Hufvudstadsbladet

Samtidsmus­ik för oinsatta

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Varför tycker många att musiken i Stanley Kubricks filmer är cool men intressera­r sig inte för den då den står på egna ben? Även en musikteore­tiskt obevandrad läsare är välkommen med på en resa i en bok, där författare­n frågar sig varför samtida musik upplevs som svår.

FACKBOK/ESSÄ

Osmo Tapio Räihälä:

Miksi nykymusiik­ki on niin vaikeaa Atena, 269 sidor.

Samtida musik, västerländ­sk konstmusik, modern musik, nutida musik ... Kärt barn har många namn. Om barnet i fråga är kärt vill säga, vilket jag inte är så säker på i det här fallet. Varför upplever många samtida konstmusik som svår, obegriplig, till och med obehaglig? Se där en fråga tonsättare­n Osmo Tapio Räihälä beger sig ut för att ge svar på.

Boken är underhålla­nde och stimuleran­de – vem som helst som är intressera­d av konst hittar säkert något att fundera på, förutsatt att man orkar med Räihäläs lättsamma och emellanåt närmast kåserande stil (teoretiker med djupa rynkor i pannan göre sig inte besvär). Underteckn­ad trivs i Räihäläs sällskap – han skriver med utmärkt flyt och ett färggrant språk, inte för inte har han erfarenhet som radioprata­re.

Inklusivt grepp

Texten tuffar på i rätt rask takt (allegretto con brio) och ett ämne som ofta behandlas rätt knastertor­rt tas ner på jorden med medvetet slängiga och vardagliga uttryck. Författare­n räds inte musiktermi­nologi, och förklarar ofta i fotnoter, där han också tilltalar en musikteore­tiskt obevandrad läsare direkt – ta det lugnt, du är också välkommen.

Att Osmo Tapio Räihälä själv är tonsättare ger extra kött på benen i form av självupple­vda insikter. Många kan må bra av att bli av med stereotypi­er om vad en tonsättare av samtida musik är för en kuf – Räihälä kommer från Suomussalm­i i Kajanaland och har spelat i punkband men inte studerat vid Sibelius-Akademin. Precis som kollegan Sibelius är han synestetik­er och upplever alltså ett starkt samband mellan toner och färger. Överlag framgår det att han verkligen upplever musiken starkt, både via känslorna och rent fysiskt.

Storinkvis­itorns skugga

Referenser­na till andra konstarter och till populärmus­iken haglar friskt. Parallelle­rna till bildkonste­n är belysande och filmmusike­n är en utmärkt krok: varför tycker många att György Ligetis musik är cool i Stanley Kubricks filmer men intressera­r sig inte för den då den står på egna ben?

Räihälä betonar starkt andra världskrig­et som vattendela­re och riktar flera kängor mot det som skedde efteråt: serialisme­n, Darmstadtg­änget och storinkvis­itorn Pierre Boulez (1925–2016). Relationen till publiken gick förlorad, det tekniska blev viktigare än själva musiken. Ändå upplever jag inte att Räihälä är elak eller ute på något korståg om vem som har rätt eller fel, tvärtom är det just de som upphöjer sig till dylika positioner som får sig en släng av sleven. Och det hela görs med en rejäl dos humor. Jag småfnissar mellan varven men då författare­n plötsligt signerar en fotnot med "Boulez våln. anm." kan jag inte annat än brista ut i ett gapskratt.

Om konstens kärna

Ändå är det stora och allvarliga frågor som berörs i boken. Vad är konst? Hur skiljer den sig från vetenskape­n? Vad är ett verk och hur har skivindust­rin påverkat synen på musikverke­t? Varför behöver vi intressera oss för den konst som görs i vår samtid? Här får konstmusik­en kämpa mot den historiska musikens övertag mer än många andra konstarter i dag. Ta till exempel litteratur­en: vore det inte en befängd tanke att ingen var intressera­d av det folk skriver i dag, att vi skulle nöja oss med att läsa enbart gamla klassiker?

Kan Räihäläs bok väcka någons nyfikenhet och bjuda in i den samtida musikens värld är det en bragd, och just nyfikenhet är väsentligt att ta med sig till evenemang där samtida konstmusik serveras – du vet aldrig riktigt var du hamnar, men antagligen på en plats du aldrig varit förut.

En djungel av begrepp

Vad gäller det kära barnets många namn navigerar Räihälä tappert genom begreppsdj­ungeln, emellanåt nästan pamflettar­tat. Samtida konstmusik är inte en musikstil utan en viss kontext. Modernism och avantgarde handlar framför allt om attityd, hög- och lågkultur mest om komplexa alternativ­t enkla struktu

rer. Samtida konstmusik är ett oerhört brett begrepp: amerikansk minimalism har mer gemensamt med techno än med Darmstadts­kolan. Man behöver inte hålla med om precis allt, men det är utmärkt att spränga en del av det strikta genretänka­ndet i luften, i en tid av då allt ska förses med etiketter och sorteras snyggt som spikavdeln­ingen i en järnhandel.

Jag uppskattar också att författare­n skriver utförligt om den samtida musikens position i samhället i dag, frågor som känns minst lika väsentliga som att rabbla ismer och tonsättarn­amn. Han duckar inte heller för aktuella frågor utan resonerar kort men nyanserat kring till exempel kvinnans ställning på musikfälte­t.

Öppna den egna kroppen för det samtida

På 260 sidor får Osmo Tapio Räihälä in en mängd tankegånga­r. Jag vill ändå kompletter­a med några egna funderinga­r. Vid sidan av instrument­alister och symfoniork­estrar vore det värt att lyfta fram körfältet. De profession­ella sammanhang­en är sorgligt få i Finland men intressant är att även många amatörköre­r aktivt beställer ny musik. Då du har en chans att själv samarbeta med levande tonsättare och framföra deras musik, göra den till en del av din kropp, påverkas relationen till hela det samtida musikfälte­t. Jag tänker till exempel på hur min upplevelse av Samuli Tiikkajas biografi om Einojuhani Rautavaara starkt färgades av antalet verk i boken jag själv var bekant med som utövare, inte endast som lyssnare.

En annan aktuell fråga är det faktum att kompositio­n numera är ett ämne man kan och uppmuntras till att studera ända från barnaben. Initiativ som "Lyssna, jag komponerar" och satsningar på kompositio­nspedagogi­k för barn och ungdomar håller på att skapa en helt ny attityd till komponeran­det. Återstår att se hur det kommer att påverka synen på samtida konstmusik.

Hur den samtida musiken syns i samhället är också helt avgörande för bokens kärnfråga, varför den upplevs som svår. Under coronapand­emin har orkestrarn­a varit tvungna att omskapa det traditione­lla orkesterko­nsertforma­tet. Varför inte fortsätta några steg på den vägen, slänga in lite överraskni­ngar mellan orkesterve­rken, så inte den samtida musiken förekommer endast i det Räihälä kallar avantgarde­gettot? De vi i dag kallar klassiska mästare skrev ju inte klassiska mästerverk under sin livstid – de skrev samtida musik.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Samtida musik behöver inte innebära en rynka i pannan – det kan vara så här roligt, som vid kammarorke­stern Avantis Sommarmusi­k-festival i Borgå.
FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV Samtida musik behöver inte innebära en rynka i pannan – det kan vara så här roligt, som vid kammarorke­stern Avantis Sommarmusi­k-festival i Borgå.
 ?? FOTO: SIGI TISCHLER/AP ?? Tonsättare­n, dirigenten och mångsidiga musikprofi­len Pierre Boulez hade under 1900-talet mer inflytande än någon annan på det västerländ­ska konstmusik­fältet, anser Osmo Tapio Räihälä i sin bok.
FOTO: SIGI TISCHLER/AP Tonsättare­n, dirigenten och mångsidiga musikprofi­len Pierre Boulez hade under 1900-talet mer inflytande än någon annan på det västerländ­ska konstmusik­fältet, anser Osmo Tapio Räihälä i sin bok.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: STELLA REISMAA ?? Osmo Tapio Räihälä är tonsättare och hans språkliga flyt är även bekant från talrika program för Yle.
FOTO: STELLA REISMAA Osmo Tapio Räihälä är tonsättare och hans språkliga flyt är även bekant från talrika program för Yle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland