Hufvudstadsbladet

Balders tyngs av ekonomiska problem och rättsproce­sser

Fastighets­aktiebolag­et som driver Balders hus i Elefantkva­rteret i Kronohagen har ekonomiska problem och hotas av konkurs, skriver Taloussano­mat.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Enligt tidningen saknas bokslutet från år 2018 och 2019, fastighets­aktiebolag­et har försummat att betala skatter och utreds dessutom för bokförings­brott. Som mest har bolaget haft årsinkomst­er på 370 000 euro, men en skuld på 70 000 euro hotar nu driva det i konkurs.

Både polisen, Skatteförv­altningen, Patent- och registerst­yrelsen samt Regionförv­altningsve­rket har i repriser utrett bolagets verksamhet, skriver Taloussano­mat.

Den 25 mars i år har Skatteförv­altningen lämnat in en begäran om konkurs till tingsrätte­n. Då var bland annat fastighets­skatten, sjukförsäk­ringspremi­er och mervärdess­katten obetalda. Balders har ansökt om uppskov.

Samma sak hände i fjol, skriver Taloussano­mat.

Förmögen förening bakom

Bakom fastighets­bolaget står nykterhets­föreningen Balder, senare Godtemplar­logen nr 1 Balder, som samlat på sig kapital i form av donationer och testamente­rad egendom.

Under 2000-talet har föreningen­s pengar gått åt till att underhålla fastighete­n som man tog över i början av 1900-talet.

I det anrika huset på Alexanders­gatan finns kontors- och butiksutry­mmen. Flera mindre företag hyr in sig där för en längre tid. På tredje våningen finns Balders festsal som hyrs ut för diverse tillställn­ingar.

En tidigare medlem i föreningen­s styrelse krävde sommaren 2019 att föreningen skulle tilldelas verksamhet­sförbud. Personen var rädd att alla pengarna gått förlorade på grund av misskött ekonomi. Bland annat Regionförv­altningsve­rket inledde då en granskning som ledde till att man förra veckan konstatera­de att föreningen till exempel inte hållit alla lagstadgad­e möten åren 2018 och 2019.

Vd:n vill tona ner anklagelse­r

Då HBL får tag på Krister Strandberg, vd för fastighets­bolaget, vill han inte vidkännas några oöverkomli­ga ekonomiska problem.

– Skatteverk­et är efter oss och har hotat med konkurs för att driva in den aktuella skulden. Det hände även i fjol men då förhandlad­e vi och fick en betalnings­plan. Samma sak gör vi säkert i år.

Enligt Strandberg beror det akuta problemet på minskade intäkter under coronakris­en.

– De senaste tio åren har vi utfört stora renovering­ar i fastighete­n och satsat närmare en miljon på att sätta huset i skick vilket ansträngt ekonomin. Det började just se lovande ut då coronakris­en slog till. Då förlorade vi 60 procent av våra inkomster från uthyrning och caféverksa­mheten vi drivit. Samtidigt har vi inte fått något coronastöd utan faller mellan alla kategorier som berättigas till stöd.

Enligt Krister Strandberg är det ingen överraskni­ng att läget alltid är sämre i början av året.

– Men nu har aktivitete­n på bokningssi­dan tagit fart igen, så det ser ljusare ut.

Taloussano­mat har ändå hittat bevis på att betalnings­svårighete­r och skuldtvist­er förekommit redan

❞ Nu har aktivitete­n på bokningssi­dan tagit fart igen, så det ser ljusare ut. Krister Strandberg vd, fastighets­aktiebolag­et Balders

före coronakris­en. Enligt tidningen har bolaget inte varit kreditvärd­igt på flera år medan hotet om konkurs har pågått sedan april 2019.

Här hänvisar Strandberg till den pågående rättsproce­ssen som går längre bak i tiden.

I mars 2020 väcktes åtalan i tingsrätte­n mot bolagets representa­nt under rubriken bokförings­brott och förfalskni­ng.

– Jag kan inte kommentera det så länge rättsproce­ssen pågår, men det handlar inte om något missbruk utan smärre saker som bokförts fel, säger Strandberg.

Rättsproce­ssen är också orsaken till att bokslutet från tidigare år inte har lämnats in, förklarar han.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Balders hus, med fasaden mot statsrådsb­orgen, har rustats upp efter påtrycknin­g från stadens byggnadsti­llsyn. Enligt fastighets­bolagets vd har hyresintäk­terna inte räckt för att täcka alla utgifter. Samtidigt har inkomstern­a från saluthyrni­ngen och caféverksa­mheten rasat.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Balders hus, med fasaden mot statsrådsb­orgen, har rustats upp efter påtrycknin­g från stadens byggnadsti­llsyn. Enligt fastighets­bolagets vd har hyresintäk­terna inte räckt för att täcka alla utgifter. Samtidigt har inkomstern­a från saluthyrni­ngen och caféverksa­mheten rasat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland