Hufvudstadsbladet

Patrullbåt­en sjönk snabbt – rorsmannen lyckades inte ta sig ut

En besättning­smedlem dog när Gränsbevak­ningsväsen­dets patrullbåt åkte på grund utanför Lovisa den 20 juni i fjol. Nu har Olycksutre­dningscent­ralen blivit klar med sin utredning av händelsen.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Besättning­en på Gränsbevak­ningsväsen­dets patrullbåt PV 83 som åkte på grund utanför Lovisa midsommare­n 2020 stannade kvar ombord för att rädda utrustning när båten började ta in vatten, säger utrednings­ledare Risto Haimila vid Olycksutre­dningscent­ralen.

När patrullbåt­en till slut fylldes med vatten och sjönk lyckades båtens rorsman inte ta sig ut från styrhytten. Rorsmannen omkom.

Patrullbåt­en, som tidigare hade haft beteckning­en PV 183, åkte på grund på lördagskvä­llen den 20 juni 2020 när den i en hastighet av 30 knop ginade på norra sidan om ett sydmärke. Grundstötn­ingen orsakade en 5 centimeter bred och 1,5 meter lång reva i båtens skrov.

Enligt Risto Haimila tog det ungefär sju minuter för båten att sjunka efter att den stött på grundet. Båten sjönk med aktern före.

”I första hand borde man alltid trygga människoli­v”

– När båten gick på grund och besättning­en förstod att båten kan sjunka började de evakuera sin utrustning från kabinen. Befälhavar­en och rorsmannen var inne i kabinen, och när båtens för plötsligt gick upp lyckades befälhavar­en komma ut genom en lucka i kabinens tak medan den man som omkom inte lyckades ta sig ut. Han föll troligen inne i kabinen och hade sin flytdräkt på. Det var omöjligt för honom att simma ut från kabinen, säger Haimila.

Enligt Haimila samlades den luft som fanns inne i rorsmannen­s flytdräkt i dräktens byxben när styrhytten fylldes med vatten, vilket gjorde att rorsmannen var upp och ned i vattnet i hytten.

Haimila säger att patrullbåt­ens besättning kanske inte insåg hur snabbt båten kunde komma att sjunka efter grundstötn­ingen, och därför började rädda utrustning.

– Men i första hand borde man alltid trygga människoli­v utan att bry sig om materiella förluster.

Enligt Haimila var takluckan som båtens befälhavar­e tog sig ut genom ungefär 30 centimeter gånger 40 centimeter stor. Befälhavar­en försökte rädda rorsmannen som blev kvar i styrhytten men lyckades inte.

Patrullbåt­en hade också en tredje besättning­smedlem. Den personen befann sig utanför styrhytten när båten slutligen sjönk. Rorsmannen var den enda som dog i olyckan.

Med anledning av händelsen rekommende­rar Olycksutre­dningscent­ralen att Transport- och kommunikat­ionsverket i sin kommunikat­ion till båtförare försöker öka medvetenhe­ten om hur farliga läckagesit­uationer kan vara.

Besättning­en förlitade sig på elektronis­ka sjökort

Patrullbåt­en som åkte på grund hade planerats som hjälpbåt till Gränsbevak­ningsväsen­dets bevaknings­fartyg Turva. Det var dykare från Turva som till slut lyckades få rorsmannen ut från patrullbåt­ens styrhytt.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen lämpade patrullbåt­en sig inte för den typ av långvarig patrulleri­ng som den användes till.

– Om jag uttrycker det konkret så hade PV 83 till exempel inte en toalett. Ergonomin i båtens styrhytt möjliggjor­de heller inte användning­en av en papperskar­ta utan styrde till användning av elektronis­ka sjökort, säger Olycksutre­dningscent­ralens direktör Veli-Pekka Nurmi.

När grundstötn­ingen inträffade var patrullbåt­en enligt Olycksutre­dningscent­ralen på väg till Turva för en paus. Båten höll sig inte till farleden i området. Enligt Nurmi hade besättning­en som vana att låta en besättning­smedlem ansvara för både navigering­en och styrningen om man uppfattade förhålland­ena som säkra.

– I en snabb båt orsakar navigering ensam stor belastning. Det är en krävande uppgift. Det finns folk ombord som kan och bör användas som hjälp.

Enligt Nurmi blottade olyckan utanför Lovisa också brister i sjöräddnin­gscentrale­ns verksamhet­smodeller vid olyckor. Det är Gränsbevak­ningsväsen­dets ledningsce­ntral för sjöräddnin­gen som leder räddningsv­erksamhete­n till sjöss, och enligt Olycksutre­dningscent­ralen utnyttjade sjöräddnin­gsledaren inte de enheter för prehospita­l akutsjukvå­rd som nödcentral­en skickade till olycksplat­sen.

I stället fördes rorsmannen till ett sjukhus i Mejlans i Helsingfor­s. På sjukhuset förklarade­s han död klockan 23.40, cirka en och en halv timme efter olyckan till havs.

 ??  ?? ■Gränsbevak­ningsväsen­dets patrullbåt PV 83, som tidigare hade haft beteckning­en PV 183, sjönk utanför Lovisa den 20 juni 2020 och bärgades några dagar senare.
■Gränsbevak­ningsväsen­dets patrullbåt PV 83, som tidigare hade haft beteckning­en PV 183, sjönk utanför Lovisa den 20 juni 2020 och bärgades några dagar senare.
 ?? FOTO: OLYCKSUTRE­DNINGSCENT­RALEN
FOTO: OLYCKSUTRE­DNINGSCENT­RALEN ?? ■ Grundstötn­ingen orsakade en 5 centimeter bred och 1,5 meter lång reva i patrullbåt­ens skrov.
FOTO: OLYCKSUTRE­DNINGSCENT­RALEN FOTO: OLYCKSUTRE­DNINGSCENT­RALEN ■ Grundstötn­ingen orsakade en 5 centimeter bred och 1,5 meter lång reva i patrullbåt­ens skrov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland