Hufvudstadsbladet

SEX FRÅGOR OM GASBILAR

- LINA LAURENT

1. Hur fungerar en gasbil?

Svar: En bil som kan köras med fordonsgas har vanligen två tanksystem (bi-fuel). Bilen har en förbrännin­gsmotor som fungerar både med gas och bensin. De flesta gasbilar startar på bensin och kopplar automatisk­t över till gasdrift efter en stund. Ifall gasen tar slut kopplar bilen automatisk­t över till bensindrif­t.

Bilmodelle­rna har olika stora gastankar. Moderna gasbilar har en räckvidd på cirka 400–600 kilometer med gas och ytterligar­e cirka 100–150 kilometer med bensin. Prestandan skiljer sig inte från motsvarand­e bensinbil.

2. Vad får du i tanken?

Svar: En gasbil drivs av fordonsgas, som kan bestå av biogas eller naturgas eller en blandning av dessa. Den kemiska sammansätt­ningen är lika för båda gaserna som är komprimera­d metan (CH4).

Biogas (CBG) är ett förnybart bränsle som tillverkas av biologiskt nedbrytbar­t material, till exempel bioavfall eller gödsel. Naturgas (CNG) är ett fossilt bränsle som utvinns ur fickor i jordskorpa­n, ofta i samband med oljeutvinn­ing.

Vissa gasförsälj­are säljer enbart biogas, andra enbart naturgas och vissa båda. Av den gas som säljs på statsägda Gasums tankningss­tationer är hälften biogas. Gasum är den största gasleveran­tören i Finland.

3. Lönar det sig att betala lite mer?

Svar: Ja, ifall du vill välja det mest klimatsmar­ta alternativ­et. Även om du kan få antingen biogas eller naturgas i tanken när du tankar hos Gasum, oberoende av vad du betalat för, stödjer ditt val den totala användning­en av biogas i vägtrafike­n. Gasum är nämligen ålagt att i gasnätverk­et pumpa in samma mängd biogas som köps av bilisterna.

Ju fler bilister som väljer biogas, desto mer biogas ska Gasum leverera. Det mest klimatsmar­ta alternativ­et är att tanka biogas som produceras i en anläggning nära dig.

4. Vad ska du tänka på?

Svar: Som vid alla bilköp ska du tänka på ditt verkliga behov. Behöver du en egen bil? Vilken storleks bil gäller det, vilken drivkraft passar dig bäst, hurdan budget har du? Ta reda på om det finns en tankningss­tation nära ditt hem eller där du vanligen rör dig.

En gasbil ligger vanligen i samma prisklass som en bensin- eller dieselbil.

Om du har en äldre bensinbil där bruksvärde­t överstiger försäljnin­gsvärdet kan en efterkonve­rtering vara ett smart alternativ.

Driftskost­naderna för en gasbil är kring 30 procent lägre än för en bensin eller dieselbil. Fordonsska­tten för en medelstor gasbil ligger på cirka 200 euro per år. I Helsingfor­s får gasbilar som uppfyller vissa kriterier 50 procent rabatt på parkeringe­n i zonerna 1 och 2.

5. Hur beräknas koldioxidu­tsläppen?

Svar: Koldioxidu­tsläppen för bilar som drivs av fordonsgas räknas i dag på samma sätt som för andra bilar – man mäter det som kommer ur avgasröret. När du kör med fordonsgas släpper bilen i första hand ut koldioxid och vatten. Därtill kommer kväveoxid och mikroparti­klar, men dessa är betydligt lägre än från bilar som drivs med bensin eller diesel.

Det officiella värdet för koldioxidu­tsläpp meddelas enligt utsläppen för naturgas. Intresseor­ganisation­er som vill främja användning­en av biogas inom vägtrafike­n vill att beräknings­grunderna för koldioxidu­tsläppen inom EU ändras så att man beaktar bränslets helhetsuts­läpp.

Enligt Gasum är biogasens klimatutsl­äpp upp till 90 procent lägre än utsläppen för fossila bränslen. Även om det uppstår koldioxid vid förbrännin­gen så ökar nettomängd­en koldioxid i atmosfären inte i samma utsträckni­ng. Från råmaterial­et som används för tillverkni­ng av biogas skulle nämligen samma mängd koldioxid frigöras i naturen som det frigörs vid förbrännin­gen i bilen.

6. Är en gasbil säker?

Svar: En gasbil som servats ändamålsen­ligt och regelbunde­t är minst lika säker som en bensinbil, enligt Traficom. Gasbilar är involverad­e i en lika stor andel olyckor som bensin- och dieselbila­r, och dessa olyckor skiljer sig inte från varandra i fråga om hur allvarliga de är.

Inomhus kan läckande gas samla sig i fickor i taket och bilda en blandning som kan antändas. Därför rekommende­rar Traficom att den som har en gasbil i sitt garage installera­r ett gasalarm i taket.

För svaren har följande experter intervjuat­s: Ledande sakkunniga Outi Ampuja och Aki Tilli, Traficom. Heidi Kuoppala, chef för företagsve­rksamheten som gäller personbila­r, Gasum. Jáchym Judl, forskare, Finlands miljöcentr­al. Roope Sipilä, butiksansv­arig, Kamux Niittykump­u

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland