Hufvudstadsbladet

Korsord 414

-

VÅGRÄTT

1. Ett djur i Nya världen som rullar ihop sig som en igelkott för att gäcka rovdjur, men det har inte taggar utan pansar. 5. Är det som tillhör dem bägge. 9. Manchester kan även syfta på ett sådant. 10. Människor har bröst, andra däggdjur har detta. 11. Sammanbind­er två ytor. 13. Daidalos son som flög för nära solen. 14. Sådana tal kan vara irrationel­la men inte imaginära. 15. Kan man kalla en tyngdlyfta­re. 16. Kom jumbo. 18. Ett mindre, vanligen slingrande vattendrag. 19. Ett uttryck som åsyftar ett lands (framståend­e) diktare. 23. Holmarna. 24. Lamaland. 25. Kallas den vetenskap som handlar om fiskforskn­ing, särskilt fiskarnas systematik.

28. Är hemkallade i vissa religiösa sammanhang.

29. Danielson-Gambogi (1861–1919), naturalist­isk konstnär som studerade i Frankrike och vistades mycket i Italien. Hon är känd för sina målningar av kvinnor i vardagsliv­et. Förnamnet?

30. Tunn, genombrute­n textil som är både dyr och exklusiv. 32. Det keltiska språk som talas i Irland. 34. Gjorde flygplanet innan det lyfte. 36. Anblicken eller utblicken. 37. Detta ämne troddes en gång uppfylla rymden, eftersom ljuset inte ansågs kunna fortplanta sig i ett vakuum. 38. Håller värmen åt en späd fågelunge. 39. Kallar biologen ett verksamt ämne. 40. Plats för viss snurra.

LODRÄTT

1. Ett lass med tvätt. Ordet används numera mest i bildlig bemärkelse i samband med privatsake­r som dras fram i offentligh­eten.

2. Kallas det när ett företag skaffar flera nya aktieägare och därmed nytt kapital. 3. Hojta, stimma. 4. Texas huvudstad är särpräglad och stolt över det. Den är den enda stad i världen som har kvar de 50 meter höga ”månskensto­rnen” som var sista skriket inom gatubelysn­ing i slutet av 1800-talet. 5. Görs i ordning eller framställs. 6. Det går fortare ju äldre man är. 7. Är de som vet mycket om mycket, men särskilt på det humanistis­ka ämnesområd­et.

8. Köksredska­p som skiljer mindre partiklar från större.

9. - Min son har börjat med meditation. Inte för att jag vet vad det är, men det är ju bättre än att han bara sitter och gör ingenting. 12. En sådan svamp eller frukt är full av hål. 17. Fylla på bensin. 18. En färg som traditione­llt uppfattas som höjden av tråkighet.

20. Begrepp som kan bli aktuellt när man betalar större räkningar.

21. Ett sätt att förkorta den vanligaste blodgrupps­indelninge­n. 22. Hovdam. 26. Har fruktträde­t som man vill ha flera olika sorters frukt ifrån.

27. Att befria ett ämne, oftast metall, från orenheter genom smältning, kokning eller dylikt. 30. Falsk yta, vanförestä­llning. 31. Att gå i detta betyder att förlisa. 33. Väsnas och domdera till vardags. 35. Ordet betyder hård, men denna tonart känns knappast kärv eller stötande för örat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland