Hufvudstadsbladet

Rasistiska organisati­oner upplöses inte i Sverige

I två års tid har en parlamenta­risk kommitté grunnat på hur man ska kunna få bort rasistiska organisati­oner. På tisdagen blev det klart att det blir förbjudet att tillhöra en rasistisk organisati­on och att stöda dem.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

I Finland förbjöds den nynazistis­ka organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen i alla rättsinsta­nser. Den sista instansen var Högsta domstolen som i september 2020 upplöste NMR och en av dess underorgan­isationer.

Sverige tar upp kampen mot organisera­de rasistiska organisati­oner på ett annat sätt, genom att förbjuda medlemskap och göra stöd av kriminella rasistiska sammanslut­ningar till ett brott.

Enligt utredaren Dag Mattsson som har lett den oeniga kommittén finns det inte ett behov att upplösa den här typens organisati­oner utan det räcker att medlemskap blir ett brott med fängelse upp till två år. Riktigt grova fall kan höja straffet till maximalt fyra års fängelse.

– Det här tror kommittén att kommer att leda till att, ”skalen”, organisati­onerna, vittrar bort över tid, säger Mattsson som till vardags är ledamot av Högsta domstolen.

Samtidigt säger Mattsson att det finns signaler som tyder på att organisera­d rasistisk förföljels­e ökar i Sverige.

– På sikt kan de här rasistiska organisati­onerna allvarligt hota den ordning och säkerhet som bör råda i det svenska samhället, säger Mattsson.

Två nya brott

Mattsson säger att man vill införa två nya brott i brottsbalk­en.

Det ena är medlemskap i en rasistisk organisati­ons verksamhet eller om man är med och grundar en.

Det andra är stöd åt organisera­d rasism. Det innebär att det ska bli straffbart att till exempel hyra ut en lokal åt en organisati­on som definieras som rasistisk. Det är en organisati­on som genom brottsligh­et förföljer en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller ras.

Inte helt nöjd

Enligt justitiemi­nister Morgan Johansson (Socialdemo­kraterna) är det här möjligt eftersom grundlagen när det gäller föreningsf­riheten tillåter det.

Han är inte helt nöjd med förslaget eftersom kommittén inte har kunnat enas om att den här typens organisati­oner också ska upplösas. Rasismen har i alla tider varit ett gift i samhället och förslaget är inte helt logiskt, anser justitiemi­nistern.

– Förslaget kan ju framstå som haltande om man inte också gör det möjligt att upplösa organisati­onen i fråga. Det framstår inte som helt logiskt. Skulle vi få en majoritet i riksdagen, vi får väl se, då tycker jag absolut att det är ett alternativ man ska överväga, säger han.

Johansson konstatera­r också att den svenska lagstiftni­ngen är svag i en internatio­nell jämförelse. Något som FN har kritiserat Sverige för.

Det finns också en oro för att åsiktsfrih­eten tar stryk av den här ändringen i regeringsf­ormen. Därför menar Mattsson att förbudet ska gälla bara organisati­oner vars rasistiska förföljer är brottsliga.

– Man kan inte ingripa bara mot åsikterna i en sammanslut­ning, utan åsikterna måste även leda till kriminella handlingar.

Det kan till exempel handla om organisati­oner som ägnar sig åt systematis­kt ofredande, skadegörel­se, olaga hot eller hets mot folkgrupp.

Enligt förslaget ska de nya bestämmels­erna träda i kraft i juli nästa år.

 ?? FOTO: STIG
HAMMARSTED /HBL-ARKIV ?? I Finland är NMR upplöst medan Sverige går inför att göra medlemskap i en organisera­d rasistisk organisati­on brottsligt.
FOTO: STIG HAMMARSTED /HBL-ARKIV I Finland är NMR upplöst medan Sverige går inför att göra medlemskap i en organisera­d rasistisk organisati­on brottsligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland