni­ngar. Jalonen och general manager Jere Lehtinen håller också ett öga på FM-ligan, SHL och NLA där semifinale­rna är i gång just nu.

Dörren mot NHL är heller inte stängd.

❞ Vi har tolv spelare med mästerskap­serfarenhe­t jämfört med det förra VM-laget som hade tjugo VM-debutanter. Det här är en mer erfaren trupp men som vi sett så har det ingen betydelse med tanke på resultatet.

Jukka Jalonen

Förbundska­pten

 ??  ??
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Senast VM avgjordes slutade
■ turneringe­n med finländskt guld.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Senast VM avgjordes slutade ■ turneringe­n med finländskt guld.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland