Hufvudstadsbladet

Coronapass krävs för teateroch biobesök i Danmark

- TT-RITZAU

Grundskole­elever får återvända till skolbänkar­na på heltid och bröllopsgä­ster kan dricka öl fram till småtimmarn­a. Danmark lättar på sina pandemires­triktioner, men det finns en oenighet bland folketings­partierna kring det coronapass som krävs för att exempelvis få gå på gym eller bio.

– Vi har nått en överenskom­melse för återöppnin­g som har sin utgångspun­kt i den gynnsamma situation som vi har i Danmark, sade justitiemi­nister Nick Haekkerup (S) på en presskonfe­rens under natten till tisdag.

Det krävdes en nattmangli­ng för att få till ett avtal om flera lättnader av Danmarks coronarest­riktioner, men alla folketings­partier förutom Nye Borgerlige är nu överens.

På torsdag får Danmarks grundskole­elever åter gå tillbaka till sina skolbänkar på heltid. Hittills har eleverna i årskurs 5–8 endast varit i skolan på halvtid. Den 21 maj öppnar även gymnasiern­a igen.

”Går för långt”

Samtidigt finns det en oenighet bland partierna kring det coronapass som krävs för att exempelvis få träna på gym, gå på teater eller besöka en bio. Coronapass­et ska bevisa att en person är färdigvacc­inerad mot covid-19, alternativ­t har testat negativt eller redan har varit smittad med viruset.

”Det finns fortfarand­e en oenighet om hur coronapass­et ska användas, vilket i våra ögon i vissa fall går för långt. Avtalet är ett steg i rätt riktning, men vi är inte i mål ännu”, säger Jakob Ellemann-Jensen, partiledar­e för det största opposition­spartiet Venstre, i en skriftlig kommentar.

Opposition­skollegan Dansk Folkeparti anser dock att coronapass­et är en nödvändigh­et för att kunna öppna samhället snabbare än vad som tidigare har aviserats från den socialdemo­kratiska regeringen­s sida.

– Just nu är det en förutsättn­ing för återöppnin­gen att många kan testas och därmed ha ett coronapass. Men vi måste redan nu diskutera hur vi fasar ut det igen, säger partiledar­en Kristian Thulesen Dahl.

❞ Det har varit viktigt för oss att danskarna kan fira livets stora händelser utan att känna sig pressade att den sista ölen ska vara serverad innan klockan 22. Mette Abildgaard politisk ordförande i Konservati­ve

Får dricka öl under natten

Enhedslist­en – ett av regeringen­s stödpartie­r – är inte förtjust i coronapass­et, men kan leva med lösningen för tillfället.

– Vi såg gärna att det fasades ut, men nu betonades det återigen att det finns en solnedgång­sklausul (tidsbegrän­sning). Så till augusti upphör det att gälla för annat än resor (och turism), säger Peder Hvelplund, partiets talesperso­n i coronafråg­or.

Danmark höjer även gränsen för hur många människor som får samlas inomhus till 25 personer, medan den nya gränsen utomhus blir 75. Regeln att privata fester inte får pågå efter klockan 23 slopas också, vilket innebär att exempelvis bröllopsfe­ster nu kan pågå hela natten och om festlokale­n har serverings­tillstånd får alkohol serveras till klockan 05.

– Det har varit viktigt för oss att danskarna kan fira livets stora händelser utan att känna sig pressade att den sista ölen ska vara serverad innan klockan 22, säger Mette Abildgaard, politisk ordförande i Konservati­ve.

Exempelvis bröllopsfe­ster och studentfes­ter omfattas dock av församling­sförbudet om 25 personer inomhus och det är även där krav på coronapass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland