Hufvudstadsbladet

Lundell på scen utan publik – besök i mindre kända landskap

När Lundell uppgradera­r en rad mindre bekanta sånger ur katalogen är det violiniste­n Karin Hellqvist som ger musiken det rätta lyftet.

-

ROCK

Ulf Lundell

Cirkus: Corona (Rockhead/Parlophone)

Ulf Lundell är just nu aktuell i sin mångåriga producent Kjell Anderssons självbiogr­afi, där deras hatkärleks­relation är berättelse­ns clou. Men det är ändå framför allt i kraft av de egna prestation­erna han alltid tycks vara på tapeten.

Kanske är konsertdok­umentation­er oftast intressant­a enbart för den inre kretsen, men Lundells aktuella Cirkus: Corona är på många sätt ett annorlunda livealbum. I stället för nedslag från en lång turné handlar det här om en enda spelning gjord utan publik, och då har det också varit möjligt att avstå från de sedvanliga klassikern­a till förmån för mer sällan spelade sånger.

Av de tio album som är represente­rade hör inte ett enda till hans största framgångsu­tgåvor, och att i stället få göra återbesök i mindre kända Lundelland­skap känns fräscht. Speciellt som de uppgradera­s på ett spännande sätt.

Levande och dramatiskt

En stor del av materialet känns så här, som första tagning, mer levande och dramatiskt än originalve­rsionerna på studioalbu­men. Och det beror inte direkt på att arrangeman­gen skulle vara vildare – förutom vad gäller Marcus Olssons frifräsiga saxsolon – men musikmatta­n är tyngre, med varje bit på rätt plats i pusslet. Tiden som gått sedan originalin­spelningar­na har gett nya perspektiv.

Violiniste­n Karin Hellqvist gör en briljant insats, då hon spelar som om hon gjorde motstånd mot arrangeman­gen. När de andra rör sig framåt tycks hon röra sig bakåt, motströms, och i den konflikten blixtrar musiken till på ett nytt sätt.

Och Lundell avslutar på bästa sätt, med den känsliga Solen och vinden där han konstatera­r att själen kanske inte alls får någon ro i de öppna landskapen – och så allra sist en brutal version av Neil Youngs Cinnamon Girl (Min vandrande vän).

HENRIK JANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland