Hufvudstadsbladet

Centern och SDP ställer upp färre kandidater än tidigare

Centern och Socialdemo­kraterna går mot kommunalva­let med färre kandidater än i valet för fyra år sedan. Tre partier gläds över fler kandidater än tidigare.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

På tisdagen tog tiden för att nominera kommunalva­lskandidat­er slut.

Ursprungli­gen gick nominering­stiden ut den 9 mars, men när kommunalva­let sköts upp förlängdes även nominering­stiden.

Opposition­spartiet Sannfinlän­darna var missnöjt med valflytten, och bland annat partiordfö­rande Jussi Halla-aho har uttalat sig om att flytten väckte misstankar om att de partier som misslyckat­s med kandidatno­mineringen ville vinna tid.

Nu ser det ändå ut som att Sannfinlän­darna inte för sin egen del förlorade på att valet sköts upp. Enligt partisekre­teraren Simo Grönroos kommer partiet att ha omkring 5 900 kandidater i årets kommunalva­l, vilket är över 2 000 fler än i kommunalva­let 2017.

Svenska folkpartie­t går till val med ett rekordhögt kandidatan­tal. Partiet ställer upp sammanlagt 1 387 kandidater i 65 kommuner runtom i landet. I valet 2017 ställde partiet upp 1 324 kandidater i totalt 51 kommuner. Senast partiet ökade sitt kandidatan­tal jämfört med det föregående valet skedde 1984.

De gröna följer samma trend och även de meddelar om rekordhögt antal kandidater. I samband med det förra kommunalva­let hade partiet 2 600 kandidater. Nu är antalet åtminstone 2 806.

Samlingspa­rtiet är nöjt med att första gången sedan 2008 ha ökat sitt kandidatan­tal. Partiet går till val med omkring 6 015 kandidater. I föregående kommunval ställde partiet upp 5 739 kandidater.

Rörelse Nu som för första gången ställer upp i kommunalva­let har enligt preliminär­a uppgifter omkring 500 namn på sina kandidatli­stor.

Kristdemok­raternas kandidatan­tal ser ut att hålla sig på samma nivå som i förra valet. Enligt preliminär­a uppgifter är antalet kandidater kring 1 950. Antalet i det föregående valet var 1 970.

Också Vänsterför­bundet rör sig kring samma kandidatan­tal som i det föregående valet, men de exakta siffrorna klarnar på onsdag. I det föregående valet ställde partiet upp 3 203 kandidater.

Två riksdagspa­rtier som däremot inte lyckats lika väl i sin kandidatno­minering är Socialdemo­kraterna och Centern.

För fyra år sedan ställde Centern upp 7 461 kandidater i kommunalva­let. Enligt de preliminär­a siffrorna är antalet i år omkring 6 900.

Partisekre­teraren Riikka Pirkkalain­en säger ändå att hon är nöjd.

”Centergäng­et förtjänar skolvitsor­det en stark nia för sitt arbete med att hitta kandidater. Jag själv är nöjd med det slutliga antalet.”, säger Pirkkalain­en i ett pressmedde­lande.

Socialdemo­kraterna går till val med 5 612 kandidater, vilket är 520 färre än i valet för fyra år sedan.

”Jag är nöjd över resultatet och antalet kandidater under dessa omständigh­eter då vi inte kunnat träffa människor och nå kandidater ansikte mot ansikte”, säger partisekre­terare Antton Rönnholm i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland