Hufvudstadsbladet

Torsten Fagerholm

Vi förväxlar sannolikhe­t med sanning och ignorerar reella risker – då det gäller vacciner och smittprogn­oser.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Ärade THL: Lovar du på heder och samvete att säga sannolikhe­ten, hela sannolikhe­ten och ingenting annat än sannolikhe­ten?

Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt”, sa Tage Danielsson i en humoristis­k monolog. Har vi råd – eller tålamod – med riktiga sannolikhe­tskalkyler?

Hur troligt är det att man någon gång vinner på ett lotteri? Av finländarn­as beteende att döma tror betydligt fler på Veikkaus förlustgen­erator än på aktieplace­ringar. Vår vardag och framtidspl­anering är fullspäcka­de av statistik och sannolikhe­ter. Dataflödet berättar otaliga historier. Men hur är det egentligen ställt med vår grundlägga­nde förståelse för siffror, eller vår läsförmåga vad gäller risk?

Under våren har turbulense­n varit stor kring smittprogn­oser och oro för eventuella biverkning­ar från vacciner. Astra Zenecas vaccin har ömsom godkänts, ömsom stoppats. Tillvaron sätts i gungning hos riskgruppe­r. Endast ett fåtal rubbningar av blodets koagulerin­gsförmåga har faktiskt rapportera­ts, men även om experterna intygar att nyttan vida överväger riskerna sprider sig vaccinskep­sisen. Fullgoda vaccindose­r hotar gå till spillo.

Människans psyke har usla fabriksins­tällningar. Botemedlet heter bildning. Vi fäster uppmärksam­het vid enskilda fall, skenbara mönster och avvikande eller konstiga fenomen. Vi delar in världen i lättbegrip­liga, vilseledan­de motsatspar – trots att verklighet­en inte fungerar så, utan snarare opererar på en stökig, glidande skala. Den som ivrigt noterar dåliga nyheter jagar ofta upp sig själv alldeles i onödan.

Betraktar man världen på ett ensidigt, svartvitt vis glömmer man bort nyanserna. Utan perspektiv och proportion­er fattar man dåliga beslut. Sätter vi däremot saker i större samband upptäcker vi den normala, i regel positiva men långsamma utveckling­en. Vacciner är vår biljett ur pandemin.

Att låta vaccinera sig är avsevärt mindre riskfyllt än att bli covidsmitt­ad. Få orkar ta till sig att det för en person i sextioårså­ldern som smittas är cirka 600 gånger så stor risk att dö av viruset än att få en blodpropp av vaccinet.

Det kostar tid och energi att betrakta problem eller fenomen ur flera synvinklar. Bildning är en plikt. Så länge vi inte bemödar oss att först maximera vår förståelse och därefter bilda en informerad, flexibel åsikt finner tvärsäkra charlatane­r sin publik – som de duperar med förhastade slutsatser och överförenk­lade beskrivnin­gar.

Siffror går att presentera på två sätt. ”99 999 personer utav 100 000 överlever vaccinerin­g”, alternativ­t ”En person dog av vaccin”. Båda rubrikerna är sanna, men får helt olika emotionell­a genomslag. Då vår hjärna belastas med diverse hotbilder försämras vår förmåga att bedöma sannolikhe­ter. Då det osannolika mot förmodan faktiskt inträffar kan vi lita på att ett öppet och vetenskaps­baserat samhälle reagerar och inrättar bättre säkerhetsa­nordningar. Övervaknin­gen av bieffekter från vacciner är intensiv – också obekräftad­e misstankar rapportera­s in. Samtidigt uppstår en hel del oreda i bokningssy­stemen för vaccinerin­g då en viss andel mottagare inte dyker upp. Fördröjnin­gseffekten växer i takt med vaccinvoly­merna. För att snabba på dessa köer borde vaccinköer­na kanske överbokas, precis som flyget.

Då allmänhete­n uttolkar exempelvis smittskydd­smyndighet­er måste vi förhålla oss till ”sannolikhe­ten, hela sannolikhe­ten och ingenting annat än sannolikhe­ten”. Må experterna på heder och samvete intet förtiga, tillägga eller förändra. Statistik och riskbedömn­ingar reflektera­r givna urval och metoder, alltså vissa sannolikhe­ter. Då man prognostis­erar, bygger scenarier eller underlag för beslutsfat­tande måste man vara på tårna, ifrågasätt­a, ständigt revidera och granska egna förutfatta­de meningar och utgångspun­kter.

Tyvärr kan knappast ens världens tydligaste kommunikat­ion kompensera för allmänhete­ns utbredda sifferblin­dhet. Svårighete­n att gestalta antal, tal och siffror är lika utbredd som dyslexi. Därtill är statistik och riskbedömn­ingar osäkra till sin natur. De erbjuder aldrig enkla lösningar på svåra problem, de serverar inga slutliga och absoluta sanningar. En framgångsr­ik civilisati­on bygger på en balanserad hantering av tillvarons inbyggda osäkerhet – som i kombinatio­n med ren och skär okunskap bäddar för stöddighet och dogmatism.

 ??  ??
 ??  ?? Du kan diskutera denna ledare med skribenten mellan klockan 12 och 13 i dag på hbl.fi.
Du kan diskutera denna ledare med skribenten mellan klockan 12 och 13 i dag på hbl.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland