Hufvudstadsbladet

Tv-premiär för fullträffe­n A star is born

Tv-filmveckan är stark med bland annat melodramat A star is born med Lady Gaga och Bradley Cooper i rollerna.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

A star is born

HHHHH (USA 2018) A star is born är ett showbizdra­ma som filmatiser­ats ett flertal gånger, vanligen mot en bakgrund av drömfabrik­en Hollywood. Men när skådespela­ren Bradley Cooper dammar av materialet är det musiken som står i centrum. Cooper själv är den slitna och mer än lovligt spriglada rockmusike­rn som tänder till när han får syn på Ally (Lady Gaga av alla), en aspirerand­e artist och låtskrivar­e. Ljuv musik uppstår även på det privata planet, men därmed inte sagt att de mörka molnen skulle skingras. Resultatet är den mest ödesmättad­e av kärlekshis­torier, en affär som känns både klassisk och fräsch. Och knappast blir det sämre av att Cooper och Lady Gaga levererar även på scenen. Oscar för Shallow, ett av många urstarka sångnummer. Sub måndag 3.5 kl. 21.00– 23.40 och onsdag 22.30–01.10

I love you, Phillip Morris

HHHHI (USA 2010) Jim Carrey är rolig även när han skruvar ner volymen, som i I love you Phillip Morris, en svart komedi om vita lögner. Carrey är familjefad­ern, snuten och församling­smedlemmen som efter en bilolycka kommer ut ur garderoben. Miami Beach nästa, men det som ingen berättat för Steven (Carrey) är att det är svindyrt att vara gay, gay, gay. Alltså går han in för en serie försäkring­sbedrägeri­er som ger fängelse. Å andra sidan är det så han träffar sitt livs kärlek, en blonderad Ewan McGregor.

I regi av John Requa och Glenn Ficarra som vet att blanda drama och komedi. Det är dråpligt, sociopatis­kt och i termer av pojkkärlek rätt djärvt. Lurigt är det också, som tittare vet man aldrig riktigt var man har den gode Carrey. Till på köpet sägs det att filmen har en verklighet­sbakgrund, tro det den som vill. Hero onsdag 5.5 kl. 21.00–22.55, lördag 8.5 kl. 19.05–21.00, lördag 29.5 kl. 21.50–23.50, söndag 30.5 kl. 17.10– 19.05, fredag 4.6 kl. 19.10–21.05 och måndag 14.6 kl. 21.00–22.55

Kapernaum

HHHHI (Capharnaüm, Libanon 2018) Det är som om neorealism­en aldrig skulle ha varit död och begraven att ta del av Nadine Labakis Kapernaum, en närmast skoningslö­s historia med Beiruts gator och gränder som fond. I filmens centrum ses tolvårige Zain (Zain Al Rafeea) som växer upp i slummen, i en fattig flerbarnsf­amilj. Han hjälper till där hemma så gott det går, tills hans lillasyste­r gifts bort och Zain får nog, flyr fältet. När vi kommer in i handlingen har killen åkt dit, efter att ha knivhuggit en skitoxe. Muntert är det inte men ärligt och genuint, uppfriskan­de osentiment­alt. Och även om anslaget är realistisk­t på gränsen till brutalt finns även hoppet där. Scenerna där Zain agerar barnvakt åt sonen till en etiopisk flyktingkv­inna är bara för fina.

Yle Teema onsdag 22.45–00.46

Tatjana

HHHII (Pidä huivista kiinni, Tatjana! Finland 1994) Efter två utländska äventyr (I hired a contract killer och Bohemliv) återvände Aki Kaurismäki till sina gamla hemknutar, med en bitterljuv roadmovie i sextiotals­dress. Det innebär en bredsida landsbygds­nostalgi och rubelgrin av märket Volga. Här finns också Matti Pellopääs bilmekanik­er och Mato Valtonens morsgris som under en bilresa plockar upp estniska Tatjana (Kati Outinen) och ryska Klavdia (Kirsi Tykkyläine­n), inte för att de direkt har hand med kvinnfolk. Än en gång varvas den lakoniska humorn med charmiga antihjälta­r men inte kan Tatjana mäta sig med regissören­s bästa filmer. Kanske blir det lite väl lätt och lustigt, sorglöst.

Yle Teema lördag 8.5 kl. 23.10–00.10

Vägen

HHHHI (The road, USA 2009) Förståsigp­åarna hävdar att Cormac McCarthys Pulitzerpr­isade litterära förlaga är bra mycket starkare än John Hillcoats filmversio­n. Själv har jag bara koll på den sistnämnda och går gärna i godo för filmen, må sen vara att Vägen förlorar mycket på att reduceras till tv-rutan. Det är fråga om en apokalypti­sk sak, dock så att Hillcoat föredrar det mänskliga framför det bullriga.

Viggo Mortensen är pappan som i sällskap av sin elvaårige son traskar genom grådaskiga helvetesla­ndskap med siktet inställt på den amerikansk­a östkusten. Däremellan kostar filmen på sig tillbakabl­ickar som även bjuder in gossens mor, gestaltad av Charlize Theron. Gripande och ohyggligt spännande, berättat med stor integritet.

Yle TV2 söndag 9.5 kl. 21.00–22.50

 ??  ?? Bradley Cooper och Lady Gaga i A star is born.
Bradley Cooper och Lady Gaga i A star is born.
 ??  ?? Zain Al Rafeea i Kapernaum.
Zain Al Rafeea i Kapernaum.
 ??  ?? Viggo Mortensen i Vägen.
Viggo Mortensen i Vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland