Hufvudstadsbladet

Är rätten bara makt och godtycke?

- VISA KURKI PhD, docent i allmän rättslära, forskardok­tor, Finlands Akademi, juridiska fakulteten, Helsingfor­s universite­t

JURIDIK Jan-Erik Ingvall argumenter­ar att rättsveten­skap inte egentligen är vetenskap, eftersom juridik handlar om godtycklig tolkning av godtycklig­a lagar (HBL Debatt 27.4).

Vi borde här börja med att göra skillnad mellan juridik som ett samhälleli­gt fenomen, och rättsveten­skap som undersöker detta fenomen. Rättsveten­skapen tolkar lagar och andra föreskrift­er, men också undersöker just de frågor som Ingvall intressera­r sig för: Finns det över huvud taget någon ”rätt” eller ”fel” tolkning? Handlar juridiken egentligen bara om makt? Många inom den så kallade kritiska rättsteori­n har kommit till likadana slutsatser som Ingvall.

Vad gäller tolkning gör man ofta en distinktio­n mellan lätta och svåra fall. I majoritete­n av fallen är det självklart vad lagen kräver av oss – så pass självklart att vi knappt tänker på det. Får jag köra 150 km/h på en landsväg eller attackera människor slumpmässi­gt på gatan? Det är klart att jag inte får. Däremot är svaret inte lika klart i svåra fall, där lagen kanske är tvetydig eller vag, eller där två viktiga rättsprinc­iper väger åt olika håll. Det är sådana fall som sannolikar­e går igenom flera rättsinsta­nser och som medierna rapportera­r om. Processen kan sluta i ett prejudikat, vilket avgör hur lagen borde tolkas och därmed gör likadana fall lättare att avgöra i fortsättni­ngen.

Grundlagst­olkningen handlar ofta om svåra fall, men även där finns det väldigt mycket lätta fall. Som riksdagsle­damot Ben Zyskowicz har tagit upp i flera omgångar skulle regeringen aldrig försöka införa dödsstraff­et, eftersom grundlagen klart förbjuder det. Å andra sidan behandlar grundlagsu­tskottet bara en bråkdel av regeringsp­roposition­erna eftersom de flesta är klart tillåtna enligt grundlagen.

Frågan om rättens natur är förstås ytterst viktig och rättsfilos­ofisk debatt på HBL:s sidor mycket välkommen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland