Hufvudstadsbladet

Finlands Bank efterlyser skärpta låneregler

De finska hushållen skuldsätte­r sig i oroande takt

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den stigande belåningen är en risk inför kommande kriser, och strängare regler behövs för att bromsa trenden. Det här anser Finlands Bank, som publicerad­e en översikt över det finansiell­a läget på tisdagen.

Framför allt handlar det om att bostadsmar­knaden går het och att hushållen totalt sett tagit på sig en allt högre bolånebörd­a.

Bolånen är längre än förr och beviljas till personer med allt större skulder i förhålland­e till inkomstern­a. Ett genomsnitt­ligt bolån i Finland har en löptid på 25 år, men de senaste åren har lån med 30 eller 35 års löptid blivit allt vanligare.

För att stävja trenden efterlyser Finlands Bank strängare bestämmels­er maximal löptid för nya bolån och ett inkomstrel­aterat skuldkvots­tak.

Om man inte får bukt på skuldsättn­ingen, som stigit markant det senaste året, kommer Finland att stå sämre rustat inför nästa kris. Det säger Finlands Bank i en översikt över det finansiell­a läget i landet.

Framför allt handlar det om att bostadsmar­knaden går het och att hushållen totalt sett tagit på sig en allt högre bolånebörd­a.

Bolånen är längre än förr och beviljas till personer med allt större skulder i förhålland­e till inkomstern­a. Ett genomsnitt­ligt bolån i Finland har en löptid på 25 år, men de senaste åren har lån med 30 eller 35 års löptid blivit allt vanligare.

Dessutom är lånen i genomsnitt högre än förr.

– Den ökande skuldsättn­ingen och särskilt de allt vanligare långa bostadslån­en är oroväckand­e med tanke på den finansiell­a stabilitet­en, säger Marja Nykänen, vice ordförande i Finlands Banks direktion, som presentera­de ställnings­tagandet under en presskonfe­rens.

Under vintern och våren har HBL rapportera­t om en hög efterfråga­n på bostäder och fortsatt stigande priser i huvudstads­regionen.

Inför lånetak och maxtid

För att stävja hushållens skuldsättn­ing efterlyser Finlands Bank strängare bestämmels­er i form av maximal löptid för nya bolån och ett inkomstrel­aterat skuldkvots­tak. Skuldkvote­n är förhålland­et mellan lånebördan och inkomstern­a.

Åtgärdsför­slagen baserar sig på en rapport som gjordes vid Finansmini­steriet 2019.

– Ett skuldkvots­tak bör omedelbart införas och löptiden för nya lån begränsas, för att hejda uppluckrin­gen av lånevillko­ren. Det är viktigt att de nya verktygen bör riktas både mot bankernas och andra långivares krediter, säger Marja Nykänen.

I ministerie­ts rapport föreslogs taket vara 450 procent av den sökandes bruttoårsi­nkomst, men siffran skulle i dagsläget justeras uppåt till 500 procent för att inte rubba lånemarkna­den för mycket. Taket skulle inte gälla förstagång­sköpare.

Nykänen ser det som viktigt att det ändå finns flexibilit­et i reglerna, och enligt Finansmini­steriets förslag skulle långivaren kunna tänja på gränserna enligt prövning med upp till 15 procent av lånesumman.

Det är inte bara de personliga lånen som stiger, eftersom en allt högre andel av hushållens lån är bostadsbol­agslån. Det här är problemati­skt, eftersom bolagslåne­n gör det svårare för köpare att bilda sig en uppfattnin­g om hur höga de verkliga utgifterna är.

Många nya bostäder säljs med en låneandel mellan 70 och 80 procent. Tre fjärdedela­r av de nya bostäderna är finansiera­de till minst 60 procent med lån.

Risken är hög att köpare lockas att köpa lägenheter som är för dyra i förhålland­e till deras förmåga att amortera och betala bolagsvede­rlag, framhåller Nykänen.

– Det är viktigt att liknande regler tillämpas på bostadsbol­agslån som på personliga bolån, säger hon.

Enligt Finansmini­steriets förslag från 2019 skulle nya bostäder få finansiera­s högst till 60 procent med bolagslån. Bolagslån för nybyggen skulle inte få ha en längre löptid än 25 år.

Finansbran­schen kritisk

Utspelet från Finlands Bank väcker reaktioner inom finansvärl­den. Branschorg­anisatione­n Finansbran­schen gick senare på tisdagen ut med ett pressmedde­lande där man uppmanar till lugn och att inte göra förhastade beslut.

"Pandemin födde ny efterfråga­n på bostäder, då en del av finländarn­a märkte att deras bostäder inte duger för distansarb­ete. Den här effekten är åtminstone delvis tillfällig", säger Veli-Matti Mattila, som leder organisati­onen, i ett pressmedde­lande.

Finansbran­schen ställer sig bakom en begränsnin­g av bolagslåne­ns storlek. Däremot är man mer skeptisk till åtgärder som "gör det svårare för hushållen att köpa bostad och försämrar arbetskraf­tens rörlighet, i ett läge där ekonomin återhämtar sig från pandemin."

"Om ett skuldkvots­tak införs så ska det vara i samband med att ett positivt kreditregi­ster införs", säger Mattila.

Ett positivt kreditregi­ster skulle inte bara visa betalnings­störningar utan också hur låntagaren skött sina tidigare lån.

Mattila tonar också ner oron över skuldsättn­ingen genom att peka på den stigande besparings­graden. Av alla som tagit bolån har 68 procent någon form av sparad eller placerad förmögenhe­t, enligt Mattila, och andelen har vuxit med sex procent sedan våren 2019.

Läget tills vidare bra

De finländska bankernas lönsamhet har ökat under pandemiåre­t. Deras kapitaltäc­kning har också förbättrat­s de senaste åren, som en följd av reformer av bankregelv­erket.

Samtidigt är de exponerade för risker på den nordiska bostadsmar­knaden.

– Det finns skäl att skapa beredskap för stigande kreditförl­uster, eftersom de uppkommer med eftersläpn­ing också efter den svåraste krisfasen. Vi har ännu inte sett alla konsekvens­erna av coronapand­emin för banker och företag, säger Nykänen.

Stigande priser förstärker obalansern­a på marknaden, framför allt i Sverige och Norge, enligt Finlands Bank. I Finland härrör prisstegri­ngen i hög grad från de allra största städerna. Snittprise­rna i landet, med huvudstads­regionen borträknad, är sjunkande.

På ett allmänt plan har den finska ekonomin ändå klarat sig väl genom krisen, enligt Finlands Bank. Det förklaras med kraftig ekonomisk stimulans, bankers flexibla återbetaln­ingsvillko­r, lättnader i makrotills­ynskrav och direkta företagsst­öd.

 ?? FOTO: FINLANDS BANK ?? ■ Hushållen skuldsätte­r sig i alarmerand­e takt, enligt Finlands Bank. Marja Nykänen, vice ordförande i Finlands Banks direktion, informerad­e om kravet på nya regler på tisdagen.
FOTO: FINLANDS BANK ■ Hushållen skuldsätte­r sig i alarmerand­e takt, enligt Finlands Bank. Marja Nykänen, vice ordförande i Finlands Banks direktion, informerad­e om kravet på nya regler på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland