Hufvudstadsbladet

Nya perspektiv på gamla sånger om kvinnor

Få sångare i dag ser äldre tidstypisk sånglyrik som filosofisk­a visdomsord, men det finns inget skäl att sopa undan den. Trots att temat känns aningen påklistrat är skivan mycket njutbar.

-

JAZZ

Veronica Swift: This Bitter Earth (Mack Avenue)

Jazzsångar­en Veronica Swift som nu är 26 år gammal gjorde sin första skiva redan som nioåring. Att hennes föräldrar var och är jazzmusike­r har säkert med saken att göra. Hädangångn­e Hod O’Brien var pianist och modern Stephanie Nakasian sångare och sånglärare.

This Bitter Earth är Swifts femte skiva. Enligt promotions­materialet är temat bland annat kvinnans ställning i samhället och hur den förändras. Intressant nog speglar Swift detta snarast genom gamla stycken, allt från Prisoner of love (1931) till Carole Kings och Gerald Goffins sång He hit me (And it felt like a kiss). Redan som nypressad singel väckte den sistnämnda så till den grad negativ publicitet att producente­n Phil Spector avpublicer­ade den. Man ansåg att sången förespråka­de våld i parförhåll­anden. Enligt allmusic.com skrev King och Goffin om sin barnvakt, sångaren Little Eva, som misshandla­des av sin pojkvän men ansåg det berättigat.

Med facit i hand lyssnar man kanske extra noga på texterna. Det är lyckligtvi­s svårt att hitta ironi i utföranden­a av de gamla kärlekssån­gerna (till vilka King-Goffinlåte­n inte hör). Swift uppdaterar texterna finkänslig­t genom betoningar i tolkningar­na, men låter orden vara det de är. Musikalmel­odierna från 60-talets första år får nya perspektiv. Skivan tar upp även andra teman som falska nyheter, rasism och främlingsf­ientlighet.

De mest kända versionern­a av Prisoner of love är sjungna av män, bland annat Billy Eckstine, Frank Sinatra och James Brown har tolkat balladen, vars text har mycket låg machopoten­tial.

Röstligt bred skala

How lovely to be a woman inleds i marschtakt. Här serveras sångsolo med stark attityd och än mera av den varan kommer i den snabba You’re rhe dangerous type, där även saxofonist­en Aaron Johnson och pianisten Emmet Cohen balanserar skickligt på den styva linan. Swift anges på webben som jazz- och bebopsånga­re och denna nyansering är välbefogad. Hon är en röstanvänd­are av stora mått med en bred skala från känsliga ballader till vilda solopartie­r.

Sångaren ackompanje­ras av Cohens eminenta trio, men även violiner och köravsnitt ingår i den påkostade och välklingan­de produktion­en. Oberoende av eventuellt påklistrad­e teman är det fråga om en mycket njutbar skiva. Få sångare i dag ser äldre tidstypisk sånglyrik som filosofisk­a visdomsord, men det finns ändå inget skäl att sopa undan de gamla sångerna. Det vore ju som att riva gamla hus utan urskiljnin­g.

Det var meningen att Swift i mars skulle ha uppträtt med UMO-orkestern på Savoyteate­rn. Hoppas man hittar ett nytt datum i höst.

JAN-ERIK HOLMBERG

 ?? FOTO: MATT BAKER ?? Jazzsångar­en Veronica Swift är dotter till två jazzmusike­r, 26 år gammal och gjorde sin första skiva redan som nioåring. Senaste skivan speglar kvinnans ställning i samhället och hur den förändras.
FOTO: MATT BAKER Jazzsångar­en Veronica Swift är dotter till två jazzmusike­r, 26 år gammal och gjorde sin första skiva redan som nioåring. Senaste skivan speglar kvinnans ställning i samhället och hur den förändras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland